Neustavni zahtjevi organizatora protesta

Analiza teksta „Sporazum za budućnost“ koji je prošle sedmice prezentiran javnosti pokazuje pravni besmisao, ali i ustavnu neutemeljenost zahtjeva koji su ultimativno poslati na adresu crnogorske vlasti.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 06:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Ne sporeći pravo bilo koje grupe građana da podnosi prijedloge, inicijative i zahtjeve, čak i kada zanemarimo pitanje koliko je politički pristojno da manjina postavlja ultimatume predstavnicima većinske volje građana, kratka analiza pokazuje da se radi o instant pravnom besmislu - kaže za Pobjedu pravni ekspert sa višedecenijskim iskustvom.

Objašnjava bitne tačke koje otkrivaju pravni besmisao „Sporazuma za budućnost“:

1. Formiranje vlade građanskog jedinstva: Zahtijeva se formiranje „tehničke vlade“ koja bi bila sastavljena od tri brojčano jednake grupacije. Prva je opozicija, koja je izgubila prethodne izbore, druga je grupa nestranačkih ličnosti koje nijesu ni učestvovale na izborima i treća je vladajuća koalicija, pobjednik izbora sa glasovima više od polovine glasača izašlih na biračka mjesta 16. oktobra 2016. Pošto je vladajuća koalicija dobila ultimatum, ona bi prema pomenutom sporazumu morala da ga prihvati i time - prekrši član 2 stav 3 Ustava Crne Gore. U tom članu Ustava je jasno definisano da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima. Da su izbori bili slobodni i demokratski, dobili smo potvrdu od svih međunarodnih posmatrača i nigdje i ničim institucionalno nijesu osporeni. Za razliku od njih, za dio opozicije izbori su bili demokratski i slobodni samo na mjestima gdje su pobijedili i formirali vlast?!

2. Budući premijer da ne bude vladajuće većine: „Sporazum o budućnosti“ sadrži stav da predsjednik nove vlade ne može biti predstavnik vladajuće koalicije, što znači da se novi ,,tehnički premijer“ bira iz redova onih koji ne predstavljaju većinsku volju građana. Slijedeći ustavnu normu iz člana 105, stav 2 Ustava Crne Gore, kojom je definisano da se u slučaju ostavke predsjednika vlade smatra da je cijela vlada podnijela ostavku, prema ideji organizatora - legitimno i legalno izabrana vlada koju podržava većina u Skupštini Crne Gore, trebala bi da odstupi bez obzira što nije izgubila većinsku podršku u parlamentu.

3. Bojkot parlamenta do ispunjenja zahtjeva: Traži se da potpisnici Sporazuma ne učestvuju u radu Skupštine do „razrješenja krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima“. Taj zahtjev dovodi do niza pravnih i političkih nonsensa:

- značilo bi da zakon o smanjenju stope PDV-a, zakon o porijeklu imovine i druge zakone koji se pominju u tekstu Sporazumu, nova instant većina u novoj vladi treba da ultimativno pošalje poslanicima u Skupštini Crne Gore gdje većinu ima vladajuća koalicija sa naredbom da ih sve usvoje, jer ultimatum po svojoj definiciji ne podrazumijeva pregovore ni dogovore;

- da potpisnici Sporazuma unaprijed pristaju na postojeći izborni zakon, jer se novi ne može, shodno članu 91, stavu 3 Ustava, donijeti u Skupštini bez dvotrećinske većine svih poslanika u Skupštini. Kako poslanici opozicije ne bi učestvovali u radu parlamenta, nema ni uslova za uspostavljanje dvotrećinske većine;

- nije poznato na koji bi način, kojim pravnim ili političkim mehanizmima, dvotrećinska većina u tehničkoj vladi primorala poslanike vladajuće partije u Skupštini Crne Gore da izglasavaju zakone koje oni predlažu, ali je jasno da taj zahtjev ne djeluje baš „demokratski i u skladu sa evropskim pravnim tekovinama“.

4. Ostavka predsjednika Crne Gore: Jedan od zahtjeva građana na protestima, čije se ispunjenje zahtijeva i Sporazumom, je ostavka predsjednika države. Čak i kada bi se takav zahtjev ispunio, bio bi u suprotnosti sa članom 98 Ustava kojim se propisuje prestanak mandata predsjednika. Ali, čak i važnije od toga - nijedan od nabrojanih zahtjeva iz pomenutog ,,Sporazuma za budućnost“ nije ostvarljiv nakon podnošenja ostavke predsjednika države.

Tri su pravna razloga za tu tvrdnju:

a) predsjednik države, u skladu sa članom 92, stav 3 Ustava, raspisuje izbore za Skupštinu;

b) predsjednik države, u skladu sa članom 94 Ustava, donosi proglašava zakone;

c) predsjednik države, u skladu sa članom 103 Ustava, predlaže mandatara za sastav vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini. Eventualnim podnošenjem ostavke predsjednika države, kako se to traži u Sporazumu - ne bi bilo ustavnih mogućnosti da se bilo koji od navedenih zahtjeva ostvari.

Teško je pomisliti da autori, kao i eksperti koje su angažovali da pomažu u sastavljanju sporazuma, toliko ne poznaju ustavno-pravni sistem države u kojoj pretenduju da budu vlast, pa zahtijevaju postupanje suprotno postojećem pravnom i političkom sistemu, smatra sagovornik Pobjede.

 - Papir koji počiva na ultimatumu i zahtjevima koji su nelegetimni jer nijesu zasnovani na Ustavu Crne Gore; u kojem nema poziva na dijalog, kamoli dijalog u institucijama; gdje se deklarisani cilj podriva samim sredstvom - vlast bez izbora neustavnim putem - nameće logičan zaključak da niti je riječ o sporazumu, niti je za budućnost naše države, zaključuje pravni ekspert koji je želio da ostane anoniman.

Priredio: D. Đ.

Komentari: 53

Rašo

26. 03. 2019 - 07:19

Kad budu izbori, ako ste sposobni osvoite vlast. Ostavi te se nasilja, nikome nije donijelo ništa dobro, pa neće ni vama. Ulica je loše mjesto za obračun.
Žabac

26. 03. 2019 - 12:07

Da ali kad budu izbori neće cenzus preč i oni to odlično znaju!
Baranka

26. 03. 2019 - 07:25

A hoće li mi ko reći kako je bilo kad su došli ulicom na vlast ovi što još sjede, je li to bilo ustavno! Hvala anonimnom ekspertu što nas je ovako detaljno upoznao sa problemom! O što ću sve pročitat.
danilo s.

26. 03. 2019 - 09:20

@Baranka - Vi ste možda i uspjeli da "pročitate" tekst? Ali nema sumnje da ga uopšte nijeste razumijeli/shvatili?
Baranka

26. 03. 2019 - 10:06

Danilo, ne uči ti mene, da nisam nešto slagala. Nego, stvarno nemam namjeru s tobom da se "dopisujem".
Auf, uf!

26. 03. 2019 - 11:29

Baranko, vazi li za tebe ustav Jugoslavije ili Ustav Crne Gore?
Baranka

26. 03. 2019 - 14:43

Za mene crnogorski, na tvoju žalost!
FreeMontenegro

26. 03. 2019 - 15:21

@baranka: ako za tebe vazi crnogorski ustav onda bi shvatila da su zahtjevi neustavni, kapish?
Govedo

26. 03. 2019 - 07:34

Što zna.Džemal. Ni ..... ne bi na "pamet" palo da predloži takve besmislene zahtjeve. U suštini njegovi predlozi su nastavak ruskog terorizma i rušenja CG drugim sredstvima. Izgleda da kroz njega progovaraju GRU i ruski dolari. Đoko Orlandić
BERANE

26. 03. 2019 - 08:05

KAKAV PRAVNI EXPERT, SAD ĆE SE JAVITI SA KOMENTARIMA PRAVNI EXPERTI SA 4 OSNOVNE DA OVO POJASNE I DEMANTUJU...
Jovo

26. 03. 2019 - 09:07

Procitaj Ustav i bice ti jasno da je sve tacno.
Igor

26. 03. 2019 - 08:14

Bravo za autora koji je razoblicio lose namjere opozicije. Oni i postavljaju neustavne i nemoguce zakone da bi njihova nerealizacija dovela do radikalizacije. Sad su karte otvorene pa da cujemo one koji vicu mi smo Ustav.
milica

26. 03. 2019 - 08:15

Tačno! Dovoljno je vidjeti "građane" koji vode kole...iza su igrači koji bi da vode državu, potpomognuti Dakom, Vestima, Kneževićem...izvanjcima sa svih strana....većinsku Crnu Goru niko ne pominje...niti smije....
Spiro

26. 03. 2019 - 08:41

Ovako ih treba razoblicavati lazne borce za drzavu, demokratiju, institucije i Ustav. Sve je prevara svaki dan vidljivija.
Mikonja

26. 03. 2019 - 08:43

Dolazim svaku subotu na protest i podrzavah zahtjeve a sad vidim kako su nas navlacili na tanki led. Nema me vise sa tom druzinom koja je znala da postavlja sve nezakonito da bi imala alibi. Pi.
Svakom

26. 03. 2019 - 08:57

pravnom laiku,pogotovo expertu,je potpuno jasno da su zahtjevi neustavni,iskljucivo politicki,a kao takvi neprihvatljivi.Organizatori su konfuzni sa vidljivom predrasudom da se "vlast kotrlja ulicom".Prihvatiti jedan jedini neustavni zahtjev je saucesnistvo u ovoj poprilicno sumnjivoj raboti.Bez obzira na broj ucesnika protesta koji je svakim danom evidentno manji.Postavlja se pitanje,kada se jasno vidi da je ovo nerealna prica,dokle ce svakog vikenda manjina maltretirati gradjane glavnog grada?Sta su oni I njihove familije skrivili da trpe ovaj zulum?Notorna je laz da neko na bilo koga vrsi pritisak prilikom izbora.Kada se udje u kabinu na glasackom mjestu,svak moze da glasa kako on hoce,nezavisno od toga sta je kome obecao ili kakve su procjene o njegovom glasu.potpuno jasno I tacno...
Odnosno

26. 03. 2019 - 13:45

da je jednom za sva vremena jasno sledece: - kada udjes u kabinu za glasanje ti si Bog bez obzira da li ti je prije toga maneken u pokusaju dao 5,50,500,50000,100000 eura,dinara ,maraka cega sve ne - ako si prodao licnu kartu mozes glasati sa pasosom - ne mijenjajte teze ako nemate glasace - politika je kao lijepa zena ili Vas oce ili nece - sta se hoce ako imas 2%
Spiro

26. 03. 2019 - 09:12

Sad vidim da je ovo u analizi tacno. Kako ce nacerati vladajucu vecinu da glasa njihove zahtjeve ili predsjednika da ih potpisuje? Kako ce nacerati predsjednika drzave da predlaze mandatara koji nije dobio izbore. O cemu se ovdje radi mozda pokusaj reprize iz 2016?
Neustavnost

26. 03. 2019 - 09:34

A jeli neustavno to što 60% Crne Gore nije moglo gledati prenos državne reprezentacije Crne Gore, članice NATO i lidera u pregovorima sa EU? Državna televizija ne prenosi utakmice državne reprezentacije, već nekavav surogat Pinka, TV nova. Blago nama š njom, mojom domovinom. Ajde Draško malo nam razjasni ovu (ne)ustavnost. Nećeš sigurno. Bitan je samo vođa.
gost

26. 03. 2019 - 10:02

Evo cu ti ja odgovorit (iako mislim da je smijesno poredit ove politicke proteste i prenose utakmica na javnom servisu) - nijedan javni servis u regionu ne prenosi utakmice svojih reprezentacija jer je UEFA trazila previse novca sto javni servisi ne mogu da plate! U tome ti je sva istina, i nema nikakve teorije zavjere. Ni RTS ne prenosi utakmice Srbije no Nova S. A da je drzava dala RTCG dodatne milione za prava prenosa, velika bi se buka digla zasto se daju pare za prenose utakmica a ne za siromasni i gladni narod.... Tu smo pricu vec gledali ranije...
@gost

26. 03. 2019 - 12:03

A sto je mene briga za RTS i region. Mi smo lideri u regionu. Drugo - ne bi se digla frka oko tih miliona vec oko gazdinih miliona, kao sto se dize!
Packa

26. 03. 2019 - 10:06

Evo ih pored pravnika ojadi i njihov INS4. Nezadovoljni organizatorima protesta i opozicijom zovu ih PAMPERS protestima. Odakle li vjetar duva?
FreeMontenegro

26. 03. 2019 - 15:24

dje to daj link? bas me interesuje pa,pers lol...sami sebi u drob upadaju...i jedni i drugi...komedija
Tommy_h

26. 03. 2019 - 11:00

Citam ove zahtjeve i ne vjerujem da neko moze ovo da zahtijeva. Da nije smijesno bilo bi zalosno.
Marelica

26. 03. 2019 - 11:00

Svako ko iole voli i postuje ovu drzavu uvazava i predsjednika Djukanovica, koji je mnogo toga uradio za nas i bez koga ova drzava ne bi ni postojala. To sto njegov rad i trud osporava opozicija, koja nista korisno nije uradila je i vise nego sramno.
Svetlana_TV

26. 03. 2019 - 11:01

Svi mi koji volimo ovu drzavu, koji se zalazemo za multietnicke vrijednosti i stabilnost ove drzave, nikad necemo podrzati ove proteste! Ovo je putujuci cirkus!
Enesa

26. 03. 2019 - 11:01

Polako ljudi shvataju namjere opozicije, ne zele da im drzavu vode mrzitelji iste, koji bi je vratili u period nazadovanja, bez ikakve sanse za prosperitet i napredak.
Kinez

26. 03. 2019 - 11:02

Posle svega sto se izdesavalo zadnjih dva mjeseca opozicija je izgubila moju podrsku, mislio sam da bi promjena nasoj drzavi dobro dosla, ali kada sam vidio da im odbjegli tajkun pomaze, da oni zovu gradjane zarad svojih sebicnih interesa, odustao sam od dalje podrske. Volim svoju drzavu.
Iskra95

26. 03. 2019 - 11:03

Brzo ce ovo postati protesti bez protestanata. Pa neka opozicija marsira sa plakatima, jer u njihovu praznu pricu vise niko ne vjeruje.
Rafaello

26. 03. 2019 - 11:03

Da na vlast dodje opozicija, pola nas bi se spakovalo i otislo u bijeli svijet. Unazadili bi nasu drzavu trajno i oduzeli svaku mogucnost za napredak.
Crnogorac45

26. 03. 2019 - 11:04

Pa na osnovu samih zahtjeva mozemo da uvidimo koncept samih protesta. Opozicija se krije iza gradjana kako bi na nedemokratksi nacin mimo izbora srusili vlast.
Prepelica

26. 03. 2019 - 11:04

Imali su priliku mnogo puta do sad da imaju vlast.Narod ih nije podrzao i to je sva prica ne znam sta vise oce sa ovim sporazumima, protestima i izmisljanjem svega i svacega ne bi li se donogli fotelja.
Sirena92

26. 03. 2019 - 11:05

Naslov u potpunosti oslikava nasu trenutnu situaciju.
InesBD

26. 03. 2019 - 11:05

Od pocetka su njihovi zakoni smijesni i nerealni.Izrazavaju svoju volju a ne volju gradjana.
ManchesterUtd

26. 03. 2019 - 11:06

Sa ovakvim zahtjevima, protesti ce se polako urusiti. Narod i ovako iz subote u subotu sve vise odustaje, a opozicija gubi podrsku.
kamiondzija78

26. 03. 2019 - 11:07

Bas mislim da ce neko da prihvati ono sto oni zele posebno jer oce da ostvare svoje politicke ciljeve koje nisu mogli regularno. Ali malo sjutra, svjesni smo svi njihovog plana.
Stefo12

26. 03. 2019 - 11:08

Oprosti im boze ne znaju sta rade
Liberal

26. 03. 2019 - 11:09

Kako moze 5000 ljudi da ocekuje da ostalih pola miliona prihvati ove zahtjeve mirno ?
Bar_pamti

26. 03. 2019 - 11:09

Trebalo bi da traze samo vanredne izbore ,no bi ih tu prosuli gore nego prosli put
Komita

26. 03. 2019 - 11:10

Nesposobna opozicija i jos nesposobniji organizatori bi nesto da urade ,a bjez
Leart

26. 03. 2019 - 11:10

A ovo je sprdnja svega mi ,oni su trazili skidanje komplet vrha drzave ,po meni je to izdaja ako nista drugo
KOCOBO

26. 03. 2019 - 11:11

E da mj je znat sta ovi ljudi ocekuju,jer kolko ja vidim oni ne bi znali sijalicu da zamijene a ne vladu
Kaktus

26. 03. 2019 - 11:12

Aoooooooo
Anti DPS

26. 03. 2019 - 11:13

Politicki eksperti koji ni ne znaju sta je ustav
Mačak

26. 03. 2019 - 11:28

Cus vlada gradjanskog jedinstva hahahahahhahah ko cini tu vladu? oragnizatori pprotesta?
crni sin

26. 03. 2019 - 11:29

Na tom sporazumu ce ubrzo da se nalazi i prijedlog o ponistenju nezavisnosti Crne Gore.... zivi bili pa vidjeli
srki

26. 03. 2019 - 11:29

Neustavni su protesti, a zahtjevi su komicni
cvrkut

26. 03. 2019 - 11:31

Ako sklopite dogovor sa DF-om svi koji su protestovali s vama protestovat ce protiv vas uz zahtjev da vas protjeraju nedje iz drzave
goran1978

26. 03. 2019 - 11:50

Ja ne znam ko to danas moze nekome da garantuje buducnost na osnovu jednog obicnog sporazuma??
Kosta

26. 03. 2019 - 11:53

Opozicija je pukla skroz, njih je onaj protest u subotu pocistio skroz!
oliver14

26. 03. 2019 - 11:56

A sta ocekivati od ljudi koji gledaju samo svoju korist i nista vise! Oni koji pricaju jedno a rade drugo??
Vitinka

26. 03. 2019 - 11:57

Oni te zahtjeve mogu da okace macku o rep i nista vise !
StevanPG

26. 03. 2019 - 11:58

Znate li sta ce da desi sa opozicijom? Samo ce da se jos vise raspadnu, ovaj dokument je upravo pocetak njihovog kraja.
Novi komentar