Polovina vojske biće obučena za NATO misije

Vojska Crne Gore planira da opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.
Objavljeno: 31. 03. 2019 - 08:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

To se navodi u prijedlogu strategije odbrane Crne Gore koji je Vlada dostavila Skupštini, a o kojem će se parlament izjasniti na nekom od narednih zasijedanja. U dokumentu se navodi da je jedan od ključnih prioriteta odbrambene politike Crne Gore usmjeravanje napora i resursa na modernizaciju i razvoj prioritetnih vojnih sposobnosti, što, kako navode, između ostalog podrazumijeva sinhronizaciju nacionalnog sa NATO odbrambenim planiranjem.

Doprinos

Vojska ima za cilj da organizuje, opremi i obuči 50 odsto kopnenih snaga za učestvovanje i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO vođenim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize. Maksimalni doprinos kopnenih snaga NATO snagama biće angažovanje jedne ojačane pješadijske čete u dvije rotacije od po šest mjeseci, a održivi doprinos NATO vodećim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize biće angažovanje jednog pješadijskog voda, sa elementima podrške u rotacijama od šest mjeseci - piše u prijedlogu strategije. Dodaje se da će doprinos vazduhoplovnih i mornaričkih snaga Crne Gore NATO vođenim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize, biti definisan posebno za svaku situaciju, a baziraće se na snagama Vojske koje su deklarisane kroz NATO paket Ciljeva sposobnosti.

- Nivo ambicija u misiji Vojske „Doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti“ Crna Gora će razvijati sposobnosti za istovremeno učestvovanje u minimalno jednoj operaciji vođenoj od NATO, jednoj od EU i jednoj od UN. Učešće u većem broju misija, u odnosu na minimalni nivo ambicija, je moguće i zavisiće od političke odluke i dogovora sa saveznicima i partnerima - ističe se u Vladinom dokumentu. MiRovne MiSije Prema podacima iz izvještaja o stanju u Vojsci za 2018. godinu, u međunarodnim misijama prošle godine učestvovalo je 97 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), što je državu koštalo 1,4 miliona eura.

 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 2

Ubli

31. 03. 2019 - 09:06

Samo NATO, nikad vise srpsko-rusku cizmu na vratu!!
Ilija

31. 03. 2019 - 10:31

Što će ti ovo "l" u niku?
Novi komentar