Bogdanović – Jagland

Dogovoren nastavak saradnje u reformi medijskog zakonodavstva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je u Strazburu sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom o zakonodavnoj reformi u oblasti medija, kao i o programima Savjeta Evrope u oblasti kulture u kojima Crna Gora aktivno učestvuje.
Objavljeno: 27. 03. 2019 - 13:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku sa generalnim sekretarom Jaglandom ministar Bogdanović je ukazao na važnost ekspertize i preporuka Savjeta Evrope, koje za cilj imaju dalji razvoj demokratije, jačanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava i sloboda, što značajno pomaže i doprinosi Crnoj Gori na njenom evropskom putu, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

"Dozvolite mi da Vam se i lično zahvalim na podršci koju eksperti Savjeta Evrope pružaju u reformi medijskog zakonodavstva i da naglasim da je Savjet Evrope ostao najvažnija referentna tačka u našim nastojanjima u pravcu unaprijeđenja medijskih politika," istakao je Bogdanović.

Ministar je informisao generalnog sekretara Jaglanda o daljim aktivnostima na izradi medijskih zakona Crne Gore u čiju su izradu uključeni i eksperti Savjeta Evrope.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Jagland je istakao da je ohrabren evidentnim napretkom u reformi medijske oblasti, budući da je sa posebnom pažnjom pratio izazove sa kojim se suočavala medijska scena u prethodnom periodu. Istakao je spremnost Savjeta Evrope da i u narednom periodu obezbijedi potrebnu ekspertsku podršku, a sve u cilju obezbjeđivanja kvalitetnih zakonskih rješenja koja tretiraju ovu oblast.

U kontekstu razmjene mišljenja u dijelu koji se odnosi na Platformu Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, konstatovano je da Crna Gora predstavlja dobar primjer saradnje.

S tim u vezi, Savjet Evrope je pohvalio aktivnosti Crne Gore u smislu redovnih ažuriranja aktivnosti u vezi sa pritužbama koje se nalaze na platformi, dodaje se u saopštenju.

"Sagovornici su pozdravili učešće Crne Gore u potpornom fondu Savjeta Evrope za kinematografiju Eurimages, čiji je aktivni član od početka ove godine i izrazili uvjerenje da će sredstva koja Fond obezbjeđuje značajno doprinijeti razvoju filmske industrije u Crnoj Gori.

Tokom susreta, bilo je razgovora i o aktivnostima Crne Gore u programima Savjeta Evrope u oblasti kulturne baštine. Izraženo je zadovoljstvo ojačanom saradnjom Crne Gore sa sekretarijatom Proširenog parcijalnog ugovora o kulturnim rutama, a dogovoreno je i razmatranje mogućnosti za uključivanje Crne Gore u nove kulturne rute", dodaje se.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope Božidarka Krunić.

 

Komentari: 0

Novi komentar