Novi napad na Izrael, potom bombardovanje, pa napeta tišina

Napeta tišina nastupila je nakon što su izraelski avioni bombardovali ciljeve u pojasu Gaze kao odgovor na raketne napade palestinskih ekstremista na Izrael.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 10:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do napada je došlo iako su Palestinci juče saopštili da je uz pomoć Egipta postignuto primirje.

Škole na jugu Izraela ostaju zatvorene, u zemlji je vanredno stanje i dalje na snazi, a stanovnicima je naloženo da ostanu u blizini skloništa. Vojska je saopštila da je "spremna za razne scenarije" poslije nasilja koje je izbilo samo dvije nedjelje uoči izraelskih izbora, prenosi AP.

Vojska te zemlje rasporedila je dodatne trupe i tenkove duž granice i saopštila da su kao odgovor na raketni napad napadnuti Hamasov kompleks i postaje.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama.

Ova dešavanja navela su premijera Benjamina Netanjahua da prekine posjetu Vašingtonu i vrati se kući. On je obećao "težak odgovor", stvarajući uslove za možda najozbiljniji sukob Izraela i Palestinaca od 50-dnevnog rata 2014. godine, piše AP.

"Izrael ovo neće tolerisati. Ja neću tolerisati ovo", izjavio je Netanjahu.

Predsjednik SAD Donald Tramp je novinarima s Netanjahuom rekao da je Izrael ima "apsolutno pravo" da se brani.

Do eskalacije sukoba došlo je samo dvije nedjelje prije izbora na kojima se premijer Benjamin Netaniahu bori da ostane na političkoj sceni nakon decenije na vlasti, vodeći "tešku kampanju" protiv palestinskih ekstremista, prenosi Rojters.

Najnoviji sukobi Izraela i Palestinaca počeli su u ponedjeljak ujutru pošto je sedmoro Izraelaca ranjeno u raketom napadu blizu Tel Aviva. Izrael je zatim u znak odmazde izveo niz vazdušnih napada na lokacije širom Pojasa Gaze, u kojem je sedam osoba ranjeno kada je tokom napada pogođena jedna kuća.

 

Komentari: 2

sta se ceka

26. 03. 2019 - 11:53

Nesto jos ne procitah da je Vlada priznala Golan .
Top

26. 03. 2019 - 12:01

Forza Israel
Novi komentar