U Sarajevu

U akciji SIPA uhapšen i vlasnik "Metropolisa"

U akciji kodnog naziva "Kasa" u Sarajevu je sinoć uhapšeno 12 osoba, među kojima je, kako nezvanično saznaju "Nezavisne" i Nedžad Rašidagić, vlasnik jednog od najatraktivnijih ugostiteljskih objekata u Sarajevu "Metropolis", koji je već decenijama u bliskim vezama sa najvišim zvaničnicima SDA.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 13:14 Promjenite veličinu teksta: A A A
U akciji SIPA uhapsen i vlasnik Metropolisa
VISEGRAD24.INFO

Agencija za zaštitu i istrage (SIPA) u okviru  pomenute akcije pretresla je 30 ugostiteljskih objekata po nalogu Tužilaštva KS, a zbog utaje poreza.

"Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA slobode su lišili 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje. Među osobama koje su lišene slobode su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se bavile servisiranjem fiskalnih kasa", navodi se u zajedničkom saopćenju Tužilaštva KS i SIPA.

Pripadnici SIPA su uz asistenciju inspekcije izvršili pretres i u nekim od lokala u Sarajevo City Centru (SCC).

Kako saznajemo, oduzeti su računari i drugi predmeti koji će se koristiti u istrazi.

Iz Tužilaštva KS potvrđeno je da su pretresi izvršeni na 30 lokacija, a 12 uhapšenih osoba tereti se za krivična djela po nekoliko tačaka.

"Uhapšene se tereti da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo", kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima. Takođe, oduzeta je veća količina novca.

Izvor "Nezavisnih" kaže da su pretresi izvršeni, između ostalih, u  ugostiteljskim objektima "Vatra", "Metropolis", "Kibe Mahala",  "Montana", "Restoran Una" i restoran "Luka".

"Nezavisnim" je nezvanično potvrđeno da je firma koja se bavila servisiranjem fisklanih kasa "Isprint" i da su inspektori vršili pretrese i u njoj.

Tužilaštvu KS do sada je predato pet osoba. Luka Miladinović, portparol SIPA, potvrdio  je medijima da je akciji hapšenja prethodila istraga koja se provodila više mjeseci.

"Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i po naredbama Općinskog suda u Sarajevu. Zahvaljujemo se kolegama iz MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a ZDK i MUP-a RS-a, koji su asistirali prilikom ove akcije. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje",  kazao je Miladinović.

Izvor "Nezavisnih" ističe da su inspektori pratili uhapšene i da su samo čekali da predaju godišnje završne račune, pa da obave hapšenja i pretrese.

Komentari: 0

Novi komentar