Saopštila upravnica banke

Niko ne želi da dokapitalizuje Atlas banku

Nijedan investitor se nije prijavio za drugi krug dokapitalizacije Atlas banke od 22 miliona eura, saopštila je juče privremena upravnica ove banke Tanja Terić.
Objavljeno: 02. 04. 2019 - 08:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oglas za otvorenu dokapitalizaciju je raspisan 7. marta, a istekao prije tri dana.

Propao je i prethodni oglas za zatvorenu dokapitalizaciju koja se odnosila samo na postojeće akcionare banke odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Privremena upravnica je saopštila da „u utvrđenom roku za prodaju emitovanih akcija ove banke nije prodata nijedna akcija“.

- U skladu sa članom 47 Pravila o prospektu za javnu ponudu i/ili uključenje hartija od vrijednosti u trgovanje na regulisanom tržištu, privremeni upravnik je danas dostavio Komisiji za tržište kapitala obavještenje da nije prodata nijedna akcija navedene emisije - navela je Terić u saopštenju.

Najavila je da će ove sedmice biti definisani naredni koraci, o čemu će javnost, kako su naveli, biti obaviještena. Prema Zakonu o bankama, naredni korak je da CBCG naloži privremenom upravniku prodaju akcija postojećih akcionara Atlas banke investitorima koji nijesu akcionari. Prodaja bi počela od procijenjene vrijednosti akcija, što bi trajalo dva radna dana, a svakog narednog cijena se umanjuje za po 10 odsto.

Ukupno umanjenje može biti do 70 odsto početne cijene, a kupac je obavezan da izvrši dokapitalizaciju. Ukoliko propadne i ta opcija, slijedi prenošenje imovine i obaveza Atlas banke na neku drugu banku u Crnoj Gori. CBCG je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u ovu banku. U međuvremenu se ovom bankom, ali i IBM u stečaju bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

 I u slučaju najgoreg scenarija, akcionari koji imaju garantovane depozite u o v o j b a n c i m o g u b i t i mirni, kazao je Pobjedi krajem protekle sedmice direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković. - Fond iz sopstvenih sredstava može isplatiti sve garantovane depozite - kazao je Marković, objašnjavajući da se radi o 90 miliona eura garantovanih depozita. Fond je prethodno obezbijedio novac za sve garantovane depozite IBM banke od 22,6 miliona eura. Za razliku od IBM-a, Atlas banka ima respektabilnu imovinu, jer ima hipoteke prvog reda na kompletnu imovinu Atlas grupe.

Komentari: 0

Novi komentar