Zbog zajedničke budućnosti

Lekić: Neophodna puna istina o 1999. godini

NATO bombardovanje ostavilo je dalekosežne posljedice ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić, dodajući da je puna istina o 1999. godini neophodna zbog zajedničke budućnosti.
Objavljeno: 24. 03. 2019 - 17:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lekić je kazao da se sa distance od 20 godina treba prisjetiti na uzroke, ratna događanja i posljedice rata 1999. godine, bez gnijeva i pristrasnosti.

“Ako to možda nije moguće, ili nije moguće do kraja kod sukobljenih strana, ipak je neophodana puna istina”, ocijenio je Lekić.

Kako je naveo, upravo je istina dobro stradala, prije, tokom i poslije rata. 

“I to od sve tri strane. NATO strana se u tome nije razlikovala, pa i u počinjenim zločinima, od balkanskih partnera, prijateljskih i neprijateljskih”, rekao je Lekić

On je kazao da se jedna od mogućih interpretacija tog rata pojavila iste godine u komentaru oktobarskog broja Foreign Affairs, prestižnog američkog časopisa za međunaronu politiku, pod naslovom “Perfektan promašaj”. 

Lekić je rekao da i danas traju dalekosežne posledice tog rata ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu.

”Crna Gora je na specifičan način živjela svoju dramu tog rata. Nažalost i sa nevinim žrtvama” istakoa je Lekić.

Dodaje da posebno zločin u Murinu ostaje dio neizbrsive istorije i kolektivne svijesti u Crnoj Gori. 

“Koliko je vremena trebalo da prođe da bi vladajuća elita ovdje – poslije huškanja na represije prema Albancima na Kosovu, zatim saradnje sa nosiocima agresije na zemlju kojoj su pripadali makar i tranziciono – rekla nešto nepropagandno i ozbiljno, s porukom vrijednosnog izgrađivanja jedinstva zemlje. Na bazi iskustva istorije. Daleke i one nedavne”, naveo je Lekić

Lekić je kazao da je današnja izjava premijera Duška Markovića, makar u nekim segmentima, imala elemente ozbiljnosti.

“Za razliku od hora jednostrane, dnevne propagande, plaćenih falsifikatora, u kojoj su lažne interpretacije i ciljanje podijele u društvu obrazac za trajanje na vlast. I to trajanja, dobrim dijelom, na osnovama kriminala i korupcije, te ontološke bolesti crnogorskog društva”, zaključio je lider Demosa.

Komentari: 14

Tesla

24. 03. 2019 - 17:33

Pa ti najbolje znas Lekicu. Mentor ti je sve zakuhao a vi slijepo slijedili. Da ,zrtava je bilo nazalost. Ali 7,zahvaljujuci angazovanju M.Djukanovica.Sedam zrtava naspram oko 1000 u Srbiji.Broj govori dovoljno.
FalconPg

24. 03. 2019 - 19:29

7 zrtava je bilo zahvaljujuci bombama NATO pakta.
saki

24. 03. 2019 - 17:40

Treba puna istina Lekiću-bio si ambasador Miloševićev i SRJ,navukli ste čitavi svijet protiv nas. Hitler je imao neke saveznike a mi nikoga.Eto to je prava istina,bolje je da ćutiš ,ljepše ti stoji !
Duka

24. 03. 2019 - 17:48

Javio se jos jedan tadasnji Milosevicev sledbenik.
Na koga misliš,

24. 03. 2019 - 19:43

na Mila?
Boban Bg

24. 03. 2019 - 18:11

Ako ti do sad nije bilo jasno, neće ti nikad bit'! Kako će ti biti jasno kad si bio Miloševićev čovjek bio u to vrijeme. Umjesto da ośećaš suodgovornost što si bio dio zločinačke grupe tu nam pokušavaš prodati bijele bubrege za bubrege.
Puna istina

24. 03. 2019 - 18:27

Srbija je prije toga vodila 4 rata: u Sloveniji, rusenja i ubijanja po Hrvatskoj, magnum Crimen u Bosno gdje je ubijeno preko 100000 civila, ubijanja i protjerivanja stanovnistva na Kosovu. I kad su se spremali da slicni urade i u Crnoj Gori , intervenisai je Nato i zaustavio ZLOCINE kakve Evropa nije vidjela od II sv rata . OD TADA NIJE BILI RATOVA NA BALKANU
Pomocnik fasiste Radosa Kalaji

24. 03. 2019 - 18:31

Milosevicev ambasador u Rimu je pravdao velikosrpske zlocine sirom ex - Yu u Italiji. Zajedno sa Osvjedocenim velikosrpskim fasistom Radosom Kalajicem gostovao je na italijanskoj TV i sramotno branio Balkanskog Kasapina. Inace ovo je jedan od onih koji bi bio u vladi sacinjenoj od opozicije. Kad njega smatraju umjerenim, sto mislite kakvi su ostali?
nole

25. 03. 2019 - 07:45

U životu nijesam sreo čovjeka kao ovog Slobovog pulena koji može danima da priča a da ništa pametno ne kaže.
Radošev suradnik

24. 03. 2019 - 18:32

Pečobrazna Srbadija
Granice kod Tokija

24. 03. 2019 - 19:31

Bilo i prošlo!! Istina se zna već 20 godina!! Zbog ludačke velikosrpske četničke politike, njihov duhovni tajo i svetosavska srećica Milošević, doveo je nesrećnu Crnu Goru i Srbiju do prosjačkog štapa, osramotio i ponizio pred čitavim Svijetom!! To je jedina istina, bespotrebno je pričati opet otrcane fraze " mi smo samo u pravu, mi smo nebeski narod, mi oćemo granice kod Slovenije, Japana, Saturna i Jupitera"!
Za sve " lekiće i miloševiće"!

24. 03. 2019 - 19:33

U svom dnevniku pred smrt 1992. godine pisao je Koča Popović o braniteljima srpstva i "Srbima po profesiji". „Bašibozluk, ba.ra i bra.onjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji”, preneo je svoje misli na papir Koča Popović.
PWS

25. 03. 2019 - 02:51

Narod koji je podrzao granatiranje Dubrovnika, narod koji je podrzao bombardovanje Vukovara, narod koji je podrzao etnicko istrebljenje u Bosni, narod koji je podrzao i opravdavao genocid u Srebrenici ( genocid u Podrinju) , narod koji je podrzao upravo zapoceti genocid na Kosovu, previz leseva civila u hladnjacama...Zar takav narod zasluzuje saosjecanje za zrtve dogovorenog bombardovanja izmedju NATO i Milosevicevog zlocinackog rezima? Zar takav narod zasluzuje saosjevanje od naroda koji je bio potencijalna , planirana zrtva istih zlocinaca? U tom bombardovanju nijesu ginuli samo civili Srbi nego i albanski civili. To bombardovanje su izazvali isti oni Srbi koji sada najvise kukumacu.
Lekicu

25. 03. 2019 - 13:10

Jos je potrebnja PUNA ISTINA o srpskoj okupaciji Crne Gore 1918. godine i zrtvama crnogorskim kojih je bilo preko 5000. Ali to tebe ne zanima jer te ne bole crnogorski stradalnici i popaljena zemlja
Novi komentar