Događaj od javnog značaja za državu

M:tel: Nova M krši Zakon, 150 hiljada građana neće moći da gleda utakmice

Odlukom televizije  Nova M o ukidanju prava distrubucije krši se direktiva Evropskog parlamenta (EP) i Zakon o elektronskim medijima, saopštili su iz komapnije M:tel i dodali da više od 150 hiljada korisnika neće moći da gleda utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije.
Objavljeno: 22. 03. 2019 - 14:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

TV Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i M:tel kompaniji da uklone taj kanal sa svojih platformi.

Iz M:tel-a su kazali da zbog zabrane emitovanja više od 150 hiljada korisnika druga dva operatora u Crnoj Gori, neće biti u mogućnosti da gleda događaj od javnog značaja za državu.

Kako su rekli, na taj način direktno se krši direktiva 2010/13/EU EP u kojoj se navodi da je od osnovne važnosti da države članice mogu preduzeti mjere da zaštite pravo na informacije i da osiguraju pristup šire publike televizijskom pokrivanju nacionalnih ili nenacionalnih događanja od velike važnosti za društvo, kao što su Olimpijske igre, Svjetski fudbalski kup i Evropsko fudbalsko prvenstvo.

„S tim ciljem države članice zadržavaju pravo preduzimanja mjera usklađenih sa zakonodavstvom Unije čiji je cilj regulisanje sprovođenja isključivih prava na emitovanje takvih događanja od strane televizijskih kuća u njihovoj nadležnosti“, piše u direktivi.

Iz M:tel-a su ukazali da Nova M odlukom o zabrani distribucije krši član 66, stav 2 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 2, stav 1, tačka 6, Odluke o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori, a koju je Agencija za elektronske medije (AEM) dostavlila Evropskoj uniji.

Tim dokumentima je, posjećaju iz kompanije, propisano da sve utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije predstavljaju događaj koji je od posebnog značaja za javnost i koji je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom određen za emitovanje u cjelini direktnim prenosom na televiziji slobodnog pristupa.

Iz M:tel-a su saopštili da nijesu tačni navodi TV Nova M da je ”program dostupan posredstvom obaveznog zemaljskog signala na cijeloj teritoriji Crne Gore“.

„Sama tehnička mogućnost emitovanja signala, na osnovu koje TV Nova M neistinito tvrdi da obezbijeđuje uslugu svim građanima Crne Gore, ne garantuje obezbjeđivanje usluge u definisanom procentu, kako je to definisano Zakonom“, pojasnili su iz te telekomunikacione komapnije.

Navode da je analizom izvještaja AEM-a od 31. decembra prošle godine, očigledno da su prikazani podaci koji dematuju tvrdnje TV Nova M.

„AEM je procijenio da približno 16 hiljada domaćinstava (oko osam odsto) još koristi slobodni zemaljski signal, i oni će moći da prate događaj od javnog značaja za Crnu Goru, kao što je utakmica fudbalske reprezentacije“, rekli su iz M:tel-a.

Oni su podsjetili da u pregovorima, koje je u više navrata inicirao M:tel u protekle četiri godine, vlasnik TV Nova M ne dozvoljava emitovanje ni drugog sportskog sadržaja na komercijalnim osnovama.

“Time svjesno uskraćuje naše korisnike za određene programske sadržaje, kao što je slučaj sa Sport Klubom, o čemu su AEM i Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore detaljno upoznati“, istakli su iz M:tel-a.

Iz te kompanije su kazali da se postavlja pitanje ispunjavanja uslova zakonskih odredbi za regularan rad drugih operatora u Crnoj Gori i ograničavanja tržišta na štetu potrošača.

Prema njihovim riječima, to direktno utiče i na urušavanje promovisanja crnogorskog sporta u cjelini, na stimulisanje sponzorisanja sporta, na njegovanje sportske kulture, sportskog duha i „fer plej“ načina razmišljanja i poslovanja u Crnoj Gori.

„Još jednom apelujemo na TV Nova M, da uvaži sugestije i zahtjeve javnosti i nadležnih institucija i omogući svim građanima Crne Gore praćenje prenosa utakmica nacionalne fudbalske reprezentacije, počev od danas“, zaključili su iz M:tel-a.

Komentari: 3

Nervozni

22. 03. 2019 - 14:28

Bolje nego da slusaju Grgura
nereg

22. 03. 2019 - 15:49

I Telemach-ovi korisnici ne mogu gledati Ligu Sampiona. To treba regulisati da su obavezni da omoguce gledanje i ostalim provajderima
Korisnik

22. 03. 2019 - 21:41

Svi oni optuzuju jedan drugoga a narod placa i to debelo. Cijene Katastrofalno visoke, a gledamo ono sto oni nude. U sustini nista posebno zanimljivo. Izmijesali ove programe na TOTAL, ukidaju programe, zamrace emisije. Pocnes da gledas nesto zanimljivo a oni zamrace. Ovo sto rade to je zaista sramota. Kad ti dodju da te pitaju da li hoces da budes njihov korisnik nude ti brda i doline. Zato te i vezuju sa Ugovorom na dvije godine, da ne mozes da biras drugog operatera. Sramota. Da se zalih nemas kome, jer ovaj nas Sud samo radi za njih i slicne njima.
Novi komentar