Na Pravnom fakultetu UCG advokat Stefan Purner govorio o izazovima modela studija

U Njemačkoj se ne prepisuje

Pravne studije u Njemačkoj su uređene po strogom modelu, jer se smatra da je profesija pravnika, uz ljekara, najodgovornija u državi zbog čega prvu diplomu dobijate poslije pet godina studiranja, rekao je, pored ostalog, doktor prava, njemački advokat Stefan Purner.
Objavljeno: 28. 03. 2019 - 06:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je i direktor njemačke Fondacije za međunarodnu saradnju za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, a na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održao je predavanje o programu studiranja i obrazovanja pravnika u Njemačkoj, navodeći da se ta zemlja žestoko opire Bolonjskoj deklaraciji.

Pojasnio je da je Njemačka federalna država koja ima 16 raznih sistema obrazovanja, pri čemu su glavna načela svuda ista.

- U toku studija imamo ispite koji traju do osam sati... Postoje takozvani ,,klausuri“, pismeni ispiti koje radite dva do pet sati, kao i samostalne naučne radove... Obrađujete slučaj tri nedelje i ,,kampujete ispred biblioteke“, čitate literaturu, rješavate slučaj... Rad odgovara naučnim standardima – rekao je on.

Ispiti na njihovim pravnim fakultetima su, kako je istakao, kao maraton.

- Imao sam osam ispita po pet sati i, naravno bez ijednog dana pauze, sem vikenda. Počeli bismo u utorak, pa traju i u srijedu, četvrtak petak, pa, ponovo u ponedjeljak, utorak, srijedu... Na ispite dolaze iz suda, advokati i zadaju neke nove slučajeve - objasnio je on.

Naglasio je i da ako dva puta nijeste položili, nema više ponavljanja ispita. Dodao je da i na njihovim fakultetima nema prijemnog ispita.

U Njemačkoj, rezimirao je Purner, imaju ,,malo čudan sistem“, pa i kada je riječ o ocjenjivanju. Vrlodobrih ima 0,21 posto, dobrih 3,22, ,,puno zadovoljavajućih“ 47 posto, zadovoljavajućih 26,05 i dovoljnih 28,56 posto.

- Zašto tako malo vrlo dobrih? Imamo izreku da se za onog ko dobije ocjenu ,,puno zadovoljavajući“ kaže da je to ,,malo lošije nego Bog“, za onog ko je dobar - ,,isto je kao Bog“, a ko je vrlodobar ,,bolji nego Bog“ – istakao je on, uz osmijeh.

Na pitanje studenata kako je moguće da imaju ispite koji traju čak i do osam sati, uzvartio im je upitom: ,,Pa, zar može to kraće da traje?“.

Studente je interesovalo i kako se bore protiv prepisivanja na ispitima, ali je Purner rekao da se to ne dešava kod njih.

- Prepisivanje je nemoguće, jer u sali imate dosta profesora, tu su i sudije i sa njima nema šale... Dešavale su se određene manipulacije... Postoji jedan čuveni primjer. Ja sam čovjek iz prošlog milenijuma, nijesam imao mobilni, kompjuter... Desilo se da su policajci u vozilu na svojoj radio vezi čuli neke čudne stvari. Pozvali su potom sud i pitali da li se polaže tamo državni ispit i ispostavilo se da su u prostoriji pronašli mali radio-apart i tako se preklopila veza. Studenti su pokušali tako da polože ispit – ispričao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je, na primjer, odličnom studentu potrebno godina da se obuči da bi bio advokatski pripravnik, Purner je rekao prosječno 10-12 semestara. Tribinu je organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore.

Komentari: 0

Novi komentar