Direktor Filmskog centra Sehad Čekić o ulaganjima u crnogorsku kinematografiju

Za proizvodnju filmova ove godine milion eura

Budžet Filmskog centra Crne Gore u ovoj godini iznosi oko 1.100.000 eura, a najveći dio tog novca biće uložen u proizvodnju filmova. Naši filmski autori mogu uskoro da očekuju i raspisivanje redovnog konkursa za sufinansiranje projekata, a na raspolaganju im je i evropski fond Eurimaž.
Objavljeno: 27. 03. 2019 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić od 12. do 15. marta boravio je u Bukureštu, na sjednici Upravnog odbora Eurimaža. Ovo je ujedno bilo i „vatreno krštenje“ Crne Gore, budući da je od 1. januara punopravno primljena u članstvo ovog fonda Savjeta Evrope. 

U intervjuu za Pobjedu, Čekić govori o prvim benefitima koje donosi Eurimaž, budžetu za ovu godinu, konkursima i očekivanjima.

POBJEDA: Šta je bila ključna tema sastanka Upravnog odbora Eurimaža u Bukureštu i kakva je uloga Crne Gore kao nove članice?

ČEKIĆ: Crna Gora je po prvi put bila prisutna na ovom zasijedanju kao punopravna članica, a prisustvovali smo radu radnih grupa, sesijama i zastupali našu koprodukciju, prema pravilima i procedurama ovog fonda. Tokom ovog zasijedanja selektovani su projekti, a raspravljalo se i donešene su odluke i o drugim pitanjima vezanim za rad fonda i temama bitnim za razvoj kinematografije.

POBJEDA: Dobra vijest je da je koprodukcija Crne Gore, Slovenije i Srbije, dokumentarna priča „Krvna osveta“, dobila podršku od 120.000 eura. Koji kvaliteti ovog projekta su istaknuti na sastanku u Bukureštu?

ČEKIĆ: „Krvna osveta“ je dokumentarni film koji se, iz jednog novog ugla, bavi kompleksnom temom odnosa tradicije i običaja sa jedne i izazova sadašnjosti sa druge strane. Priča je istražena na autentičan način, a istaknuti su i struktura, pristup temi i rezultati do kojih autori stižu tokom istraživanja. Koncepcija projekta i vizija plasmana, kao i koproducentska struktura su precizno postavljeni, sa jasnom vizijom učešća uključenih partnera i država.

POBJEDA: Da li se finansiranje ovog filma može posmatrati i kao svojevrsno ohrabrenje domaćim autorima u njihovom nastojanju da u budućem periodu dobiju podršku na Eurimažu?

ČEKIĆ: Crna Gora je punopravna članica Eurimaža od 1. januara 2019. i od tog datuma svi projekti iz Crne Gore koji zadovoljavaju propozicije fonda mogu se prijaviti, bilo kao većinske, bilo kao manjinske koprodukcije. Ističem da je ovo prva zvanična crnogorska prijava od kad smo postali članica Eurimaža, a već treća podržana koprodukcija (uz „Sin“ Ines Tanović i „Nebesa“ Srđana Dragojevića) u kojoj učestvuju projekti podržani od Filmskog centra. Perfektni rezultat projekata koje smo podržali potvrda je sistema selekcije koji smo postavili kao Centar, ali i dokaz da u toj kategoriji svake godine imamo izuzetne projekte. 
Ovi uspjesi su dobra priprema, iz kojih se može mnogo naučiti, kako bi i većinske crnogorske koprodukcije uskoro dobile podršku. Konkurencija je izuzetna, ali sam ubijeđen da će i naše većinske koprodukcije u ne tako udaljenom periodu dobijati podršku Eurimaža.

(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 0

Novi komentar