POVODI: Predstavnici stranih kompanija o poslovnom ambijentu

Sprovode se reforme, ali ima još posla

 Crna Gora je uradila mnogo na poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i dalje postoje ozbiljni izazovi koje treba rješavati kako druge zemlje ne bi boljim uslovima preuzele kvalitetne investitore, rečeno je Pobjedi iz Adriatik marinasa, odnosno Porto Montenegra, Crnogorskog Telekoma i Erste banke, koje smo pitali kako su zadovoljni ovdašnjom biznis klimom.
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo da je Savjet stranih investitotora u Crnoj Gori protekle sedmice izdao Bijelu knjigu i na skali od jedan do deset poslovni ambijent u prošloj godini ocijenili 6,49 a godinu ranije 6,47. Konstatovali su da je ekonomiju Crne Gore u prošloj godini karakterisala stabilnost, ali i da su bez obzira na blagi napredak izostali konkretniji rezultati u sprovođenju reformi. Ukazali su na visoku sivu ekonomiju, ocijenili da je novi zakon o radu, koji se priprema, korak nazad, da se vladavina prava mora poboljšati, obezbijedi platforma za prevenciju prevara i utaja bilo koje vrste.. 

ISKORACI I IZAZOVI 

Iz Adriatik marinasa našoj redakciji su kazali da se poslovni ambijent za strane investitore u Crnoj Gori rapidno mijenja. 

- Zajedno smo napravili značajne korake, posebno u sferi nautičke, superjahting industrije. Ipak, izazovi i dalje postoje - ocijenili su iz ove kompanije koja je vlasnik Porto Montenegra. Pravi izazov poslovanja u Crnoj Gori je, kako dodaju, tržište, zato što su druge jahting destinacije širom svijeta vrlo kompetitivne i, prirodno, žele da preuzmu klijente iz Crne Gore.

 - Zbog toga moramo nastaviti zajedno da radimo, kako bismo bili sigurni da su uslovi koji postoje u Crnoj Gori za sve naše klijente isti ili bolji nego bilo gdje drugdje. Drugi izazov je sezonalnost, odnosno percepcija da je Crna Gora zemlja u koju treba doći samo u periodu od juna do septembra - kažu u Adriatik marinasu. 

Objašnjavaju da klijentima predstavljaju Crnu Goru kao destinaciju za sva doba. - Ali je, za predstavnike jahting industrije, ovo pitanje usko povezano sa postojanjem postrojenja za remont jahti. To predstavlja naš prioritet broj jedan – da imamo nautičku industriju aktivnu svih 12 mjeseci i da učinimo sve da te benefite osjeti čitava Crna Gora - navode iz kompanije. 

Vlada Crne Gore, objašnjavaju, imala je viziju i hrabrost da stvori neophodne uslove za razvoj elitne turističke destinacije i sprovede strategiju za smanjenje biznis barijera, te da iskoristi svoje prirodne zaštićene luke i stratešku lokaciju kako bi postala centar razvoja jahting i turističke industrije. 

- Crnogorska vlada od početka prepoznala je ideju da se Crna Gora kroz Porto Montenegro pozicionira kao vodeća superjahting destinacija na Mediteranu, i pruža podršku u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma u Tivtu i Boki Kotorskoj. Porto Montenegro je doprinio da se promijeni percepcija Crne Gore širom svijeta, značajno je povećao prihode države od turizma, te je kreirao hiljade direktnih i indirektnih radnih mjesta. Nakon kanadskog investitora Pitera Manka, Investment korporejšn of Dubai je podigao projekat na sljedeći vizionarski nivo i maksimizirao njegov veliki potencijal - kažu oni. 

Crna Gora ima jedinstvenu priliku da odigra vodeću ulogu u jahting industriji – jer ima dugu pomorsku tradiciju, niske poreske stope, odličnu lokaciju, prirodno zaštićene luke, međunarodne aerodrome, i vladu koja prepoznaje potrebu da razvije održivu industriju u kojoj ima jasne konkurentne prednosti. 

Na pitanje koje oni vide biznis barijere, iz Adriatik marinasa kažu da je stvarni izazov danas i u godinama koje dolaze tržište, jer je konkurencija u jahting industriji veoma jaka. - Zbog toga treba da, zajedno sa državnim organima, kontinuirano promovišemo sve naše biznis mogućnosti i Crnu Goru kao destinaciju. Takođe, od izuzetne je važnosti da nastavimo sa uklanjanjem biznis barijera i održavanjem poreskih stopa na niskom nivou radi privlačenja međunarodnih investitora koji će dalje stimulisati rast Crne Gore i pozicioniranjem države kao ozbiljne, stabilne međunarodne biznis destinacije - preporučuju u Adriatik marinasu. 

ICT I IZAZOVI 

U Crnogorskom Telekomu smatraju da je Crna Gora uradila mnogo na unapređenju poslovnog ambijenta, da su sprovedene ozbiljne reforme, ali da postoji prostor za dalji napredak. Kažu da su saglasni sa ocjenom koju ujedno odražava i indeks Savjeta stranih investitora, i kojim je oblast telekomunikacija/ICT ocijenjena kao povoljnija za poslovanje u odnosu na ostale. 

Direktor Sektora za korporativne i pravne poslove u Crnogorskom Telekomu, Pavle Đurović, Pobjedi je kazao da kao predstavnik kompanije koja posluje po standardima Dojče telekom grupe može reći da je regulatorni okvir koji se odnosi na oblast telekomunikacija u velikoj mjeri usaglašen sa evropskim. 

- S obzirom na to da je Crna Gora zemlja kandidat, očekujemo da se kroz procespristupanja EU još intenzivnije posvetimo usaglašavanju propisa u ostalim oblastima – kao što su poreski sistem, vladavina prava, regulatorni okvir zaštite ličnih podataka... kaže on.

Opširnije u Pobjedi
 

Komentari: 0

Novi komentar