Prenose agencije

Hrvatska dala zeleno svjetlo za uzgoj medicinskog kanabisa

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju dozvolu za proizvodnju ljekova, prenose hrvatski mediji.
Objavljeno: 29. 03. 2019 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da građanima neće biti dozvoljeno da gaje i proizvode indijsku konoplju u medicinske svrhe.

Iako neke druge evropske zemlje dopuštaju građanima da gaje kanabis za lične medicinske potrebe, Kujundžić kaže da hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, prenosi Hina.

"Kanabis u medicinske svrhe moći će da uzgajaju oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj način se omogućava i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa i definišu svi uslovi i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih radnji", ističe ministar Kujundžić.

Hrvatska Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila da prihvati amandman na izmjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, pa će tako po prvi put pravnim licima biti dozvoljeno gajenje i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

U Hrvatskoj se od 2016. lijekovi na bazi kanabisa mogu kupiti u apotekama, ali isključivo uvozni koji koštaju i do 1.000 kuna, odnosno nešto manje od 135 eura, za bočicu od 30 mililitara ulja.

Komentari: 1

Realista

29. 03. 2019 - 22:23

Bravo ako Bog da i kod nas uskoro!
Novi komentar