U Škotskoj

Fabrika za izradu "plastičnog" asfalta

Fabrika MacRebur u Lockerbiju (Škotska) će uzimati smeće koje bi inače otišlo na deponiju, kako bi ga koristila i pomogla u proizvodnji asfalta.
Dužina puta od jednog kilometra napravljena sa ovom mješavinom koristila bi ekvivalent od oko 684.000 plastičnih boca ili 1,8milion plastičnih vreća za jednokratnu upotrebu.
Objavljeno: 22. 03. 2019 - 00:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni direktor Toby McCartney rekao je da je otvaranje prve fabrike "važna prekretnica".

On je rekao da će to pomoći da se uhvati u koštac i sa plastičnim otpadom i sa oštećenim  putevima.

Nova fabrika će granulirati smeće koje bi inače otišlo na deponiju. Granule se pomiješaju s aktivatorom, a zatim se spremi za pakiranje u proizvođače asfalta.

Kompanija je saopštila da  ovom mješavina koja se koristi sa bitumenom (koji se inače koristi u proizvodnji asfalta) obuhvati veća površina i poboljša kvalitet, čime se smanjuje korišćenje fosilnog goriva.

 

Analiza  Kevina Kina, dopisnika BBC Scotland

Ako su tvrdnje kompanije tačne u vezi otpornosti i izdržljivosti svog proizvoda, plastični putevi bi mogli da unesu  značajne izmijene.

Svi znamo kakvu smetnju izazivaju rupe i oštećenja na putevima. Ako ih možemo smanjiti, a otpadnu plastiku korisno upotrijebiti, to je dvostruka dobit.

U konvencionalnoj gradnji puteva  koristi se sirova nafta za proizvodnju bitumena koji veže stijene, kamenje i pijesak. Novi proces zamjenjuje dio nafte  plastikom, u kojoj je dio nafte takođe "tajni sastojak".

 

Probe su vršene korišćenjem ove smjese za pokrivanje puteva u nekoliko područja, uključujući Dumfries i Galloway i Aberdeenshire.

MacRebur kaže da oni rade i sa kompanijom Tesco da poprave neke od njihovih parkirališta. Upravo su se dogovorili za posao vrijedan 1,6 miliona funti sa Ministarstvom saobraćaja da testiraju tehnologiju u Cumbriji.

macrebur-toby-mccartney1

 

Povjerenje u njihov proizvod raste, toliko da su sada otvorili prvu fabriku u blizini Lockerbieja kako bi mogli sami napraviti reciklirane plastične granule umjesto da ih kupuju.

Ipak mora se sačekati i vidjeti šta će  škotska zima učiniti za njihove tvrdnje o novom proizvodu. I njihove probne puteve.

McCartney je rekao: "Naša tehnologija znači da ne samo da možemo pomoći u rješavanju problema plastičnog otpada, već i proizvoditi puteve su otporniji na meteorološke neprilike, jer se smanjuje broj oštećenja, pukotina i rupa.

"To je zato što su naši putevi fleksibilniji zahvaljujući svojstvima plastike koja se koristi u njima, pa iako MacRebur put izgleda isto kao i bilo koji drugi, ipak ima poboljšanu snagu i izdržljivost."

"Naša tehnologija također znači da u mješavini nema plastičnih mikro kuglica i čak možemo ponovo reciklirati cestu na kraju njenog vijeka trajanja, stvarajući kružnu ekonomiju koja je održiva i isplativa."

MacRebur putevi su već postavljeni širom svijeta od Australije do Yorkshire-a koristeći plastični otpad koji se prerađuje od strane kompanija za otpad.

Nova fabrika, koja je stvorila 12 radnih mjesta, dovodi preradu i u lokalna područja s nadom u izgradnju novih postrojenja širom Europe.

Gospodin McCartney je rekao: "Naš krajnji cilj je da se lokalno smeće  koristi za izgradnju i pokrivanje lokalnih puteva, a MacRebur fabrike će nam pomoći da to postignemo dopuštajući da se otpadna plastika obradi i pomiješa sa našim aditivom i upotrebi za izradu novog asfalta."

 

Prevod: T.Đ.

Foto i video: FB MacRebur, BBC News

Komentari: 0

Novi komentar