Vlada donijela odluku

Crna Gora otvara konzulat u Istanbulu

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici donijela odluku o otvaranju Generalnog konzulata u Istanbulu. Kako su saopštili, širenjem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Vlada ide u susret potrebama i interesima dijaspore, s ciljem da se na što efikasniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja, kao i svakodnevnom unaprjeđenju njihovih veza s maticom.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 12:49 Promjenite veličinu teksta: A A A
Crna Gora otvara konzulat u Istanbulu
Ilustracija: blic.rs

Otvaranjem konzulata u Istanbulu uvažene su, kažu iz Vlade, višegodišnje molbe crnogorskih iseljenika i udruženja iz Istanbula, koji su u više navrata isticali problem udaljenosti Ambasade u Ankari. Naime, broj crnogorskih iseljenika u Istanbulu se procjenjuje na okvirno stotinu hiljada. U Istanbulu postoje četiri udruženja koja okupljaju crnogorske iseljenike.

„Važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu jeste i adekvatno pružanje konzularnih usluga i zaštita crnogorskih građana. Vlada je, takođe, imala u vidu i činjenicu da je Istanbul saobraćajno čvorište za aviosaobraćaj ka mnogim svjetskim destinacijama, zbog čega služi kao tranzitni grad za značajan broj putnika iz Crne Gore. Imajući u vidu navedeno, kapaciteti Generalnog konzulata biće usmjereni i na pružanje adekvatne konzularne pomoći i usluga u ovoj oblasti“, ističe se u saopštenju Vlade.

 Oni dodaju da je važan razlog otvaranja konzulata u Istanbulu takođe i mogućnost povećanja obima ekonomske saradnje sa Turskom.

Komentari: 1

ilija

21. 03. 2019 - 22:08

Obavezno otvoriti i konzulat i ambasadu iotpravnika poslova. Toliko su nas zadužili za onih 500 godina da je to za nevjerovati. Zamislite samo koliko su nam zadužili djecu kada su punih pola milenijuma zabranili otvaranje bilo kakve šklole na ovim prostorima. Stoga Crnogorci moraju po zapise iz svoje istorije ići u kotorske i dubrovačke arhive. Stoga naprijed. Neka ponovo dođu. Odavno nijesu bili na ovim prostorima.
Novi komentar