Zbog zastare bivši direktor Narodnog muzeja neće krivično odgovarati

Rukovodilac cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva Luka Martinović saopštio je Danu da je nastupila zastara krivičnog djela za koje je sumnjičen bivši direktor Narodnog muzeja na Cetinju Petar Ćuković, piše Dan.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 07:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da je izviđaj u toku i da je u svojstvu svjedoka saslušan bivši direktor te ustanove Pavle Pejović, kao i jedan broj svjedoka.

“Obavještavam Vas da se krivični predmet ovog tužilaštva formiran po krivičnoj prijavi podnosioca A.B. iz Cetinja od 17.10.2017. godine protiv odgovornih lica u Narod nom muzeju Crne Gore i Ministarstvu kulture Vlade Crne Gore nalazi u fazi izviđaja. U dosadašnjem toku postupka saslušan je u svojstvu osumnjičenog lica P.P. zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz čl.417, st.Z u vezi sa st.1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i više lica u svojstvu svjedoka. U odnosu na osumnjičenog P.Ć. nastupila je zastarelost krivičnog gonjenja za navedeno krivično djelo”, navodi se u odgovoru cetinjskog tužilaštva koji je dostavljen Danu.

Sada je jedini osumnjičeni za nestanka predmeta iz cetinjskog muzeja Pavle Pejović. U toku istrage, tužilaštvo je od Osnovnog suda u Cetinju tražilo odobrenje da se izvrši pretres stanova koje koriste Pejović i Ćuković.

Tužilac je smatrao da bi se tokom pretresa njihovih stanova možda mogao pronaći dio nestalih predmeta. Ipak, po ocjeni suda, te pretpostavke nijesu bile dovoljne da se izda nalog za pretresanje stanova.

Pejović je tada za Dan kazao da nema veze sa nestankom predmeta, ali da se sada mora naći žrtveno jagnje.

Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju je u zahtjevu za pretres stanova Ćukovića i Pejovića ocijenilo da oni kao direktori Narodnog muzeja nijesu preduzeli radnje koje su bili dužni da preduzmu, što je to dovelo do nekompletne doku mentacije u tom muzeju i nestanka 2.900 predmeta.

Tužilaštvo je ocijenilo da postoji osnov sumnje da bi se u radnjama dvojice bivših direktora Narodnog muzeja u Cetinju mogla steći bitna obilježja bića krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

U spisima tuži laštva navodi se da Ćuković i Pejović nijesu postupali po uputstvima Ministarstva kulture kako bi se otklonile utvrđene nepravilnosti.

 

Komentari: 9

GRAĐANSKI

26. 03. 2019 - 08:17

Ot kakvojzi zastarelosti zborite? Česovi su to zakoni? Koga vi štitite? U ovojzi državi su ne samo izdajnici zaštićeni no i lopovi!
koliko košta katanac?

26. 03. 2019 - 09:58

Nema zastare za lopovluk i nedgovorno čuvanje nacionalnoga blaga! I nema žrtvenih "jagnjadi" za neodgovornost i zlupotrebu a bogami i falcifikovanje i otuđivanje umjetnina ko zna čega još. Mora se odgovarati kad se prihvata funkcije svi trče a kako rade košta našu državu. Evo i sadašnja direktorica, u svakoj drugoj zemlji bi zamrznula svoje hobije dok je na funkciji najviše državne kulturne institucije. I samo ova funkcija u instituciji punoj problema traži od nje 100% posvećenosti i rada. A ne šetnja od manifestacije do manifestacije o državnom trošku .
Marija

27. 03. 2019 - 16:43

Petar Cukovic je najbolji direktor muzeja ikad!
Gari

26. 03. 2019 - 12:03

Možda je zastara zbog toga što je krao samo stare predmete?
Nevjerovatno

26. 03. 2019 - 12:04

Kakav je moralni profil ovih ljudi sto na ova dva komentara daju minuse?
GRAĐANSKI

26. 03. 2019 - 18:36

To je "organizovano" ot strane P. Ćukovića! No, da su mene i bez presude da sam kriv i ovoliko prikazali i "takli" po medija (ka njega) - ja se (samoga sebe) nikad više ne bih moga pogledat u zrcalo! Ali, ima ne raznijeh ...!
GRAĐANSKI

26. 03. 2019 - 18:55

To je "organizovano" ot strane P. Ćukovića! No, da su mene i bez presude da sam kriv i ovoliko prikazali i "takli" po medija (ka njega) - ja se (samoga sebe) nikad više ne bih moga pogledat u zrcalo! Ali, ima ne raznijeh ...!
Alexa

27. 03. 2019 - 01:55

Zasto ne odgovara onaj ko je smisljeno i namjerno omogucio zastaru?
nikola

27. 03. 2019 - 05:59

Ne mogu sve svoje kadrove proglasiti lopovima,odaberu samo zrtveno jagnje koje je otkazalo poslusnost ili nije zadovoljio radom pretpostavljene .To je sve radeno iz PATRIOTIZMA
Novi komentar