Stručnjaci prave individualni plan rada sa maloljetnicima iz Berana

Poseban režim za tri dječaka

Individualni planovi za resocijalizaciju tri dječaka iz Berana, koji su sa još dvojicom drugova koji su na slobodi, mjesecima, kako se sumnja, zlostavljali dvanaestogodišnju sugrađanku, danas bi trebalo da budu gotovi – saopšteno je Pobjedi u Centru „Ljubović“ u Podgorici gdje su oni, po nalogu suda, privremeno smješteni.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktorica ove specijalne ustanove za maloljetnike sa problemima u ponašanju Mirjana Đurić objasnila je da postoje određeni zakonski rokovi koji predviđaju vrijeme kada ovi planovi treba da budu izrađeni, odnosno da je rok sedam dana od prijema. - Vjerovatno će oni već danas biti gotovi. Dječaci su od prijema u našu ustanovu pod posebnim režimom – naglasila je Đurić.

Individualni planovi za tri dječaka koji su od nedjelje 17. marta u Centru „Ljubović“, nakon što je objavljeno da su sa još dva dječaka, koji imaju manje od 14 godina, više mjeseci brutalno zlostavljali dvanaestogodišnju djevojčicu s kojom su išli u istu školu, biće izrađeni u saradnji sa Centrom za socijalni rad Berane. Dječaci su djevojčicu, kako se sumnja, seksualno zlostavljali i onda je ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom. Na teret im je stavljeno krivično djelo „obljuba sa djetetom“, jednom od njih još i krivična djela „nedozvoljene polne radnje“ i „ucjena“, a drugom i „dječija pornografija“. Direktor beranske osnovne škole koju petorica dječaka i zlostavljana dvanaestogodišnja djevojčica pohađaju potvrdio je za naše novine u srijedu da će dvojica – koji imaju manje od 14 godina i prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku ne mogu biti krivično odgovorna – biti ispisana iz te vaspitno-obrazovne ustanove.

Poručio je i da ne bi bilo dobro ni da trojica ostalih dječaka nastave školovanje u ovoj ustanovi. Kazao je i da imaju pripremljen plan djelovanja za povratak djevojčice u školu. Istragu u ovom slučaju vodi Više tužilaštvo u Bijelom Polju.

Podgoričanin prijavio da su mu vrijeđali i omalovažavali kćerku

Podgoričanin B. Z. podnio je prijavu protiv više osoba zbog sumnje da su verbalno uznemiravali njegovu dvanaestogodišnju kćerku za vrijeme boravka u školi. Kako je navedeno u prijavi, djevojčicu već duže vrijeme uznemirava grupa dječaka iz odjeljenja – vrijeđaju je i omalovažavaju. O tome je obaviještena i škola koja je organizovala nekoliko roditeljskih sastanaka. Roditelj je prijavio četvoricu dječaka.

Komentari: 0

Novi komentar