Bošković: Saradnja sa Mejnom jedna od kruna partnerstva sa Amerikom

Bilateralni odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država sveobuhvatni su, a jedna od kruna tih odnosa je Program državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP) naše zemlje i Mejn, koji je i baziran na mnogim kompatibilnostima dviju država, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković u posjeti toj saveznoj američkoj državi.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 18:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković se u Ogusti sastao sa guvernerkom Dženet Mils i komandantom Nacionalne garde general-majorom Daglasom Farnemom.

“Bošković je u razgovoru sa guvernerkom Mils istakao značaj punopravnog članstva Crne Gore u Alijansi, te apostrofirao ulogu koju naša država ima u obezbjeđivanju trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Naglasio je i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebno zadovoljni intenzitetom odbrambene saradnje koju, kako je kazao, treba snažiti uporedo sa razvijanjem odnosa u drugim oblastima državnog partnerstva.

“Mils je pohvalila sveobuhvatni napredak Crne Gore koji je rezultirao članstvom u NATO, te izrazila zadovoljstvo kvalitetom i sadržajnošću Programa državnog partnerstva. Ona je istakla da je savezna država Mejn otvorena za uspostavljanje značajnije saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblastima kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje”, dodaje se u saopštenju.

I tokom sastanka sa Farnemom, Bošković je apostrofirao sadržajnu odbrambenu bilateralnu saradnju, naglasivši da Sjedinjene Američke Države predstavljaju glavnog saveznika i strateškog partnera Crnoj Gori u domenu razvoja odbrambenih sposobnosti.

“On je kazao da dugogodišnje partnerstvo Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna u okviru pomenutog Programa državnog partnerstva, ne samo aktivno i kvalitetno povezuje ove dvije strukture, već daje i posebno jasne rezultate na planu unapređenja postojećih kapaciteta crnogorskih oružanih snaga”, ističe se u saopštenju.

Ministar je zahvalio povodom podrške Nacionalne garde Mejna u jačanju interoperabilnosti i spremnosti Vojske Crne Gore za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i pomoći u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO.

mils

“Bošković je ukazao i na konstantno unapređenje odbrambene bilateralne saradnje, posebno u oblastima sajber odbrane, razvoja ljudskih resursa i zajedničkih vježbi i obuka”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Farnem je istakao da će Nacionalna garda savezne države Mejn nastaviti da snažno podržava Vojsku Crne Gore i u domenu aktuelnog ispunjavanja ciljeva sposobnosti, te izrazio očekivanje da će se odbrambena saradnja dvije države nastaviti na obostranu korist.

“On je istakao zadovoljstvo da je upravo SPP program uticao na razvoj oružanih snaga obje države”, zaključuje se u saopštenju.

Bošković sjutra putuje za Njujork, gdje će sjutra i prekosjutra imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima UN, dok će u petak prisustvovati ministarskom sastanku UN posvećenom unapređenju globalnog mira i stabilnosti.

Komentari: 1

Djordje

26. 03. 2019 - 18:47

Ako su vam objasnili zasto u ratovanju i bombardovanju koriste oruzje koje je zabranjeno konvencijom ratovanja,kao sto su i SR. Jugoslaviju molimo vas da nam kazete na koji zakon su se pozvali koji to samo njima omogucava a da nebudu sankcijonisani? I vaze li za njih bilo kakvi zakoni ovozemaljski.
Novi komentar