Kriza u Venecueli

Ruski vojni avioni sletjeli blizu Karakasa

Oko 100 trupa i velike količine opreme istovareni su iz letelica, javljaju mediji.
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 14:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dva ruska vojna aviona sletjela su u nedjelju na glavni aerodrom u Venecueli i, navodno, dopremila desetine trupa i velike količine vojne opreme.

Ova akcija je dio realizacije "ugovora o vojno-tehničkoj saradnji", javlja ruska novinska agencija "Sputnjik".

Havier Majorka, novinar iz Venecuele, napisao je na Tviteru kako je vidio oko 100 vojnika i 35 tona opreme kako se iskrcavaju iz aviona.

To se dešava tri mjeseca nakon zajedničke vojne vježbe dvije države.

Rusija, kao dugogodišnji saveznik Venecuele, ovoj južnoameričkoj državi pozajmljuje milione dolara i podržava njenu naftnu i vojnu industriju.

Rusija je, takođe, otvoreno bila protiv sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Vladi venecuelenskog predsjednika Nikolasa Madura.

Majorka je na Tviteru napisao da su ruski teretni avion Antonov-124 i jedan manji sletjeli u subotu na aerodrom u blizini Karakasa.

On kaže da je ruski general Vasilij Tonkoškurov izveo trupe iz aviona.

Vojni avion sa ruskom zastavom na trupu viđen je na aerodromu u nedjelju. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako se ruski vojnici okupljaju na aerodromu.

Odnosi Moskve i Venecuele posebno su produbljeni posljednjih mjeseci, paralelno sa pogoršanjem na relaciji Vašington-Venecuela.

I u decembru je Rusija tamo slala dva aviona, ali kao dio vojne vježbe.

Zvanična Moskva osudila je ponašanje zemalja koje podržavaju venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je u januaru proglasio sebe za privremenog predsjednika.

Predsjednik Maduro optužio je Gvaida da pokušava da sprovede državni udar iz pomoć "američkih imperijalista".

Kremlj ga je podržao, tvrdeći da Gvaido "namjerava nezakonito da osvoji vlast" uz pomoć Amerike i dodajući da će "učiniti sve što je potrebno" da podrži Madura.

Šta je pozadina?

Maduro je dobio tijesnu većinu glasova na predsjedničkim izborima u aprilu 2013. nakon smrti svog mentora, predsjednika Uga Čaveza. Drugi mandat osvojio je u maju 2018. godine, na izborima koje su osporavali međunarodni posmatrači.

Venecuela se suočila sa ekonomskim kolapsom, nestašicom hrane u nekoliko navrata i inflacijom koje je prošle godine dostigla 800.000 procenata.

Gvaido je optužio predsjednika Madura da je nesposoban da vodi državu, i tako dobio podršku američkog i evropskih lidera.

Madurova Vlada postajala je sve izolovanija, kako ju je sve više zemalja krivilo za ekonomsku krizu, zbog koje je oko tri miliona ljudi bilo prinuđeno da napusti Venecuelu.

Za to vrijeme, Moskva je posljednjih godina proširila saradnju sa Karakasom - povećana je trgovina vojnom opremom i davanje kredita.

Komentari: 0

Novi komentar