Proizvođač jagodičastog voća iz Crne Gore na globalnoj sceni

Delegacija proizvođača jagodičastog voća iz Srbije i Crne Gore, predvođena ekspertima za agrobiznis Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), učestvovali su na najznačajnijem svjetskom kongresu Global Berry, koji se održava u Roterdamu od 25. do 27. marta ove godine. Global Berry svake godine okuplja nekoliko stotina ključnih sektorskih aktera i predstavlja odličnu priliku za povezivanje sa potencijalnim klijentima, ali i za upoznavanje sa najnovijim trendovima u industriji, od novih proizvoda do inovacija u čitavom lancu snabdevanja. 
Objavljeno: 29. 03. 2019 - 16:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

 “EBRD i FAO, projektima koje realizuju u Srbiji i Crnoj Gori, već nekoliko godina pomažu proizvođačima jagodičastog voća da podignu standarde kvaliteta u čitavom lancu snabdjevanja i prošire svoj pristup izvoznim tržištima. U tu svrhu, neophodna je diverzifikacija u smislu proširenja programa sa smrznutog na svježe ili sušeno jagodičasto voće. Naime, globalna tražnja se mijenja u pravcu konzumiranja zdravije, svježe hrane. U ovom trenutku Srbija a i Crna Gora uglavnom izvoze smrznuto jagodičasto voće, a razlika u cijeni između svježeg i zamrznutog je izuzetno velika“, rekao je Miloš Milovanović ispred UN FAO. “Povećanje izvoza svježeg voća zahteva veće investicije duž čitavog lanca snabdevanja, uključujući i uvođenje novih sorti malina i infrastrukture za hladno skladištenje, a EBRD i FAO su tu da nastave da podržavaju napore proizvođača” zaključuje Milovanović.
Prema riječima Andrije Delića, predsjednika Udruženja malinara Malina Polimlja iz Crne Gore, predstavnika Crne Gore na kongresu, "Veoma mi je drago što sam imao priliku upoznati se sa najnovijim tržišnim trendovima u sektoru jagodičastog voća jer vidim da ćemo i u Crnoj Gori morati više ulagati u finalne prozivode, kako bismo pratili globalne trendove i zadovoljili zahtjeve kupaca." 
Posljednjeg dana kongresa, naša delegacija je imala priliku da posjeti zadrugu “Veiling Zaltbommel”, koja broji preko 130 članova, holandskih proizvođača voća i povrća.  Veiling Zaltbommel tokom cijele godine posreduje između proizvođača i kupaca najkvalitetnijeg voća, a posetioci iz Srbije i Crne Gore su imali priliku da prisustvuju aukciji uživo i obiđu zasade malina i jagoda. 
 

Komentari: 0

Novi komentar