Popović: Apel podrške protestima lica bez legitimiteta je zloupotreba riječi dijaspora

Predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima, dr Nenad Popović, reagovao je saopštenjem na pismo podrške pripadnika crnogorske dijaspore aktuelnim protestima u Crnoj Gori.
Objavljeno: 26. 03. 2019 - 22:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Njegovo saopštenje prenosimo integralno.

"Dana 28.02.2019. godine u sredstvima javnog informisanja primijetili smo pismo podrške lica koja se predstavljaju dijasporom Crne Gore, a pružaju političku podršku aktuelnim protestima u Crnoj Gori.

Ne ulazeći u pravo svakog pojedinca ili grupe da slobodno artikuliše svoja politička uvjerenja, smatramo, kao autentično izabrano tijelo crnogorske dijaspore, da potpisnici navedenog pisma podrške nemaju potreban legitimitet da bi se ekskluzivno predstavljali dijasporom, tim prije što je većina potpisnika nepoznata crnogorskom iseljeništvu niti po važećem zakonu može imati status pripadnika dijaspore Crne Gore.

Savjet za saradnju sa iseljenicima je jedina referentna adresa koja može da artikuliše stavove i mišljenja naše brojne dijaspore u svijetu, zbog čega ovakve apele mi u dijaspori doživljavamo kao instrumentalizaciju i zloupotrebu riječi dijaspora i masovnosti koja se za nju vezuje, a reklo bi se u cilju lične promocije i zastupanja partikularnih političkih interesa.

Savjet za saradnju za iseljenicima je uvijek bio otvoren za sugestije bilo pojedinaca ili udruženja iz iseljeništva, s tim što, do sada, nijesmo bili u prilici da se upoznamo sa angažmanom potpisnika ovog pisma na pitanjima raznovrsne saradnje matice i dijaspore, pa izražavamo čuđenje da se lica anonimna u udruženjima naše dijaspore predstavljaju kao njeni navodni reprezenti.

Napominjemo da je Savjet za saradnju sa iseljenicima na svojim sjednicama razmatrao i usvojio dokumenta koja se odnose na aktuelne društvene prilike u Crnoj Gori u proteklom periodu, i s tim u vezi iskazao podršku državnoj politici Crne Gore u pogledu intenziviranja procesa evropskih i evroatlantskih integracija kao temeljnih vrijednosti kojima treba da stremi crnogorsko društvo."

Komentari: 9

Svaka cast

27. 03. 2019 - 00:43

Svaka cast
Anonimni

27. 03. 2019 - 00:46

Svaka cast
CiNick

27. 03. 2019 - 05:15

Upravo s toga što dijaspora nije politička partija nego je čine ljudi različitijeh politickijeh profilacija, niijesu moguća očitovanja u ime dijaspore glede političkijeh tema. Protesti u CG i oficijelno su prestali bit građanski uključivanjem partija, iako je politika i traženje ostavke funkcionera izabranijeh na izbore. Ni Savjet za saradnju s dijasporom nema legitimitet da se očituje u ime cijele dijaspore jer nije biran na opšte izbore već većinu čine izabranici režima, a manji dio predstavnici su udruženja koja okupljaju mali procenat izseljeništva. Popovic je pogresno razumio ulogu Savjeta. To je Vladina institucija koja joj pomaže u vezi problematike izseljenistva, a nije predstavničko tijelo dijaspore.
Anonimni

27. 03. 2019 - 13:48

Popovic je mnogo sta pogresno razumio ,kad je rad Savjetau pitanju.Savjet je samo savjetodavno tijelo Vlade CG ,koju zakljucci sa sjednica tog tijela ne obavezuju .Tacno da Savjet ne predstavlja svu dijasporu niti Popovic ima ovlascenja da u njeno ime daje saopstenja,pogotovo ne koja su politicki obojena.
Tomas

27. 03. 2019 - 06:58

Podrsku dijaspore samo ima Djukanovic I DPS. To da je jasno. Da se vise ne licitira.
Tesla

27. 03. 2019 - 08:20

Pa to je odavno poznato, 100% podrska.
Fahro

27. 03. 2019 - 07:00

Pitajte gospodina copy-paste koje poslao to lazno saopstenje.Njemu je to postala struka,cuh dace i desertaciju na tu temu da brani :)
Pitanje

27. 03. 2019 - 11:12

Ko je poslao?
Nebo

27. 03. 2019 - 09:03

Bravo za Savjet za saradnju Vlade CG
Novi komentar