U Umjetničkom paviljonu u Podgorici otvorena 74. izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore

Laureati Đuranović, Rastoder i Pavićević

 - Natalija Đuranović, Adin Rastoder i Velibor Pavićević ravnopravni su dobitnici nagrade ,,Milunović, Stijović, Lubarda“ na 74. izložbi članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koja je sinoć otvorena u Umjetničkom paviljonu. 
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 00:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nagrada za najbolju izložbu na nivou države u protekloj godini pripala je Maji Šofranac za postavku „Imuno - Sistem” koja je održana u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici. Nagrada za slikarstvo „Milunović, Stijović, Lubarad” Nataliji Đuranović pripala je za rad „Tajni grad“, Rastoder je nagrađen za skulpturu „Svještenik”, dok je Pavićeviću priznanje dodijeljeno za kolaž „Bez naziva”. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ivana Milojko, Anja Marković, Zdravko Delibašić Beli, Marko Marković i Petar Ćuković. 

NOVA REALNOST 

Natalija Đuranović za Pobjedu je kazala da nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda” predstavlja veliko zadovoljstvo za svakog umjetnika. - Znači mi jer je pokazatelj kvaliteta mog novog ciklusa i najprestižnija je nagrada ULUCG čiji sam član - istakla je Đuranović. Kada je riječ o nagrađenom djelu, Đuranović je navela da je slika „Tajni grad” nastala prošle godine, a pripada ciklusu koji je započela 2017. 

- Uporedo sa ovim „realnim” svijetom postoji i onaj paralelni, to je moj „Tajni grad”. U mojoj kreaciji, umjetnosti, postavljene su stvari i situacije na moj način, dešavaju se u savršenom redu i skladu. Ovo je prozor - kadar iz mog grada, koji komunicira sa posmatračem. „Tajni grad” je nova realnost, paralelni svijet, nudi i omogućava i komunikaciju koja korespondira sa vremenom. „Tajni grad” - slika će sama reći šta „misli“ o sebi, nama i sopstvenom autoru - istakla je Đuranović. 

Velibor Pavićević podsjetio je da je ovo već treći put da dobija priznanje ULUCG. - Ranije je to bilo za skulpturu, sada za kolaž. Svaka nagrada znači umjetniku. Lijepo je osjetiti da ono što radite ima i širi kontekst i da to neko vrednuje i uvažava - kazao je Pavićević za Pobjedu. Istakao je da je na posljednjoj izložbi na kojoj je predstavio svoj rad, osim skulpture izložio i kolaže. 

- Kolažima sam pokušavao da prikažem poseban osvrt na ono što predstavlja polje mog interesovanja. Preko taktilnosti papira, njegove prirode kao materijala u cjelosti. Veza između svijeta moje skulpture i kolaža je dolazila nesvjesno, bez unaprijed određenog plana. Sa te izložbe potiče i ovaj nagrađeni rad. Kolaži na neki način predstavljaju nastavak onoga što sam ranije istraživao u crtežu razvijajući novu dimenziju izraza - naveo je Pavićević. 

Adin Rastoder za Pobjedu je istakao da nagrada koja nosi imena Milunovića, Stijovića i Lubarde mora pričinjavati veliku čast. - Svako priznanje u ovom  poslu je dragocjena podrška i satisfakcija, ali kad god sam nagrađen osjećam se kao da sam nešto skrivio. Ovaj moj svještenik izučava izmišljenu religiju koja govori o tome kako smo se udaljili od prirode i od sebe, i da što prije moramo da se vratimo i sebi i prirodi. Jer, to su jedine dvije stvari koje smo dobili na dar. Sve ostalo možemo da kupimo u prodavnici. Kaže, ako se ne vratimo izgubićemo i jedno i drugo - naveo je Rastoder.            

 POKRETAČKA SNAGA 

Maja Šofranac izjavila je za Pobjedu da nagradu za najbolju izložbu u minuloj godini nije očekivala. - Samomotivacija je uvijek najveća pokretačka snaga za umjetnost i ja sam bila zadovoljna što je ovaj projekat ostvaren nakon više godina rada i promišljanja. A kada priznanje dođe i spolja onda je zaista lijep osjećaj podrške i potvrde da sam na svom putu, što svakako ohrabruje na dalje stvaranje. Inspiracija za naziv izložbe „Imuno - Sistem” je imuni sistem čovjeka koji je odbrambeni mehanizam od bolesti. Centralna misao je savremeni čovjek i njegove transformacije u potrazi za identitetom - istakla je Šofranac.  


 

Komentari: 0

Novi komentar