RAZGOVOR: Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i wellness koncepta

Masaža ne liječi sama, ali je jako bitna u terapiji

Masaža jedna od karika u lancu terapija. Bilo bi pretenciozno i nekorektno reći da ona sama liječi, izjavio je u razgovoru za Portal Analitika Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i wellness koncepta.  
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 08:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

ANALITIKA: Za početak razgiovora, da objasnimo našim čitaocima koji je ustvari značaj masaže? Šta njome zapravo postižemo?

FILIPOVIĆ: Iako je prva asocijacija kada se pomene ova drevna umjetnost vajanja tijela, relaksacija, masaža ima daleko veći značaj za naš organizam. Bez obzira sa kog podneblja dolazi i sa kojom je tradicijom i kulturom povezana, a ima ih nebrojeno, osnovni postulat koji postavlja ispred terapeuta je uspostavljenje i očuvanje ravnoteže tijela, uma i duše. Upravo u svojoj filosofiji postavlja uslov da se svakom čovjeku trebapribližiti kao jedinstvenoj, nedeljivoj cjelini i isključivo prema njegovom senzibilitetu, problemu, godinama, profesiji, raspoloženju,potrebama  kreirati. Na taj način utkana u svakodnevniživot ona ima svoje značajno mjesto i u preventivnom i u terapeutskom I kozmetičkom smislu.

Na fizičkom nivou, dobro iskreirana masaža utiče na sve structure našeg tijela. Sami pokreti koji se primenjuju u masaži podstiču površinsko čišćenje kože od epidermalnih ljuspica, što ide u prilog otvaranju pora i poboljšanju disanja, koji se u značajnom procentu odvija i preko naše kože. Samim tim reguliše se rad znojnih i lojnih žlijezda, a jedrina kože poboljšava se zahvaljujući stimulaciji kolagenai elastina u njoj. Poboljšanje cirkulacije koje se manifestuje crvenilom na površini kože ukazuje na bolju razmjenu materija u koži, dopremanje veće količine kiseonika i hranljivih materija i odnošenje iz nje štetnih produkata metabolizma.

Takodje, pravilno primenjena masaža od prvog dana trudnoće ili od samog početka sprovodjenja redukcione dijete kondicioniranjem kože, spriječiće pucanje kože i pojavu strija.

U toku masaže kretanje krvi u krvnim sudovima ubrzava se  šest do osam puta, što ide u prilog intenziviranju razmjene materija na ćelijskom nivou, kao i podstaknutom detoksifikovanju, čišćenju organizma od metaboličkih produkata. Ovaj proces podstiče i djelovanje na limfni sistem.

Napeti mišići tijela, koji su najveća opasnost za rad srca i balansiran rad unutrašjih organa, zahvaljujući dobro doziranoj masaži, vraćaju se u stanje optimalnog tonusa, bolovi često prouzrokovani pritiskom istih na nervne strukture popuštaju. Ukoliko su pak mišići usljed dugotrajnog ležanja i neaktivnosti oslabljenog tonusa, atrofirani, dobro dozirana i iskreirana masaža utiče na stimulaciju istih i uz vježbe daje doprinos njihovoj jedrini. Sami zglobovi, anatomske veze u njima, ligamenti postaće gipkiji i rasterećeniji.

Poznato je da masaža utiče i na harmonizaciju rada unutrašnjih organa.Masaža stomaka  blagotvorno će djelovati na rad tankog i debelog crijeva, bubrega, jetre, slezine i pankreasa. Masaža medjulopatičnog dijela opustiće napetost u grudnom regionu, poboljšati disanje.

masaza


ANALITIKA: Često se čuje da je masaža najdjelotvornija kao preventiva - šta to podrazumijeva? Preventiva čega?

FILIPOVIĆ: Primarna uloga masaže je u preventivi, očuvanju zdravlja. Pored rješavanja uzroka svakodnevnog stresa, ispred sebe postavlja bitna poglavlja genetskog koda kao i načina života i profesionalnih oboljenja. Osnova preventive je saniranje uzroka eventualne bolesti ili energetskog bloka.

Dobro dozirana masaža odložiće pojavu proširenih vena ako se bavite poslom koji zahteva dugotrajno stajanje i opterećenje donjih ekstremiteta. Isto važi i ukoliko vam je genetski naslijedjen problem sa krvnim sudovima. Ako je posao kojim se bavite vezan za dugotrajno sjedenje, masaža će odložiti pojavu napete, hipertonične muskulature ledja, neće dozvoliti pojavu bolnih kvržicana njima tzv. miogeloza i fibrozita. Dobra prokrvljenost i razgibanost blagotvorno će djelovati i na vaš kičmeni stub a samim tim odložiti problem okoštavanja- spondiloze.
Pored svakodnevne samomasaže ugroženih djelova, preventivno se savjetuje detaljna masaža bar jednom nedeljno.

ANALITIKA: Masaža kao liječenje tegoba - kojih sve tegoba i bolesti?

FILIPOVIĆ: Gotovo kod svih tegoba našeg tijela, problema i bolesti masaža ima svoju primjenu. Bilo da se radi o problemima lokomotornog aparata (zglobovi, mišići), respiratornog sistema (disajni organi), kardiovaskularnog sistema (srce i krvni sudovi), endokrinološkog sistema (žlijezde sa unutrašnjim lučenjem), digestivnog sistema (varenje) itd. Ona je sastavni dio fizikalne medicine i vrlo ozbiljan posao.

O tome, kako će se primijeniti, koliko često, odlučuje ljekar specijalista. Uglavnom, kada se primjenjuje u procesu liječenja primjena je svakodnevna.

Masaža predstavlja odličan uvod za kineziterapeutske vježbe jer prokrvljuje, opušta i priprema mišiće, ligamente i zglobove za  uspješno izvodjenje pokreta. Takodje, izuzetni rezultati postižu se kombinacijom manuelne (ručne) i hidro masaže. Kod odredjenih problema pred ručnu masažu koristi se ultrazvučna. Treba napomenuti da je masaža jedna od karika u lancu terapija. Bilo bi pretenciozno i nekorektno reći da ona sama liječi. Uz odabrane i prepisane terapije - kinezi, fito, aroma, promjena načina ishrane, pozitivan mentalni stav  pruža pun efekat i boljitak. Svakako da zauzima značajno mjesto i u antibol terapiji.

ANALITIKA: Na koji način masaža jača naš imuni sistem?

FILIPOVIĆ: U medjućelijskom prostoru nakuplja se limfa (tzv. intersticijalna) koja za sebe vezuje značajan procenat toksina i metaboličkih produkata. Sama stimulacija, dreniranje limfe i evakuisanje napomenutih materija putem bubrega, crijeva, kože i disanja značajni su za naš imuni sistem.

Medjutim i proces pravilnog, dubokog disanja na kome terapeut u toku masaže forsira ima isti zadatak. Uspostavljanje psihofizičke ravnoteže, uravnoteženog protoka životne energije, harmonizacija termoregulacije tijela daju značajan doprinos našem odbrambenom sistemu. Moramo ovdje napomenuti i balagotvorno dejstvo aromaterapeutskih ulja koja se po preciznim recepturama pripremaju i kao takva primenljiva djeluju na organizam a posebno na imuni sistem.

ANALITIKA: Pomenuli ste značaj limfne drenaže, u čemu se ona razlikuje u odnosu na druge masaže?

FILIPOVIĆ: Limfna drenaža je preventivna kao i metoda liječenja, kojom se stimuliše nesmetan protok limfe u tijelu, čime se organizam detoksifikuje a otečeni ekstremiteti vraćaju obimom u normalno stanje.

Ukoliko se primenjuje preventivno ima izuzetno dejstvo na oslobadjanje organizma od nakupljenih toksina, osećaja težine i metaboličkih otoka, čisteći medjućelijsku slobodnu tečnost i stvarajući osećaj «čistog-laganog» tijela, a ako se koristi kurativno - u cilju liječenja,  ima za cilj resorpciju otoka iz ekstremiteta, posebno posle trauma, hirurških zahvata, limfedema. Značajno se razlikuje od ostalih vrsta masaža koje su u ponudi wellness i spa centara.

Dok u metodama relaksacije terapeut može koristiti različite tehnike u holističkom pristupu,u toku primjene limfne drenaže obavezno je da prati pravac kretanja limfe ,koristeći i tehnike stimulacije limfnih žlijezda. Pokreti u drenaži su lagani, mekani i sporiji. Ponavljaju se onoliko puta koliko je neophodno i prate jasan red kojim se nadovezuju jedan na drugi. Poenta dreniranja je da se kanališe protok limfe u sistemu limfnih sudova i njene filtracije kroz limfne žlijezde što značajno daje doprinos jačanju imuniteta, kao i da se slobodna medjućelijska tečnost pokrene na izbacivanje iz tijela a tijelo oslobodi viška nakupljene vode.

Limfna drenaža ima značajno mjesto u redukciji tjelesne težine, kao pomoć, posebno u prvih 20 dana redukcione dijete. S obzirom na to da se u ovom periodu iz tijela uglavnom izbacuje višak nakupljene vode iz medjućelijskog  prostora odlazak na tretman značajan je za vidne rezultate.

Tretmani se rade svaki drugi dan, kako bi se tijelu ostavilo dovoljno vremena da odreaguje i eliminiše toksine, jer ovu ravnotežu pokrenuto-izbačeno, treba ispoštovati. Program limfne drenaže primenjuje se i u toku kozmetičkih tretmana, posebno lica i vrata, što daje svojevrstan doprinos ljepoti odstranjujući otoke i podnatečenost, vraćajući jedrost i svježinu koži.

pedja-filipovic-2

 

ANALITIKA: Da li masaža prija samo našem tijelu ili i psihi?

FILIPOVIĆ:  Ako se sve ono što živimo, razmišljamo, stvaramo, od čega se plašimo, sa čime se borimo bilježi na našim mišićima, licu, zglobovoma, držanju tijela, onda je masaža put od kože ka duboko smještenim sadržajima u fiokama duše. Ona je put do središta duše. Ustanovljeno je da se stres spominje kao jedan od glavnih uzroka nastanka oboljenja u 90 posto slučajeva.

Zadatak masaže je da osvijesti, prepozna uzroke stresa i ne dozvoli im da organizam ubace u stanje začaranog kruga. Potvrdjeno je da dobra, detaljna masaža osvježava organizam kao šest sati spavanja, što ide u prilog opuštanja i odlaganju razdražljivosti. No, ne smijemo zaboraviti i važan detalj! Ako vas masira osoba koja nije opuštena, koja vam ne prija i ne zna ili ne želi da iskreira masažu prema vašem senzibilitetu, efekat će biti sasvim suprotan.
Razdražljivosti, nervozi i neraspoloženju tada nikad kraja.

masaza-2


ANALITIKA: Da li i kako možemo sebe da masiramo?

FILIPOVIĆ:  Samomasaža je sastavni dio higijene. Nakon tuširanja utrljavanjem mlijeka za hidrataciju kože mogli bismo svakodnevno sebe po malo da izmasiramo. Poseban akcenat stavljajući na djelove tijela koji trpe najveća opterećenja. Vrat i rameni pojas. Stomak u smjeru kretanjakazaljke na satu, zbog poštovanja kretanja sadržaja u crijevima u tompravcu.

Masaža sedalnih djelova i slabinskog regiona prijaće kao uvod u radni dan. Masaža nogu, sa posebnim zadržavanjem na listovima. Trebaobratiti pažnju da pokreti budu usmjereni ka srcu. Povlačenje ruku uvijekide od stopala ka koljenima i ka preponama, nikada obrnuto.

Ne zaboravite i vaše lice, neka svako nanošenje kreme bude obogaćeno i blagom masažom. Poznato je da se na našim stopalima i šakama projektuju svi unutrašnjiorgani i organski sistemi. Odvojite vrijeme i detaljno masirajte svaki djelić napomenutih segmenata tijela, posebno se zadržavajući na bolnim i osjetljivim tačkama.

Postoje, naravno, stanja kada masaža nije dobrodošla. To su takozvanekontraindikacije za njenu primjenu. Ukoliko imate već proširene vene, i ako posjeduju trombove, ni slučajno. Ubrzana cirkulacija može pokrenuti krvne ugruške i kao posledica se mogu desiti fatalni ishodi. Ako je koža problematična, ako ima ranica, posjekotina, ogrebotina, ekcema, ne primenjujte masažu. Ako postoji bilo kakvo krvarenje, pa i fiziološko (menstruacija) ne radite masažu da ne biste pojačali krvarenje. Ako imate problem sa visokim krvnim pritiskom i srčanim radom vrlo, vrlo obazrivo. I nadam se, da dovoljno volite sebe i da nećete dozvoliti nikom da vam otkida kožu i mišiće i kao uspomenu ostavlja modrice i bolne tragove sa obrazloženjem da tako treba i da je baš to masaža?

Odlazak na masažu ne treba da bude samo iniciran bolom ili problemom. Masaža je  sastavni dio naše njege i čuvanja zdravlja. Kao takva daje punu slobodu kreativnosti terapeutu. Svaki put može biti  drugačija i inspirativnija.

Priroda nam daje podršku darujući mogućnost korišćenja eteričnih ulja, jastučića napunjenih sa biljem (zagrijanih), blata iz mrtvog mora ili iz neke od naših banja, algi, vulkanskog kamenja,meda...Na taj način se postiže kondicioniranje organizma, stimulacijaizbacivanja toksina (iz hrane, nakon vježbama zadržanih u mišićima, mentalnih - jako važnih), izbacivanje zadržane vode u organizmu, tonizacija kože, duboko mentalno opuštanje, rasterećenje srčanog rada,energetski balans. Konačno vodi nas ka postulatu “spoznaj samogasebe”. Dovoljno je za zdravlje.

FOTO: Internet
 

Komentari: 0

Novi komentar