Nevin ležao u zatvoru 36 godina, evo kako se sve otkrilo

Arči Vilijams iz Luizijane osuđen je na doživotnu robiju zbog silovanja i napada nožem 1982. Pušten je prošle nedjelje nakon što je poklapanje otiska prsta u policijskoj bazi podataka dovela do njegovog oslobađanja. Vilijams je izašao kao slobodan čovjek nakon 36 godina provedenih u zatvoru.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 22:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

- On nam se prvi put obratio za pomoć 1995. Imao je 35 godina kad je osuđen, a danas je u 58. izašao iz zatvora – izjavila je Vanesa Potkin, direktorka neprofitne organizacije Projekt Inosens koja se bavi pogrešnim presudama.

Istražitelj Kinasijumki Kimbl prošlog mjeseca je počeo da pretražuje proširenu bazu podataka FBI, koristeći se otiscima prstiju pronađenim prije više decenija na mjestu zločina. Počinitelj je u spavaćoj sobi kuće u Baton Ružu ostavio više otisaka, za koje se smatralo da su Vilijamsovi. Sada su isti otisci Kimbla odveli do drugog čovjeka, Stivena Forbsa, koji je priznao više silovanja nakon hapšenja 1986. u blizini Baton Ruža. Forbs je, kako navodi "Ju-es-ej tudej", umro u zatvoru 1996.

- Da Kimbl nije insistirao, Vilijams bi umro u zatvoru – istakla je Emili Mau, savetnica Projekta Inosens za Nju Orleans.

Mau je urgirala vlasti Luizijane da zatvorenicima daju legalni i otvoreni pristup dokazima koji bi mogli da pokažu njihovu nevinost, a stručnjacima omoguće da objasne sudu koliko se sjećanje žrtava izmeni tokom vremena.

Iz Projekta Inosens su ukazali da je Vilijams skoro isključivo osuđen na osnovu identifikacije žrtve, koja ga je prepoznala nakon što je vidjela njegovu sliku četiri puta. Vilijamsova majka, sestra i prijatelj su posvjedočili da je on spavao u kući u vrijeme silovanja. Oni su se nakon Vilijamsovog oslobađanja rasplakali. Vilijams je napustio sudnicu okružen članovima porodice.

- Sladak dio u vezi sa svim ovim je što sam slobodan, a gorak što nisam potpuno slobodan, jer sam stekao porodicu dok sam bio u Angoli koja je nevina baš kao i ja – rekao je Vilijams.

On sada planira da pomaže drugima koji su nepravedno osuđeni.

- Nisam slobodan dok oni nisu slobodni. Sloboda je stanje uma i kako gledamo na život – istakao je Vilijams.

Komentari: 0

Novi komentar