Ocijenio predsjednik SRS

Šešelj: Presuda predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocijenio je da je drugostepena haška presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke i da predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Presudom su pogaženi elementarni pravni principi, principi međunarodnog humanitarnog i međunarodnog običajnog prava. Nijesam vjerovao da će Karadžić biti oslobođen, ali sam se nadao da će otpasti optužnica za genocid u Srebrenici", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare.

On je naglasio da nema nijednog ozbiljnog pravnika u svijetu koji može da kaže da se u Srebrenici zaista odigrao genocid, saopšteno je iz SRS.

"Pogledajte Međunarodnu konvenciju o genocidu iz 1946. godine i vidjećete da ovo u Srebrenici ne sadrži nijedan element genocida. Tu je izvršen ratni zločin strijeljanja najviše do 1.200 vojnika. Nijedan civil, nijedna žena ili dijete nijesu ubijeni. I to strijeljanje je obavljeno pod sumnjivim okolnostima. Ni Tribunal nije do kraja utvrdio ko su izvršioci strijeljanja na četiri lokacije", rekao je Šešelj

Lider radikala je istakao da nema dokaza da je Karadžić izdavao naredbe za strijeljanje ratnih zarobljenika, da je štitio počinioce zločina ili da je vođena politika vršenja zločina i da su postojali udruženi zločinački poduhvati.

On je iznio uvjerenje da su haške sudije samo glasale, a da su pravi autori presude zapravo anonimni stručnjaci - čija imena se ne navode u tekstu.

Šešelj je ocijenio da jučerašnja presuda prvom predsjedniku Republike Srpske predstavlja loš znak u pogledu ishoda suđenja generalu Ratku Mladiću i zaključio da je sud ovom presudom dokazao da je antisrpski i da mu je cilj da izlaže Republiku Srpsku novim opasnostima u pogledu njenog opstanka.

Komentari: 3

Putnik Namernik

21. 03. 2019 - 15:22

..............ak...
Vlaška histerija

21. 03. 2019 - 16:03

Ovaj prefigani četnički vojvoda i ratni zločinac izgubio je kompas totalno!! Dje su bili ti srbijanski " pravni principi", kada su genocidne četničke velikosrpske formacije klale, palile, ubijale, silovale, progonile stotine hiljada nedužne hrvatske i muslimanske djece, žena, ljudi????? Sramota da Analitika ozbiljan list, daje prostora za ovakve četničke psihopate??!!!
xy

21. 03. 2019 - 20:08

Vojvoda Momčilo Đujić o Šešelju: "Nisam ja njemu (Šešelju) dao onolike pare da razvija Srpsku radikalnu stranku, nego da formira crne trojke u Srbiji i počne da radi posao". Da smo narod sa malo ponosa (mi Srbi), ispravili bismo grešku Haškog tribunala i dodali bismo vojvodi Šešelju još jedno 30 godina na onih minimalnih 10.
Novi komentar