Šuković: Ko pomenu Radovana, ne vidio tehničku vladu

Koncernu "Vijesti“ jedno se mora priznati – agituju s netipičnom strašću za nekoga ko radi po tarifi. A, nije uvijek bilo baš tako. Na početku, koji potraja godinama, samo im Đukanović bijaše svet, a svi ostali, bez obzira na položaj, potencijalna lovina. Takva, mudra taktika, omogući vlasnicima i priključenost na državnu sisu i masku nezavisnosti.
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 10:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Darko Šuković

Kad je brak iz interesa propao, svi naredni – sa Pozitivnom, DF, URA, Demokratama - garnirani su entuzijazmom, kao svojevrsnim bonusom za naručioca medijskih radova. Možda će nečiji memoari ili optužnica rasvijetliti taj fenomen, nespojiv sa ljudima koji emocije izražavaju brojevima. Recimo, poslije koje sume glad za novcem prerasta u potrebu za društvenim prestižom i političkom moći? Kad, jednom, uvedu nauku o tranziciji, valjaće taj podatak.

No, neki novi momenti upućuju na zaključak da ključni kreatori uređivačke politike koncerna nijesu sasvim operisani od ideološkog, kao faktora pokretača? "Vijesti“ su, naime, jedini uticajni dnevnik u regionu, koji na naslovnoj strani nije imao presudu Radovanu Karadžiću! Urednički propust? Ako je neko htio da ih "vadi“ tako, ućutkali su ga brzo, grčevitom odbranom Organizacionog odbora uličnih protesta i njihovog stava da "naravno da nemaju“ komentar o presudi ratnom zločincu.

Zamislite nešto što se samodefiniše kao "građanski protest“ a neće da se javno odredi prema presudi za genocid! Nego se iščuđava novinarskom pitanju o "osobi koja nije ni državljanin Crne Gore“! Ne prepoznajući ili ne osjećajući ni potrebu, ni obavezu da se vrijednosno odredi prema planetarno značajnom događaju iz komšiluka. Ostavljajući crnogorsku javnost da nagađa kakva se vizija multikulturalnosti krije u tim glavama, šta misle o Velikoj Srbiji, podržavaju li BiH... Ili misle da građani ne  treba da znaju šta o tim sitnicama misli neko ko pretenduje da vodi državu? Pa, takvu partiju već imamo.

Možete li da zamislite maloumniju odbranu tog skandaloznog odgovora, od jednačenja po važnosti presude Karadžiću, sa igrama košarkaša "Budućnosti“ (bez dodatka "Voli“ –valjda se ne reklamira dovoljno) i pripremama za turističku sezonu? Sve začinjeno podsjećanjem na Đukanovićevu podršku Karadžiću, dok je "palio Bosnu“ i zaboravom da je, dok je, tek ustao sa Miloševićevog kanabea, osnovao "Vijesti“. Na radost i berićet, a bez ijednoga prigovora savjesti vlasnika i kolumnista.

Puku se pohuje mozak porukom da nije bitno savezništvo sa političkim fanovima Radovana Karadžića danas, nego ono od prije četvrt vijeka. I da je društveno-politički ispravno ne ljutiti DF, bez čijih divizija bi protesti izgledali kao podgorički korzo po kiši... čak ni brisanjem "komentara“ na portalu, u kojima veličaju tekovine bivšeg lidera bosanskih Srba.

Novinarski je kad pitaju Sergeja Trifunovića o presudi Karadžiću, a "udbaški“ kad isto tražiš od lidera "Odupri se“!? Biće da je ovo tumačenje prije materijal za dobroga psihijatra, kadrog da pronikne u dječačke traume, nego za eksperte etike novinarstva. Pogotovo za domaće dunstere iz te oblasti.

Valjda bi (očekivani) pozdrav lidera “Odupri se“ osuđujućoj presudi za Karadžića obradovao civilizovan, demokratski korpus protivnika sklerotičnog DPS i klijentelističkih BS i SD, i snažno uputio na građanski karakter protesta? Ko bi, stoga, pomislio da će no comment biti njihova reakcija na doživotnu za ratnog zločinca? A, tek, da će se u najjačoj medijskoj kući u državi (hvala Vladi CG) solidarisati sa takvim odgovorom, a ne sa pitanjem?

Niko... ko ne živi u Crnoj Gori.

Zapravo, postoji jedan i pomena je vrijedan, ajmo reći- granični slučaj. To su evroamerički sponzori narečenoga koncerna. Opisani tretman ratnog zločinca ostaće za njih tajna, kako zbog blaženog neznanja ambasadora da pišu i slušaju crnogorski, tako i zbog gustog sita kroz koji njihov staf propušta uratke "kritičkih“ medija. Što EU i Amere drži u apsurdnom stanju konstantne podrške promoterima ruskih interesa u Crnoj Gori.

Pa, kad i to svjetlo bacite na slučaj omerte glede presude, kad vidite kako fulaju profesionalci iz starih demokratija, možda i ne treba prestrogo suditi lokalnim amaterima što misle da je mudra politika ćutanje o fašizmu, da se ne bi raspao front protiv kriminala i korupcije.

Muka je, samo, što je tu ćutnju i njeno pravdanje rječitom učinila i demaskirala, partnerska glasna podrška bratu Radovanu i njegovom nedjelu.

Komentari: 10

GOST

25. 03. 2019 - 10:53

NI DODATI NI ODUZETI
zelenas

25. 03. 2019 - 12:06

A sto ne napanu Crnu Goru kada je odrzavala Kardzica i slala mu gorivo , nego se sasd javljas.Milo je ucijenjen zbog podrske Karadjicu i zbog sakrivanja istoga po CG , i mmi smo sada njegovi taoci i Milovi i Radovanovi..Tada si moj Sukovicu trebao da napabes i vlast i Vujesti ako volis Crnu Goru a sad je vec kasno jer smo pusteni niz vodu i nalazimo se na tenderu kao obicna samoposluga....
Znalci kažu

25. 03. 2019 - 12:45

Ne diraj mu Mila i Crvenu Zvezdu. Zvezda mu je ljubav iz dječačkih dana, a Milo od kad se dohvatio asfalta.
bjelaš

25. 03. 2019 - 14:40

priča se u neke krajeve da se rašo krio po manastirima, ako se uopšte krio u crnoj gori?
Torsades

25. 03. 2019 - 12:22

Blažen li je, brate, DF. Sa njima je sve jasno !
Podgorica

25. 03. 2019 - 13:35

Svašta se u CG može izgovoriti i nikome ništa. Tako veliki crnogorski novinar pita protestante što misle o kazni Karadžiću,?! Kao da je Džemal skrivao Karadžića neđe u Ulcinju, pa da mu se spočita skrivanje ratnog zločinca! Kači se ti Šukoviću sa Vijestima koliko hoćeš, ali batali da to radiš preko protesta! Tu jeftinu foru prosipaj neđe drugo!
Gospođa

25. 03. 2019 - 14:04

Dje mi je komentar Analitika! Nikoga vrijeđala nisam!
Niksic

25. 03. 2019 - 15:37

svi mogu o tarifi ali VI nemojte . . .
Kalez

25. 03. 2019 - 21:46

Što veli ovaj velji crnogorac od inata? A đe si ti bio da kažeš koju kad su vijesti na sva zvona pjevale drugu pjesmu? Ne, tada si ćutao, kao što bi i sada da je ista pjesma u pitanju. Takvi kao ti ne trebaju Crnoj Gori, niti Crna Gora takvima.
Rijecka nahija

07. 05. 2019 - 20:20

Ovaj Sukovic kao da je s neba pao. Mislis li ti stvarno gospodine Sukovicu da smo izgubili pamcenje, a i da smo nebi nam cuda bilo, kad tebe slusamo. Sjecas li se gospodine Sukovicu, ko posla vojsku i rezerviste na Hercegovacko ratiste, a i jos dublje, Nijesu oni sami otisli nego su se kupili i po firmama, pa ko je odbijao zvali su ga izdajnikom, pitam te ko gospodine. Velicali su oni Karadzica, zvali su ih da idemo da branimo bracu, Pa i nijesi bas toliko popularan medju svoj narod. Pamti narod dobro.
Novi komentar