Jedina žena u crnogorskoj kik-boks reprezentaciji

Petrović: Bez obzira na pol, uspjeh bez rada i puno odricanja nije moguć

U vrijeme kad su se poslovi dijelili na muške i ženske, podrazumijevalo se da samo muškarci mogu obavljati one fizički zahtjevnije. No, danas je situacija drugačija – žene su shvatile da mogu biti uspješne u čemu god požele. Jedan od primjera je Anastazija Petrović, jedina žena u crnogorskoj kik-boks reprezentaciji. I pored toga što ova borilačka vještina nije njeno primarno zanimanje, ona niže uspjehe i medalje.
Objavljeno: 30. 03. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Petrovic: Bez obzira na pol, uspjeh bez rada i puno odricanja nije moguc
Foto: Privatna arhiva

Petrović nam je pričala o svojim počecima, treninzima, svom radnom danu, ali i o tome da li je ženama teže da se bave ovim sportom. Smatra da su ljubav i trud ključ uspjeha.

Od djetinjstva voli borilačke vještine: Kao djevojčica bila je, kaže, jako živahna. Pošto je mjesto nije držalo, u jednom trenutku bi bila u jednom kutku doma, a nekoliko sekundi kasnije na sasvim drugom. Shvatila je da veliku energiju koju ima može obuzdati jedino sportom, pa je počela da trenira džiju-džicu. Roditelji su podržali njen izbor.

„Mislim da sam energiju usmjerila na pravi način. Što se tiče porodice, svako ima svoju ulogu – majka je vatreni navijač, tata realni kritičar kod kojeg uvijek može bolje. Tako je i danas, i to je pravi tim za pobjede“, počinje Anastazija priču za Portal Analitika.

anastazija-3

Džiju-džicu je trenirala 12 godina i na državnim, balkanskim i evropskim šampionatima osvajala različita odličja.

Ali, u jednom trenutku se zasitila. Bila joj je potrebna drugačija vrsta borbe, pa je odlučila da se okuša u kik-boksu, koji je jači i fizički zahtjevniji.

„Niko nije bio iznenađen mojim prelaskom u kik-boks, svi su me podržali... Sasvim slučajno sam došla u situaciju da probam kik-boks i mogu reći da sam se odmah zaljubila. Potpuna suprotnost od džiju-džice, ima ful-kontakt i sve što mi je falilo. U džiju-džici se dešavalo da budem diskvalifikovana u borbi, zbog nedozvoljene jačine udaraca. U početku sam kombinovala i jedan i drugi sport, a onda sam odlučila da se bavim samo kik-boksom“, objašnjava Petrović.

anastazija-5

Višestruka šampionka Crne Gore: Ova mlada djevojka danas je višestruka šampionka Crne Gore, iza koje je oko 50 mečeva.

„Izdvojila bih trenutak kad sam postala prvakinja Balkana. To je bio izuzetno težak meč s protivnicom od koje sam godinu dana ranije izgubila u finalu prvenstva Balkana”, prisjeća se Anastazija.

Uvijek će, kaže, pamtiti trenutak kada je dobila prvi poziv da nastupa za reprezentaciju.

„Kada su me pozvali, niko nije bio ponosniji od mene, jer je veličanstven osjećaj kada braniš boje svoje države. Pored te sreće, došla je još jedna: na tom Balkanskom kupu sam upoznala i svog vjerenika“, kaže naše sagovornica kroz osmijeh.

anastazija-4

Za uspjeh potrebno puno odricanja i vježbe: Kik-boks je sport koji je izrastao iz istočnjačkih borilačkih vještina, kao što su karate, tekvondo, kung-fu, boks... Svi ručni udarci u kik-boksu su isti kao i u boksu, dok su nožni identični onima u karateu. Za izvođenje pokreta, objašnjava nam Anastazija, potrebne su velika snaga i koncentracija.

„Sigurna sam da je ovo najteži sport, sklop svega – brzine, reakcije, snage... Morate raditi više vrsta treninga da bi upjeli da izdržite i nadvladate protivnika u šest minuta“, navodi naša sagovornica.

anastazija

Anastazija, koja je jedina žena u crnogorskoj kik-boks reprezentaciji, bori se u disciplini lou kik do 56 kilograma. Svaki ulazak u ring za nju je drugačiji, i iz svake borbe, kaže, izlazi spremnija i bogatija za novo iskustvo.

„Svaka borba je nova lekcija, jer iz svakog meča izađeš zreliji i pametniji. Poseban doživljaj su mečevi u kojima se revanširate nekome od koga ste gubili. Taj osjećaj je neopisiv,  ne kažu džaba da je to magični četvorougao; ko to nije probao, teško mu se može približiti to savršenstvo“, ističe ona.

2903anastazija8

Iako i dalje postoje negativni komentari onih koji misle da ženi nije mjesto u ovom sportu, Anastazija se na njih ne osvrće. Smatra da je za uspjeh potrebno mnogo vježbe.

„Bez obzira na pol, uspjeh bez rada, truda i puno odricanja nije moguć. Jedinu olakšicu koju muškarci imaju su sparing partneri – koje ja nemam, pa uvijek sparingujem s muskarcima. Treniram dvaput dnevno, po sat-sat i po, sve zavisi od treninga koji mi je trener za taj dan odredio“, objašnjava ona.

Anastazija je uvjerena da je ljubav najbitnija od svega.

„Potrebni su velika volja i ljubav prema sportu, te dobra organizacija, i tada sve može da se postigne. Ljubav je ključ svega u životu, jer kad nešto voliš, onda te to navodi na sve ostale korake koji su ključni za uspjeh sa čime se god bavili u životu“, naglašava ona.

fb-img-1553205624994

Ženska superiornost: Svim curama koje žele da treniraju kik-boks poručuje da ne odustaju, jer je, kaže, mnogo dobrobiti od njega.

„Pored mnogih fizičkih prednosti, donosi i povećano samopouzdanje kroz učenje samoodbrane. Jedna od najvećih prednosti ipak nije osnaživanje tijela, već to što kik-boks čini žene mentalno superiornijima, a to im, zaista, kroz svaki životni problem izvan dvorane može pomoći”, ističe ona.

2903anastazija7

Anastazija je po profesiji frizerka i svoj posao nije zapostavila zbog sportske karijere. Osim toga, odnedavno je i trenerica mladih talenata. Sve obaveze koje ima uspijeva da uskladi dobrom organizacijom.

„Velika su odricanja, svaki dan mi je isprogramiran u minut, a najteže mi pada što, pored svega, moram i da radim da bih sebi obezbijedila što više turnira, da se krajem godine mogu nadati medalji s velikog prvenstva svijeta ili Evrope. Do kraja godine biće još dosta turnira i svjetskih kupova, a cilj je skupiti što više mečeva za Svjetsko prvenstvo u Sarajevu, koje se održava u oktobru“, zaključuje  Anastazija za Portal Analitika.

Komentari: 1

Anonimni

30. 03. 2019 - 23:00

Svaka cast.Ponos svih Kotorana.Samo naprijed drago dijete.
Novi komentar