Predsjednički izbori u Makedoniji

Počela predizborna predsjednička kampanja

U Sjevernoj Makedoniji danas je počela predizborna predsjednička kampanja koja će trajati do 19. aprila, a prvi krug šestih predsjedničkih izbora biće održani 21. aprila.
Objavljeno: 01. 04. 2019 - 10:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije okupljene oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske DUI, Gordana Siljanovska-Davkova iz najjače opozicione stranke VMRO-DPMNE i Bljerim Reka, predstavnik opozicionih albanskih stranaka u Makedoniji, počinju predstavljanje programa makedonskim glasačima.

Dan prije oficijalnog početka preizborne kampanje za izbor novog šefa države predsjednički kandidati u prostorijama Državne izborne komisije potpisali su Kodeks o fer i demokratskim izborima.

Prvi izborni krug je zakazan za 21. april, dok će drugi krug izbora biti održan 5. maja.

Prema aktuelnim podacima, 1,8 miliona građana u Sjevernoj Makedoniji ima pravo glasa.

Predsjednički kandidat može da pobijedi u prvom krugu izbora ako osvoji 50 odsto plus jedan glas od ukupno registrovanih glasača u Biračkom spisku. Izlaznost u drugom krugu izbora treba da bude preko 40 odsto kako bi izbori bili validni.

Mandat aktuelnog predsjednika Ðorđa Ivanova završava se 12. maja.

Ovo su prvi izbori u Sjevernoj Makedoniji nakon stupanja na snagu Prespanskog sporazuma kojim je razriješen spor oko imena između Skoplja i Atine.

Pored predsjedničkih izbora, 21. aprila će biti održani prijevremeni lokalni izbori u Ohridu, Novom Selu i Debru.

Komentari: 0

Novi komentar