BOŽE PRAVDE

B. Vojičić: Kerozinom, da peče

Meteorolozi kažu: vrijeme je toplo, ali je "subjektivni osjećaj" da peče. Revolucionar Svetozar Vukmanović Tempo iskazao je suštinu jugoslovenskog sistema sintagmom: "Revolucija koja teče". A zagrebački novinar napravio reportažu o socijalizmu na Kubi, koja se, u najkraćem, svodi na: "Revolucija koja peče". Ne znam da li je Duško Knežević to čitao, ali iz Londona, za aktuelne proteste, građansko-partijske, veli da energija na skupu koji teče (subotom), mora da bude jača nego sada, a on će se potruditi, kako kaže, da doda kerozina koliko bude trebalo. Pa neka gori.
Objavljeno: 01. 04. 2019 - 14:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Knežević svjedoči u kakve se kučine zaplela britanska premijerka oko Bregzita, pa zavro, da se sve završi (bar, ovdje) za mjesec dana, a to znači prije Suzanine presude za spriječeni pokušaj terorizma.

Jer se "šetnjom i pjesmom ne ruši diktator", koga je zbog dobrog biznisa, sve do potjernice, toliko volio.

"Britanska ambasadorka u Crnoj Gori je posljednjih dana obišla sve opozicione lidere i time je jasno poslala poruku režimu. Protesti moraju da budu još masovniji i jači i sve treba da se završi u narednih mjesec dana. Do maja i presude za lažni državni udar treba da se izvrši pritisak koji će rezultirati tehničkom vladom", poručuje naš vitez Knežević.

Glasnogovornik promjena, koristeći sve kanale uticaja, od društvenih mreža do sopstvene televizije i portala, predlaže i da se protesti organizuju radnim danima kako bi se blokirao grad.

"Najbolje bi bilo da se 300-400 vozila zaustavi na mostu Blaža Jovanovića i Milienijumu, i da vozači izađu iz auta i da ih tu zaključaju i ostave. Tako bi se blokirao čitav grad i takva akcija bi morala da urodi plodom", sanja Knežević.

Ali, on je i ranije, nakon podizanja optužnice, pozivao građane da pokažu građansku neposlušnost i da odbiju da plaćaju račune za struju, jer ih, kako navodi, Elektroprivreda reketira, pa je izlaz: sve besplatno, kao svuda u svijetu. Budući da se "ovo ne može završiti bez politike" spreman je da zapali malo vatre, da se raširi plamen njegove slobode u Crnoj Gori. Pa neka opet gori.

Kome dosad nije jasno, neće nikad: protesti u Podgorici skopčani su sa završetkom suđenja za pokušaj terorizma iz 2016. godine.

Posebno stoga što su na optuženičkoj klupi i neki od lidera proruskosrpske opozicije u Crnoj Gori. I njihov cilj je, uz kerozin koji doliva Duško Knežević, da se diskredituje očekivana presuda, "kod Suzane".

Zar je Džemal Perović, jedan od organizatora podgoričkog protesta, poručivao režimu i režimskim novinarima, tek tako: "Dok nam uvaljujete prenos cirkusa od državnog udara i dok hapsite poslanike, gdje vam je Ustav, gdje su vam zakoni, gdje vam je pravda?".

Problem je što ga muči, ne samo spriječeni "državni udar" nego i direktni prenos toga "cirkusa", a sve se događa, baš - uz državnu zastavu. Mandić i Knežević unaprijed "ne priznaju ovaj sud, nego samo sud svoje partrije i istorije", poput Josipa Broza. A njihov advokat Miroje Jovanović, bez pardona veli: "takozvano sudsko vijeće", Suzane Mugoše.

Čak je i Goran Petronijević, branilac Bratislava Dikića, koji je sudiju Mugošu poučavao haškim standardima i procedurama, nakon izricanja presude Karadžiću na doživotni zatvor, za omiljenu rusku agenciju "Sputnik" kazao da i ta "presuda nema veze sa pravdom".

Ali, njegove presude, dok je bio sudija u Nišu, imaju. Tada je, u maju 2000. godine, 141 Albanac osuđen zbog više terorističkih napada, no godinu dana kasnije njegova presuda je ukinuta. A septembra iste godine u Srbiji, osudio je 14 čelnika zapadnih država na po 20 godina zatvora zbog bombardovanja SRJ.

Među osuđenim su bili predsjednici Klinton (SAD), Širak (Francuske), kancelar Njemačke Šreder... Bravo ti ga Petronijeviću, kako bi rekao onaj lik sa konzerve "Podravkinog" gulaša.

Pozlatu na ovaj cirkus od građansko-patriotskih tirada, stavile su "Vijesti". Prvo, uredničkom odlukom da presuda Karadžiću nije za naslovnicu, a zatim kolumnom jednog od urednika, u kojoj se kaže da nema potrebe da se učesnici protesta izjašnjavaju o presudi Karadžiću, isto kao što nema potrebe da se izjašnjavaju o pripremama za turističku sezonu.

Ovako piše književnik i urednik Balša Brković: "Tako dođosmo i do onoga što, izgleda, silno opterećuje ovu vlast: što misle učesnici protesta o presudi Karadžiću? (...) A što učesnici protesta misle o igrama košarkaša Budućnosti ili o pripremama za turističku sezonu? Treba li da se izjašnjavaju učesnici protesta o svakom aktuelnom pitanju ili samo onima koje izaberu medijski specijalci? Ima li za današnju Crnu Goru važnijih pitanja od onih koja su njih, tako različite, a tako jednostavno građane, okupila?"

Ima li ovđe što nejasno? Nije važno što građanin koji protestuje misli o pripremi turističke sezone, jer je njegov cilj pravedna, slobodna i demokratska Crna Gora, a ne uređenje plaža. Pa je tako nevažno i što misli o presudi Karadžiću, jer građanin koji misli sve najgore o presudi Karadžiću, sigurno je pravi i iskreni borac za pravednu, slobodnu i demokratsku Crnu Goru.

Bože pravde, bože Balše.

Komentari: 9

Nije li jasno?

01. 04. 2019 - 16:24

Dragim Crnogorcima I manjinama - ne dajte se prevariti. Na sceni je cijeli asoprtiman perfidnih prevara kojim se zeli zamaskirati pokrovitelj , patron opozicije, kao I krajnji motivi. Svi znamo da korupcije ima, svi znamo da je ona ukorjenjena u mentalitetu ovih krajeva, bas kao I vecine Balkana. Medjutim njima ovo sluzi samo kao metod, put da dodju do cilja. Kako inace tumaciti da neko kome je korupcija ne prvom mjestu ima za model Rusiju ili Srbiju ? Sa njima postoji citav niz apsurda, kao sto je cinjenica da I dalje ogromna vecina njih ne zeli Crnu Goru kao suverenu, proevropsku I gradjansku. Ovo pokusavaju prikriti jer znaju da suprotno nema prolaz kod vecina gradjana. ovo zele zatomiti bukom o korupciji. Otuda reakcija na bilo koji pomen egzistencijalnih pitanja za drzavu kao sto je njen drzavnopravni status, integracije u Evropu I srpski nacionalizam koji 100 godina ima interes eliminisanja ove drzave.
Logika interesa

01. 04. 2019 - 16:31

Ne formirajte miseljenje na osnovu par dnevnih vijesti. Uvijek gledajte logiku interesa I krupnu sliku. Upravo suprotno od ovoga zele oni koji ne dozvoljavaju da se bilo sto pomene osim DPS-a I Mila. Postoje prioriteti. Ako nema drzave drugi ce vam krojiti sudbinu, ali to nece bit Svajcarci ni Svedjani nego zemlje koje su iza Crne Gore po korupciji I zivotnom standard - Rusija I Srbija. Njima I njihovim bojovnicima u CG je do korupcije i kvaliteta zivota u CG stalo ko do lanjskog snijega. Ali su u tome vodjeli dobru priliku da dodju do onoga sto zele-geostrateskih interesa: blokiranje integracije CG u Evropu tj Zapad, najprije eliminisanje fakticke nezavisnosti CG preko marioneta vlade, a potom I formalno pravno eliminisanje. PRATITE KRUPNU SLIKU I NJIHOVE PREVARE PROIZISLE iz INTERESA
"Intelektualac"

01. 04. 2019 - 16:47

Prije par godina slucajno procitam clanak Balse Brkovica u Vijestima u kojem je za divno cudo pomenuo Amfilohija, naravno nakon jedne skandalozne fasosoidne izjave u maniru 90-ih. Balsa se najprije apologeticno zabrinuo da ce ga ljuta srbadija sa Vijesti optuziti za antisrpstvo. Uistinu je tako poceo ! Onda je Amfilohijevu nacisticku izjavu nazvao "neprimjeren iskaz". Slusajte molim vas - neprimjeren iskaz !!! Potom je po zadatom receptu glavnog kuvara Vijesti preostalih 80% clanka posvetio stereotipnom, banalnom, istrosenom, antiintelektualnom tupljenju o DPS-u I Milu. Ovo se u CG zove intelektualac , knjizevnik ?
Je li ovo bio "Cirkus"?

01. 04. 2019 - 16:51

Tim cirkusom se poceo baviti najprije GRU, pa onda poveca grupa gradjana Srbije, zatim jedna zapadna spijunska sluzba koja ih je pratila I snimala jer CG nije imala ni blizu kapacitet za suprotstavit se. Potom se "cirkusom" bavila vodeca opoziciona stranka aka ugledni parlamentarci, zatim dobar dio svjetske a pogotovo zapadne stampe, zatim politicari ranga Tillersona I Johnsona (ministri inostr. poslova US I UK), potom pravosudje, ... A ako se bolje sjetimo u momentu iskrenosti cak se I Vucic zapanjio sa ocigledno faktima koje je znao. Niko od ovih gore nije sud formirao na osnovu RTCG niti Vlade CG
Kada

01. 04. 2019 - 17:04

se manekenu u pokusaju,nespretnom crnogorskom Trampu,pravom predstavniku liberalnog kapitalizma i sibicarske ekonomije dese nedace koje je sam izazvao,pod dozom sedativa u mutnom Londonu ,mu se prividja kerozin.Kerozina nije bilo kada je zatvarao fabrike,ostavljao ljude bez posla na ulici i mislio da je veliki macak.Da je faca neponovljiva.Da je normalno samo to da on ima pola gore Crne.Od Lipova,Budve,Kamenova,Meljina i sta sve ne jos.Treba ga svaki dan pustati u medije po nekoliko puta.Da mladi ljudi dobro vide i upamte za sva vremena kakav covjek ne treba biti.Odavno ovi prostori ne biljeze ovako posrnuce. U svakom smislu.Od ovoga se nize ne moze.
Kriminalac i zastita patrona

01. 04. 2019 - 17:16

U pitanju je jedinstven mentalitet, koji ce smatrati za normalno lopuzanje ali ako mu stanes na put, onda ce nastojati da popali sve oko sebe I da ti se sveti do cetvrtog koljena. On je bio u stanju da se stavi u sluzbu ocigledno jedne mocne strane sa kojom je napravio deal. On ce pomoci da se srusi vlast a oni ce mu garantovati pravnu nedodirljivost tj brisanje kriminalnih djela nakon toga ! Otuda je u igri PUCH iz 2016-te !!!
Dzemal

01. 04. 2019 - 17:25

Dzemal ne promovise srpsko-ruske interese Iz osjecaja pripradnosti ideologiji niti iz iskrenog vjerovanja da ce oni donijeti prosperitet Crnoj Gori, Dzemal je napravio business deal: >> Ja, kao Albanac koji moze maskirati istinsku jednonacionalnu prirodu ovih protesta imam cijenu na trzistu. Malo ko osim mene u CG je voljan ovo uraditi. Napravimo biznis ugovor. Vrlo jednostavno.
Prigovor administratoru zbog G

01. 04. 2019 - 17:44

Prigovaram administratoru što mi ne objavljuje komentar. Sa time štitite Džemala. To što ja tvrdim da Džemal radi po nalogu KOS i GRU, od davnina, ne daje vam pravo da komentar ne postavite. Ja stojim iza tog sta i neka me on tuži sudu. Rado ću se odazvati i devastirati ga. Đoko Orlandić
^

02. 04. 2019 - 07:10

Boje se svojega lada, eto to je razlog. Politicka korektnost je fasizam --izvinite ai ovo je istina. Bolji ste od toga dame i gospodo. Bravo Orlandicu britka sabljo, tako ljudi i junaci pricaju i rade. Skidam kapu.
Novi komentar