ASK: Prošle godine za finansiranje političkih subjekata oko 8,4 miliona EUR

Za finansiranje političkih subjekata u prošloj godini iz javnih izvora izdvojeno je oko 8,4 miliona EUR, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 15:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz ASK-a su podsjetili da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da se politički subjekti finansiraju iz javnih i privatnih izvora.

Javni izvori, dodaju iz ASK-a, novac koji se izdvaja iz budžeta Crne Gore i budžeta lokalnih samouprava.

Iz Agenicije su kazali da je za finansiranje političkih subjekata od 2016. do prošle godine iz javnih izvora isplaćeno oko 26,23 miliona EUR, od čega 18,39 miliona EUR iz budžeta Crne Gore i 7,83 miliona EUR iz budžeta Skupština opština.

Kako se navodi, ako se izuzme iznos koji je isplaćen za naknade poslanicima u Skupštini i odbornicima u skupštinama opština u visini od 2,91 milion EUR, u prošloj godini je iz javnih izvora za finansiranje političkih subjekata isplaćeno oko 8, 4 miliona EUR.

“I to za redovan rad političkih subjekata oko 6,48 miliona EUR, od čega oko 4,45 miliona na državnom i oko 2,04 miliona na lokalnom nivou”, precizirali sui z ASK-a.

Iz Agencije su rekli da je za izborne kampanje političkih subjekata izdvojeno oko 820,62 hiljade EUR, od čega oko 594, 99 hiljada EUR za izbornu kampanju za Predsjednika Crne Gore i oko 225,62 hiljade EUR za lokalne izbore u 14 opština.

Kako je saopšteno, za finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima u Skupštini izdvojeno je 360 hiljada EUR.

Navodi se da je za zakup poslovnih prostorija za potrebe rada poslaničkih i odborničkih klubova izdvojeno oko 739,97 hiljada EUR, od čega 508,29 hiljade EUR od Uprave za imovinu za poslovni prostor parlamentarnih stranaka, oko 218,66 hiljade EUR od osam lokalnih samouprava i 13,02 hiljade EUR koje plaća Skupština po osnovu naknade na ime zakupa stana za četiri funkcionera.

Iz ASK-a su naveli da je od ukupno isplaćenih budžetskih sredstava u prošloj godini najviše izdvojeno za finansiranje redovnog rada, 78 odsto, za finansiranje izbornih kampanja, deset odsto.

Za zakup poslovnih prostorija za potrebe poslaničkih i odborničkih klubova izdvoujeno je osam odsto i za finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima u Skupštini, četiri odsto.

Iz Agencije su podsjetili da je na početku 2016. godine evidentiran visok dug Opština prema političkim subjektima na lokalnom nivou u iznosu od oko 1,17 miliona EUR, koji je datirao iz prethodnih godina. 

“Proaktivnim pristupom Agencije i angažovanjem lokalnih samouprava, taj dug je smanjen na oko 503,18 hiljade EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar