Fond zdravstva uvodi još jednu novinu koja se odnosi na e-osiguranje

Od 1. aprila ukida se ovjera zdravstvenih

Ovjera zdravstvenih knjižica ukida se od 1. aprila, tako da crnogorski građani više neće morati da čekaju ispred šaltera u područnim jedinicama (filijalama) Fonda za zdravstveno osiguranje kako bi ovjerili zdravstveni dokument – kazao je za Pobjedu direktor Fonda Sead Čirgić. Prema njegovim riječima, podaci o osiguranicima - statusu osiguranja ubuduće će se elektronski ažurirati i oni će biti dostupni na svim punktovima zdravstvenih ustanova.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Biće obezbijeđena automatska elektronska verifikacija zdravstvenih knjižica, odnosno njihova ovjera. Dovoljno je da pacijent kod izabranog doktora ili ljekara specijaliste ponese svoju knjižicu, a na punktu će biti obezbijeđena provjera da li je ona elektronski ovjerena, odnosno da li ima pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku sredstava Fonda – pojasnio je Čirgić.

PROVJERA

On je naveo i da će od 1. aprila na portalu ezdravlje biti instaliran servis e-osiguranje, pa će osiguranik u svakom trenutku moći da provjeri da li je uredno prijavljen na zdravstveno osiguranje, odnosno da li je njegova knjižica aktivna (elektronski ovjerena).

- To se posebno odnosi na osobe koje promijene radno mjesto ili se prvi put ulaze u status osiguranja. Moći će da provjere da li ih je poslodavac prijavio na osiguranje - rekao je Čirgić, naglasivši da će ukidanje ovjere zdravstvenih knjižica bitno olakšati osiguranicima, jer više neće morati da čekaju ispred šaltera, dok će istovremeno rasteretiti i zaposlene u svim pod r u č n i m j e d i n i c a m a i filijalama. Iz Fonda je ranije najavljivano da će biti ukinute i zdravstvene knjižice, međutim taj projekat preuzelo je Ministarstvo javne uprave koje planira uvođenje jedinstvenog dokumenta koji će objediniti zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu.

E-DOKUMENT

Još se ne zna kada će biometrijska dokumenta konačno moći da se zamijene savremenim, jedinstvenim dokumentom. Iz Ministarstva javne uprave ranije su saopštili da još nije definisan izgled i osobine budućeg nacionalnog identifikacionog dokumenta. Za sada je urađena komparativna analiza identifikacionih dokumenata država članica EU, a donosiocima odluka najbliži je elektronski identifikacioni dokument Mađarske.

sead-cirgic-3110-2018

U pitanju je multifunkcijski, beskontaktni dokument, sa slikom u boji, koji je ujedno biometrijska lična karta sa jedinstvenim identifikacionim brojem građanina, putna isprava za zemlje EU i druge države sa kojima Mađarska ima potpisan sporazum. Mađarski NID u sebi sadrži i identifikacioni broj socijalnog i zdravstvenog osiguranja, identifikacioni poreski broj i digitalni sertifikat za elektronsku autentifikaciju i digitalni potpis.

Izabrani doktor moći će da odobrava bolovanje 30 dana

Prvi čovjek Fonda kaže da su izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju inicirali da se bolovanje koje je izabrani doktor odobrovao na 15 dana sada produži na mjesec. - Mislimo da je to dobro rješenje s obzirom na to da doktor najbolje poznaje zdravstvenu situaciju svog pacijenta, a sa druge strane smanjio bi se i pritisak na prvostepene komisije Fonda, kao i na specijaliste na bolničkom nivou. Smatram da bi imali višestruki efekat takvog pristupa - rekao je Čirgić.

Izmjenama su tražili i da se spriječe moguće zloupotrebe bolovanja kada su u pitanju trudnice istakavši da su imali slučajeve da se pojavljuju firme koje su osnovane sa jednim radnikom (tom trudnicom), odnosno trudnice otvaraju bolovanje odmah po zapošljenju. - Tražili smo i da se centralizovane javne nabavke za potrebe javnih zdravstvenih ustanova izmjeste iz Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i da se ojača institut participacije – reako je Čirgić. Javna rasprava o izmjenama ovog zakona zakazana je za utorak.

Komentari: 1

kosara

21. 03. 2019 - 18:12

Neka ukida i ove izabrane dr ice treba pod hitno ukinuti u korist ovog naroda(pogotove ove sa doticnog medicinskog faxa)...
Novi komentar