Crna Gora posvećena saradnji sa UN-om: U fokusu održivi razvoj i evropska agenda

Dvanaesti sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, na kojem je bilo riječi o rezultatima saradnje u 2018. i planiranim aktivnostima za 2019, održan je danas u Podgorici, a ključna poruka je da je Crna Gora posvećebna sradnji sa UN-om.
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 17:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastankom su, kako je saopšteno, kopredsjedavali ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Darmanović je izrazio zadovoljstvo rezultatima zajedničkih aktivnosti Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji pod modalitetom „Djelujući kao jedan“, a u okviru četiri oblasti - demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje.

Ukazao je i na komplementarnost ispunjavanja ciljeva definisanih u Agendi 2030 i evropske agende, uz ocjenu da „posvećenost izgradnji društva zasnovanog na demokratskim vrijednostima, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda predstavlja prioritet Vlade Crne Gore.“

''Na putu ka tom cilju, prenio je očekivanja u pogledu dalje podrške UN sistema, a posebno osnažene Kancelarije rezidentne koordinatorke''- navedeno je u saopštenju.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da Sistem UN u zemlji ostaje posvećen pružanju podrške Vladi Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i u ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030.

“Od ove godine tim UN radi u novoj, reformisanoj strukturi. Riječ je globalnoj reformi rada Sistema Ujedinjenih nacija na nacionalnom nivou koju je inicirao Generalni sekretar UN sa ciljem ojačanja podrške zemljama članicama u ostvarivanju 17 Ciljeva održivog razvoja.” – kazala je Mekluni, naglasivši da Sistem UN nastavlja snažnu podršku Crnoj Gori u suočavanju sa ključnim izazovima u oblastima održivog razvoja i ljudskih prava.

U okviru zajedničkih intervencija u 2018. godini, Vlada i Sistem UN sproveli su programe i projekte ukupne vrijednosti 13 miliona američkih dolara, a vrijednost zajedničkih intervencija planiranih za 2019. iznosi 16,9 miliona američkih dolara.

Komentari: 1

Three Dots and a Dash

26. 03. 2019 - 02:12

Da nije CG i njene "posvecenosti" UN bi se davno raspale.Motivise ih, daje im smjernice, te bogomi i Globalni sustav "reformise". Steta sto sve to radi iza kulisa pa ostaje nezapazeno. No, nema veze, bice bolje.
Novi komentar