Vlada unapređuje kvalitet života LGBTI osoba u Crnoj Gori

Sigurnost i jednakost u ostvarivanju prava svih svojih građana i građanki, predstavlja ključni prioritet Vlade i zato je na današnjoj sjednici usvojila nacionalni dokument iz oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019-2023, kao i prateći Akcioni plan za 2019. godinu.
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 15:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Vlade, ostvarivanje i zaštita prava LGBTI osoba se nalazi u vrhu njene agende o ljudskim pravima.

“Strategija predstavlja izraz kontinuiteta politike Vlade Crne Gore i njene riješenosti da socijalnu isključenost LGBTI osoba u crnogorskom društvu i diskriminaciju svede na najmanji mogući stepen, te unaprijedi kvalitet njihovog života”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će realizacija tih mjera predstavljati rezultat udruženih napora Vlade, organizacija civilnog društva i brojnih međunarodnih partnera, a njenom implementacijom dodatno će se osnažiti principi slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba.

“Ovaj dokument predstavlja odgovor na uočen izazov u vezi sa punim društvenim prihvatanjem LGBTI osoba, te dodatnim jačanjem društvene percepcije o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda svih naših građana i građanki. Strategija se temelji na izvještajima i preporukama brojnih međunarodnih tijela, kojima su sugerisana unapređenja u politici zaštite LGBTI osoba, posebno sa aspekta primjene zakona na zaštiti njihovih prava i sloboda, kao i sa aspekta njihove bolje inkluzije u različitim sferama društvenog života”, dodaje se u saopštenju.

Sredstva potrebna za realizaciju mjera iz petogodišnje strategije biće obezbijeđena budžetom Crne Gore.

Komentari: 0

Novi komentar