Potpredsjednik SDP-a ocijenio

Rebronja: Presuda Karadžiću individualna, a ne kazna protiv naroda

Doživotna kazna zatvora na koju je osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić individulana je, a ne kazna protiv jednog naroda, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 12:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja kazao je da je kaznama ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i ranije Ratku Mladiću, jasno pokazano šta civilizovani svijet i međunarodno pravo misle o jednom periodu koji će sigurno ostati crna mrlja balkanskih prostora.

"I ova presuda jeste individulana kazna, a ne kazna protiv jednog naroda. Jasno je da ni jedna izrečena kazna još jednom od genocidnih gospodara ljudskih života u Bosni i Hercegovini (BiH) ne može povratiti ili izliječiti patnje žrtava i njihovih porodica", naveo je Rebronja.

On je ocijenio da makar postoji moralna satisfakcija da će zločinac i još jedan krvnik svoj ostatak života provesti u četiri zida.

Rebronja je rekao da ne treba ni zaboraviti da je kaznom Karadžiću osuđeno i postupanje tadašnjeg ratnog režima koji je stvorio uslove za sprovođenje genocida i ratnih zločina.

"Sigurni smo da i ova presuda pogađa i sve one koji su podržavali tadašnji zločinački sistem, bilo direktno ili indirektno", smatra Rebronja.

On je kazao da je presudom Karadžiću potvrđen i raniji istorijski sud i za one koji su pomagali zločinački sistem i ratne zločince bilo vojno, bilo finansijiski ili medijiski.

"Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je i ovaj balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba da pomogne svima u regionu u suočavanju sa istinom kao i da pomogne u emancipaciji građana i društva kao cjeline", rekao je Rebronja.

On je naveo da se nada da će presuda uticati na građenje demokratskog društva kako u BIH i Srbiji tako i u Crnoj Gori, slično kao i poslije Nirnberškog procesa u Njemačkoj koji je pomogao da ta država postane demokratska država.

"Izrečena presuda je jasan znak svim snagama u društvu koje su aktivno učestvovale u sistemu koji je omogućio balkanskom krvniku da počini najveći zločin u modernoj istoriji, da je i njima došao kraj", ocijenio je Rebronja.

On je kazao da je SDP od 1991 godine bila protiv velikosrpske agresije na BIH, jasno ukazivala na istorijsku nepravdu i žestoko se borila protiv tadašnjeg režima koji je aktivno pomagao navedenu zločinačku politiku.

"Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrenicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori. Ovom presudom smo samo još sigurniji da je i njima istorijska presuda donijeta i samo se čeka zvanična objava", zaključio je Rebronja.

Komentari: 2

Тотo

21. 03. 2019 - 12:35

Hteli ste da Srbe lisite prava, pa ste dobili sta ste trazili. Za nas ce Radovan uvek biti heroj.
Prčanj

21. 03. 2019 - 14:47

Ajde ne piši po zadatku. Jer sko nije rako teško da bi zbai sva slova , a ne rečenice.
Novi komentar