Donacija italijanske policije

Dva specijalizovana glisera za sprječavanje prekograničnog kriminala (FOTO)

Italijanska Finansijska policija (Guardia di Finanza) donirala je Upravi policije Crne Gore dva patrolna plovila – glisera koje će koristiti crnogorska granična policija za nadzor državne granice na moru u otkrivanju i suzbijanju prekograničnog kriminala.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 15:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svečana primopredaja dva specijalizovana glisera, koji se mogu koristiti i po ekstremnim vremenskim uslovima, održana je danas u Luci Budva, nakon završetka Međunarodne konferencije „Zajednički odgovor na planu suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“. Dva patrolna plovila pomoćniku direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesku Damjanoviću predao je direktor Centralne direkcije za migracije i graničnu policiju Republike Italije Masimo Bontempi.

Pomoćnik direktora Uprave policije Vesko Damjanović zahvalio je g-dinu Bontempiju i italijanskoj Finansijskoj policiji na vrijednoj donaciji, kao i na obuci koju su kolege iz Italije organizovale u Gaeti u Italiji za dvije posade koje će koristiti ova dva plovila u izvršavanju povjerenih zadataka. On je rekao da vjeruje da je ovo početak još bliskije i neposrednije saradnje crnogorske i italijanske policije u borbi protiv svih vidova organizovanog prekograničnog kriminala.  

G-din Bontempi je naglasio da je crnogorska policija pouzdan i povjerljiv partner italijanskoj policiji i finansijkoj policiji i kazao da je uvjeren da će policije dvije države preduzimati zajedničke aktivnosti koje će doprinijeti još većoj sigurnosti na moru, što je u interesu građana Italije i Crne Gore.

delegacije-crnogorske-i-italijanske-policije

General Jedinice u Finansijskoj policiji Italije Rikardo Rapanoti istakao je da je Finansijska policija partner Frontex-a u zaštiti granica na moru, te da je Finansijskoj policiji veoma značajna saradnja sa crnogorskom policijom u otkrivanju i sprječavanju kriminala, posebno svih vidova krijumčarenja. 

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli smatra da je donacija izraz kvalitetne strateške saradnje između dvije policije, te da je potvrda da se odlični odnosi dvije zemlje ne odvijaju samo u oblastima politike, kulture i ekonomije već da su sadržajni i u oblasti od značaja za sigurnost granica Italije i Crne Gore. 

Dva patrolna plovila su crnogorskoj policiji donirana na osnovu „Memoranduma o razumijevanju i jačanju saradnje u oblastima upravljanja granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru“, koji su direktor Uprave policije Veselin Veljović i šef Nacionalne policije Republike Italije Franko Gabrijeli potpisali u oktobru prošle godine u Brindiziju.
 

Komentari: 1

export-import

21. 03. 2019 - 20:01

Kriminal se uglavnom odvija na jezeru ali nama i parnerima nije u interesu da ga zaustavimo .
Novi komentar