Nastavak podrške Njemačke na putu Crne Gore ka EU

Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručeno je tokom posjete skupštinskog Odbora za evropske integracije Berlinu.
Objavljeno: 22. 03. 2019 - 22:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović i članovi Marija Ćatović i Ranko krivokapić boravili su protekla dva dana u radnoj posjeti Berlinu, na poziv predsjednika Odbora za poslove Evropske unije njemačkog Bundestaga, Guntera Krihbauma.

Kako je saopšteno iz Skupštine, osim sa predsjednikom i članovima tog Odbora, organizovani su susreti i sa Parlamentarnom grupom za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope Bundestaga, na čelu sa predsjednikom Josipom Juratovićem, kao i sa savjetnikom savezne kancelarke, Matijasom Litenbergom.

Crnogorska delegacija sastala se i sa predstavnicima Odjeljenja za Zapadni Balkan i Odjeljenja za vanjske poslove EU u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, Kristianom Hulman i Tomasom Motakom.

Navodi se da je sa njemačkim zvaničnicima razgovarano o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU, reformama koje treba sprovesti u prioritetnim oblastima i usvajanju evropskih vrijednosti, kao i o ukupnom političkom stanju u zemlji i regionu. 

„Njemačka i Bundestag će podržavati Crnu Goru u procesu pristupanja EU“, poručili su njemački zvaničnici.

Na sastanku sa Odborom za poslove EU, izražena je želja da Crna Gora i u narednom periodu nastavi sa sprovođenjem reformi u oblasti jačanja pravne države, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskih sloboda i stvaranja prostora za kvalitetan razvoj civilnog društva, kako bi bila dovoljno spremna da postane nova članica EU. 

„Crna Gora sa 32 otvorena i tri zatvorena pregovaračka poglavlja jeste predvodnik u procesu evropskih integracija, ali je put koji mora preći do članstva još uvijek dug i pun izazova, posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24“, ocijenjeno je na sastanku.

Uz sve to, kako je saopšteno, Crna Gora mora imati razumijevanja za razvojne procese unutar same EU i kroz konkretne i vidljive rezultate se mora boriti protiv prisutnog zamora od proširenja Unije. 

Navodi se da su njemački parlamentarci ukazali na važnost učestvovanja svih partija u radu Skupštine, koja treba da bude glavno mjesto za diskusiju o političkim i društvenim procesima i reformama u zemlji. 

„Predsjednik i članovi Parlamentarne grupe za odnose sa državama Jugoistočne Evrope posebno su pohvalili politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje Crne Gore, u čemu služi za primjer zemljama regiona i što je jedan od ključnih razloga njenog uspjeha na evroatlantskom putu“, kaže se u saopštenju. 

Na sastanku je saopšteno da u EU postoje i glasovi koji se protive pristupanju Zapadnog Balkana Uniji, zbog čega je veoma važno da Crna Gora nastavi sa reformama, posebno u poglavljima 23 i 24.

Važno je, kako je ocijenjeno, i da pozitivne vijesti o Crnoj Gori stižu u zemlje EU, kao i da zagovornici procesa proširenja Unije iz zemalja članica imaju pouzdane partnere i u Skupštini i u ostalim crnogorskim institucijama.

Na sastanku sa Litenbergom posebno je istaknuta važnost razmjene informacija i iskustava na vrhu, prvenstveno u odnosu na pristupanje Crne Gore EU i dešavanjima unutar Crne Gore, ali i u odnosu na sveukupnu situaciju u regionu. 

„Razgovarano je o aktuelnim dešavanjima u zemlji, građanskim protestima i njihovim zahtjevima, (ne)učešću političkih partija u radu Skupštine, kao i o mogućnostima za dijalog i saradnju svih političkih aktera i pravcima reformi za dalje unapređenje izbornog ambijenta u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju. 

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova potvrdili su da između Crne Gore i Njemačke postoje bliski i dobri bilateralni odnosi, o čemu svjedoče i međusobne posjete na nivou vlada, predsjednika država i parlamenata. 

„Njemačka polaže velike nade u jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, zbog čega je i pokrenut Berlinski proces, koji će poboljšati šanse svih zemalja regiona u procesu pristupanja i dati dodatni doprinos njihovoj evropskoj budućnosti“, saopšteno je na sastanku. 

Ocijenjeno je, kako su kazali iz Skupštine, da Crna Gora može poslužiti za primjer ne samo zbog svog napretka u pregovaračkom procesu, već prvenstveno i zbog svoje regionalne politike, vanjske politike i odnosa prema nacionalnim manjinama. 

„Za dalji napredak u procesu pristupanja i dinamiku otvaranja i zatvaranja poglavlja, prioriteti treba da budu reforme u oblasti vladavine prava i jačanja pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštite i jačanja medijskih sloboda, ali i zaštite životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora za evropske integracije sa njemačkim kolegama razmijenili mišljenja o svim aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori koja su od značaja za njen dalji put ka članstvu u Uniji, a posebna pažnja je posvećena građanskim protestima, slobodi i radu medija u Crnoj Gori, kao i bojkotu rada Skupštine od opozicionih partija. 

„Njihovi stavovi o ovim temama su bili različiti, ali su svi saglasni da u Crnoj Gori postoji nedvosmislena podrška i posvećenost i političkih partija i građana procesu pristupanja zemlje EU“, kazali su iz Skupštine. 

Kako su naveli, jasna poruka svih sagovornika je da reforme u Crnoj Gori ne smiju izostati, posebno u dijelu vladavine prava i usvajanja evropskih vrijednosti.

„I to kako zbog evropske budućnosti same zemlje, tako i zbog odgovornosti Crne Gore za cjelokupne procese na Zapadnom Balkanu“, dodaje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar