Usvojen Akcioni plan za sprovođenje Programa „Kreativna Crna Gora"

Za promociju crnogorske kulture 200.000 eura iz budžeta

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan za sprovođenje Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”, za 2019. godinu, a 200.000 eura za realizaciju ovogodišnjeg plana obezbijeđena su u budžetu Ministarstva kulture.
Objavljeno: 28. 03. 2019 - 16:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz tog resora, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, predstavljajući Akcioni plan za 2019. godinu, istakao da će u ovoj godini nastaviti sa pripremom za objavljivanje Leksikona umjetnika Crne Gore, kao i sa prikupljanjem autorskih tekstova za štampanje publikacije Moja Crna Gora: Portret države, čije objavljivanje se očekuje do kraja godine.

“Organizovaćemo i nove aktivnosti iz projekta Agro dizajn koji treba da rezultiraju saradnjom crnogorskih dizajnera i poljoprivrednih proizvođača, ali i selekcijom tradicionalnih recepata crnogorske kuhinje i njihovom pripremom za objavljivanje u posebnoj publikaciji takvog sadržaja”, naglasio je Bogdanović.

I ove godine, rekao je, predstoji podrška sektoru kreativnih industrija na osnovu javnog konkursa, kao i realizacija rezidencijalnog boravka umjetnika i stvaralaca na Cetinju.

“Među novim projektima koji će biti dio ovogodišnjeg Programa su: štampanje Gorskog vijenca na slovenački jezik u saradnji sa Beletrinom, izdavačkom kućom iz Ljubljane, realizacija projekta Duhovna muzika naroda Crne Gore, čiji je autor Senad Gačević, kompozitor i profesor Muzičke aklademije Cetinje, kojim se obezbjeđuje publikovanje i javno izvođenje kompozicija sve tri konfesije koje žive u Crnoj Gori”, naveo je Bogdanović.

Ove godine, dodao je, obilježićemo i 20 godina od kada je Crna Gora nesebično pružila utočište i zaštitu, prihvatila i zbrinula oko 100 hiljada izbjeglica sa Kosova, štampanjem monografije “Čojstvo i besa”, čiji je autor Velibor Čović.

“Radićemo i na uspostavljanju koncepta tzv. “Kuće crnogorske istorije” – projekta koji će na inovativan način unaprijediti prezentaciju našeg kulturno-istorijskog nasljeđa”, kazao je ministar.

On je, govoreći o aktivnostima realizovanim tokom 2018. godine, rekao da je akcionim planom za sprovođenje Programa u 2018. godini bilo planirano ukupno devet projekata. Većina projekata obuhvaćenih tim Programom podrazumijeva kontinuiran višegodišnji rad, pa će, kako je istakao, konačni rezultati njegovog sprovođenja i indikatori uspješnosti biti vidljivi tek krajem 2020. godine.

“Svi navedeni projekti u potpunosti referišu na osnovni koncept ovog Programa kojim se obezbjeđuje trajna valorizacija vrijednosti kulture Crne Gore, kulturnog i državnog identiteta i, u pravom smislu te riječi, odraz su naše multikulturalnosti i međuvjerskog sklada”, zaključio je Bogdanović.

Komentari: 1

Muzej,

28. 03. 2019 - 19:08

Probaj da otkupiš od kolega i jednopartijaca artefakte pokradene iz muzeja ministre. Tako ćeš najbolje promovisati kulturu crnogorsku
Novi komentar