Pobjegao od rata u Nigeriji

Beskućnik prvak države Njujork u šahu

Dječak koji je pobjegao od rata u Nigeriji i sa porodicom živi u svratištu za beskućnike osvojio je titulu šahovskog šampiona u američkoj državi Njujork.
Objavljeno: 23. 03. 2019 - 10:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tanitoluva Adevumi, dječak od osam godina, 2017. godine je sa roditeljima i starijim bratom pobjegao iz Nigerije, od terora zloglasnog Boko Harama nad hrišćanima. U Njujorku živi u svratištu za beskućnike, čekajući da se njegovoj porodici odobri molba za azil.

Tanitoluva se sa šahovskom pločom i figurama susreo tek prije godinu dana, a ipak je na državnom prvenstvu uspio da pobijedi sve vršnjake iz elitnih škola, koji godinama rade sa privatnim instruktorima.

Malo je nedostajalo da talentovani dječak ne dobije šansu da učestvuje u takmičenju, jer se članstvo u šahovskom klubu plaća, pa je majka morala da piše molbu da bi ga primili, prenosi N1.

„Želim da postanem najmlađi šahovski velemajstor i da oborim svjetski rekord“, poručio je mladi šampion.

 


U kampanji koja je pokrenuta na platformi gofundme da bi se Taniju i njegovoj porodici obezbijedila sredstva za pristojan dom, umjesto skloništa za beskućnike, je višestruko premašena svota od zadatih 50 000 $

 

Komentari: 1

velemajstor sa ulice

23. 03. 2019 - 16:35

Znao sam jednoga ponavljaca , najgori u razredu ,sve slabe ocjene a iz sale "odere " direktora skole i sve profesore . I sa nasim velemajstorima je igrao dobro prolazio.
Novi komentar