Ministar prosvjete u parlamentu

Šehović: Crna Gora krenula u digitalizaciju obrazovanja

Ministar prosvjete Damir Šehović danas je, odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore u vezi sa uvođenjem mikrobit džepnih računara u crnogorske škole, rekao da će u naredne tri godine, od marta 2019. do decembra 2021, mikrobit džepni računar dobiti svaka crnogorska osnovna škola, te da je digitaliacija u obrazovanju, u koju je Crna Gora krenula, jedan od prioriteta. „Cijenimo da je naša obaveza da djeci ponudimo kvalitetne sadržaje na novi način koji je njima blizak, i da im pomognemo da postanu oni koji promišljaju i preispituju.“
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 17:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sehovic: Crna Gora krenula u digitalizaciju obrazovanja
Foto: Ministarstvo prosvjete

Mikrobit računari su dio značajnog projekta „Škola za 21. vijek“ koji u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuje Britanski savjet i u okviru koga će osnovnim školama u Crnoj Gori biti dodijeljeno 4000 mikrobitova. Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi. „Takođe je planirano da u okviru projekta „Škole za 21. vijek“ dalje unaprijedimo postojeći predmetni program Informatika sa tehnikom i definišemo neophodne mjere za unapređenje i razvoj kritičkog mišljenja u osnovnim školama“, rekao je ministar.

Kako je istakao, koliko potencijala imaju naši mladi u oblasti digitalizacije u obrazovanju i kreativnom mišljenju, dovoljno govore postignuća učenika koji su učestvovali u nedavno organizovanom mikrobit takmičenju i pokazali kako se, uz pomoć mikrobita, kreiraju jezičke igrice, roboti i pomagala u različitim oblastima.

U kontekstu uvođenja novih tehnologija, ministar je rekao i da je planirano usmjerenje oko 3 miliona eura za kupovinu nove računarske opreme i serverske infrastrukture u crnogorskim školama: „Uz to kontinuirano radimo na povećanju brzine internet konekcije u postojećim školskim objektima, kao i uvođenju interneta u područnim ustanovama, tako da je samo prošle godine uvedena internet konekcija u skoro 30 područnih ustanova.“ Sve matične ustanove već imaju uvedenu internet konekciju.

Komentari: 0

Novi komentar