Kao i za povećanje izvoza

Marković u KAP-u: Investicije od 66 miliona eura su šansa za ekonomiju

Investicije u Uniprom KAP, realizovanih oko 36 miliona eura i planiranih još 30 miliona, velika su šansa za Crnu Goru, njenu ekonomiju, industrijsku proizvodnju kao i za povećanje izvoza, saopšteno je danas prilikom posjete predsjednika Vlade Duška Markovića ovoj fabrici.
Objavljeno: 22. 03. 2019 - 13:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ovdje se praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar u Crnoj Gori. Siguran sam da većina građana za to ne zna, ne samo u Crnoj Gori nego i u Podgorici. Ovdje se razvijaju novi pogoni i nove fabrike za finalizaciju aluminijske proizvodnje“, kazao je premijer Marković.

On je dodao da će u maju biti završena nova linija za proizvodnju aluminijskih legura, a do kraja godine imaćemo novu fabriku koja će obezbijediti liniju za proizvodnju aluminijskih trupaca. U 2020. godini, kako je naveo premijer Marković, planirana je još jedna nova fabrika za proizvodnju aluminijske žice i čelične žice.

2019-03-22-pv-dusko-markovic-posjeta-uniprom-kap-u-19

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović kazao je da je do sada, u zamjenu 170 ćelija i drugu infrastrukturu, uloženo 20 miliona eura.

„Sa novom fabrikom silumina koju otvaramo u narednih par mjeseci, biće proizvodnja 30.000 tona. Investicija je 11 miliona, a sljedeća fabrika, do kraja nove godine koja će biti za proizvodnju trupaca bileta, kapaciteta 70.000 tona, investicija je 15 miliona. Te dvije fabrike će ukupno da imaju proizvodnju 100.000 tona, što znači 2020. godine mi bi trebalo da imamo izvoza cirka oko 300 miliona dolara“, kazao je Pejović.

Marković je pohvalio to što je instalirano postrojenje za tečni gas koji sada koriste pogoni u KAP-u.

„Dakle, iz upotrebe su izbačeni mazut i ulje što je veoma važno za dalji razvoj Kombinata, ali je veoma važno i za očuvanje životne sredine“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pejović je precizirao da je uvođenje ovog sistema bilo važno i zbog dovođenja relevatnih kupaca sa evropskog tržišta i istakao da je Uniprom KAP jedina fabrika na Balkanu koja koristi LNG, prirodni tečni gas.

2019-03-22-pv-dusko-markovic-posjeta-uniprom-kap-u-30

„KAP je dnevno trošio 10 tona nafte. To znači – u Podgorici 1.000 automobila dnevno puta 10 litara nafte dnevno da se potroši. Koji je to zagađivač! Toga više u KAP-u nema“, pojasnio je vlasnik Uniprom-a.

Što se tiče LNG i gasne stanice, dodao je on, do sad su uložili pet miliona eura, a u dalji razvoj KAP-a i sljedećih pogona koje budu razvijali doći će do cifre od 20 miliona, da bi maksimalno pokrili svu proizvodnju.

Marković je posebno pohvalio to što kompanija, u ovako teškim uslovima i složenoj djelatnosti, baštini princip društvene odgovornosti i podržava sve ono što su interesi zajednice u cjelini.

„Posebno želim da naglasim njihovu ulogu u ambulanti koju su prepustili na upotrebu građanima Podgorice i Golubovaca, osavremenjenu i potpuno opremljenu. Imali smo prilike da vidimo i fabrički restoran koji je, rekao bih, ne fabrički nego restoran po standardima hotela sa četiri zvjezdice“, kazao je predsjednik Vlade, istakavši da će on, Vlada i nadležni resori snažno podržavati da se investicioni planovi Uniprom KAP-a i ova razvojna perspektiva ostvari u kratkom roku.

U posjetu Unipromu sa predsjednikom Vlade bli su i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja Pavle Radulović.

Komentari: 8

Džoni

22. 03. 2019 - 14:25

E Bogu hvala da postaviste jednu normalnu I dobru vijest e nemate kad od " protestanata" I "opozicionara".
Nick

22. 03. 2019 - 15:07

Au kako je ovo ljigav komentar bio. Samo pozitivno, a? Smetaju ovi što protesuju, a?
kardi b

22. 03. 2019 - 18:08

Nicku ili Nicke, stari luzeru. Ne podnosiš nečije uspjehe a?
Objektivni

23. 03. 2019 - 02:21

Nick . Pravo da ti kazem pun mi vas je kofer . 10 godina gledam kako Misko Perovic hoce da vlada Crnom Gorom . Praveci partije , saradjujuci sa GRU , radeci svasta sto cani ljudi ne rade. I evo sad mu Di Key odlican( jer su isti ) a Milo ne valja jer je njemu licno dva puta spasio zivot a develom omogucio da se napuni. E zato mi je vas tzv gradjana pzn kofer a Milo treba da ide ali regularnim putem . Ps i sa Di Keyom u Spuz obavezno i Brkovic . Da se nadju dva poslovna maga .
Muto mutavi

22. 03. 2019 - 14:27

Može biti... Mada meni pričaju neki iznutra da na mehanizaciji koju koriste unutar fabrike imaju ćelave gume, razbijena stakla, bahate neznalice ošišane na santimetar sa tamnim naočarima.
Nemojte zbog Banja

22. 03. 2019 - 14:53

Nemojte promovisati KAP. To nije u redu zbog Banja Radulovića. On je imao bolje rešenje, a posebno kada dobro popije. Pare za rešenje za KAP držao je u rezervnoj gumi auta, kada se vraćao sa Kosova, poslije "uspješno obavljenog posla".
Nikšićanin

22. 03. 2019 - 23:07

A makse tamo, što jednom reče Vojo Đukanović - "Dajte mu ga, urvao bi ga za tri mjeseca najviše" :)))))
Danilo

22. 03. 2019 - 20:07

A u pozadini MAJBAH. Konačno jedna dobra fotografija. Majbah je jedina stvar koja je u cijeloj fabrici valjala u to vrijeme.
Novi komentar