Prošle godine 10 slučajeva seksualnog zlostavljanja djevojčica

Djeca ne traže pomoć iz straha

U Crnoj Gori prošle godine centri za socijalni rad evidentirali su 10 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, a kako su Pobjedi kazali iz Ministarstva rada i socijalnog staranja sve žrtve bile su djevojčice.
Objavljeno: 24. 03. 2019 - 05:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
Djeca ne traze pomoc iz straha
Ilustracija

Zlostavljači su bili srodnici, komšije, nastavnici, a među njima je bilo i očeva i očuha.

Do sada, navode iz ovog Vladinog resora, mololjetnici nijesu registrovani kao počinioci ovog oblika nasilja.

Crnogorsku javnost potresla je vijest da je u Beranama dvanaestogodišnja djevojčica mjesecima bila, kako se sumnja, žrtva brutalnog nasilja petorice dječaka između 12 i 16 godina, sa kojima je išla u istu školu.

Pet dječaka su, prema sumnjama istražitelja, djevojčicu seksualno zlostavljali i onda je ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom. Na teret im je stavljeno krivično djelo „obljuba sa djetetom“, jednom od njih „nedozvoljene polne radnje“ i „ucjena“, a drugom i „dječija pornografija“. Dva dječaka koja imaju manje od 14 godina prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku nijesu krivično odgovorna.

Istragu u ovom slučaju vodi Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju.

ZLOSTAVLJANJA

Načelnica Stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva koja je i socijalna radnica Dijana Popović Gavranović za Pobjedu kaže da se seksualno zlostavljanje veoma teško otkriva, jer se radi o osjetljivoj ličnoj i intimnoj povredi, koja predstavlja veliku patnju i traumu, donosi stigmatizaciju, izaziva strah djeteta od posljedica otkrivanja, strah da mu se neće vjerovati i da i ono samo ne bude optuženo.

- Tu je i strah za sebe, za članove svoje porodice… Djeca često ne traže pomoć, jer strahuju što će se desiti. Stoga je ključno da roditelji pažljivo posmatraju promjene kod djece jer ona veoma rijetko direktno iskažu da su zlostavljana – kazala je Popović-Gavranović, naglasivši da seksualno zlostavljanje obuhvata sve oblike nasilja: seksualno, fizičko, emocionalno.

Pokazatelji fizičkog nasilja prilikom seksualnog zlostavljanja, prema njenim riječima, mogu biti nevidljivi jer se nalaze na djelovima tijela koji su uvijek pokriveni odjećom ili je dijete uzrasta kada samostalno obavlja toaletu i održava ličnu higijenu.

Ako roditelj uoči povrede, modrice koje se ponavljaju na istim djelovima djetetovog tijela (na primjer oko intimnih dijelova tijela, na unutrašnjoj strani butina), to, kaže sagovornica Pobjede treba da pobudi sumnju da su povrede posljedica nasilja.

- Sumnjivo je ako dijete ima učestale glavobolje, poremećaj spavanja, hranjenja, noćno mokrenje, nekontrolisanu stolicu, bolove pri mokrenju, mokraćne infekcije, bolove u stomaku, nagon za povraćanjem, bezrazložne strahove, prisilne misli i radnje - udara glavom i slično. Sumnju treba da izazovi i pokreti koji nemaju svrhu, depresivne misli, samopovređuje se, često se tušira ili to izbjegava – upozorava Popović Gavranović.

Seksualni delikti posljedica ranih negativnih iskustava

Činjenju seksualnih delikata, koji se ubrajaju u najteža krivična djela, prema riječima Dijane Popović-Gavranović često prethode rana negativna iskustva iz djetinjstva i teškoće u funkcionisanju porodice, ali i društvene zajednice.

- Tu su i problemi u porodičnim i u društvenim odnosima, izlaganje seksualnom nasilju na bilo koji način, pa i u medijima, pritisak vršnjačke grupe. Dešava se da neke teškoće u odrastanju djeca pokušavaju da kompenzuju kroz seksulano ponašanje i seksualno zlostavljanje umjesto stvaranja odnosa zasnovanih na povjerenju i poštovanju – objašnjava ona.

Zbog toga, kako dodaje, ne ostvaruju veze primjerene njihovom uzrastu ili imaju neprimjerene seksualne fantazije ili ponavljaju nešto što su lično doživjeli, čemu su prisustvovali ili su gledali nasilne seksulane i druge nasilne radnje (prijetnje, ucjene) putem medija, imaju doživljaj da je to što su uradili dobro i/ili doživljaj da neće imati posljedice.

Sagovornica Pobjede upozorava da je kod predškolske djece važno obratiti pažnju na napade bijesa koji traju duže od 15 minuta, bezrazložne ispade agresije, jer to mogu biti posljedice nasilja koje trpi.

Kada su u pitanju osnovci treba da zabrine često ometanje nastave, upadanje u tuče, uznemiravaju životinja, ne saosjaćju sa drugima, dok kod srednjoškolaca upozoravajući znaci su nepoštovanje autoriteta, isključivanje iz škole, zloupotreba alkohola, droge, učešće u tučama, krađama, nedostatak saosjećanja.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar