Izmjenama Zakona o Vojsci predviđene sankcije za nepoštovanje vojnih obaveza

Kazna do 1.500 eura za odbijanje službe u rezervnom sastavu

 Novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore. To je predviđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vojsci, koji je Vlada utvrdila prošle nedjelje. 
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 00:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zakon je definisao da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. 
Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu. 

- Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, ako odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta - ističe se u zakonu. 

Utvrđenim izmjenama predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva. 

- Ugovornu rezervu čine vojni obveznici koji su sa Ministarstvom zaključili ugovor o službi u rezervnom sastavu Vojske. Strategijsku rezervu čini raspoređena i neraspoređena strategijska rezerva. Raspoređenu strategijsku rezervu čine vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, odnosno lica u službi u Vojsci kojima je prestala služba u Vojsci, a kojima je Ministarstvo odredilo raspored u jedinicama Vojske, o čemu se pisanim putem obavještavaju. Neraspoređenu strategijsku rezervu čine vojni obveznici koji nemaju raspored u jedinicama Vojske - piše u zakonu. 

Dodatim članom u zakonu, predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja. 
 

Komentari: 7

Toto

25. 03. 2019 - 08:03

Не волимо Црну Гору, па ћете џабе да кажњавате. У случају рата, нас 30% ће да буде против ове војске.
Deki

25. 03. 2019 - 10:06

u slučaju rata takve kao ti po kratkom postupku.
Zaro

25. 03. 2019 - 10:07

U slučaju rata vas više od 30% bi uteklo u susjednu državu, ništa novo, već viđeno!
Ja

25. 03. 2019 - 13:48

Sram bilo sve vas koji kazete da ne volite Crnu Goru, a zivite ovdje. Vi i ne zasluzujete svoju kucu. I jos se hvalite da bi, u slucaju potrebe, bili protiv Vojske Crne Gore. Nemate kud nize pasti. Zna se koje ime takvi nose.
Kremo Rasov

25. 03. 2019 - 09:47

Nista novo
sehid

25. 03. 2019 - 11:32

Da se zarati Kremo bi raspakovao teglu eurokrema pa azil u Luxemburg .
Мирослав Ђукић

26. 03. 2019 - 13:50

Оне који не желе да се одазову, нека истакну приговор савести!
Novi komentar