Kako se (ne) primjenjuje Zakon o Prijestonici

Projekti na Cetinju: Ni pare ne pomažu

Oko 5,6 miliona eura bilo je predviđeno prošle godine za projekte na Cetinju. Pomoću Zakona o Prijestonici, koji je jedva usvojen, trebalo je da počnu da se rješavaju nagominalni problemi. Međutim, nije se mnogo odmaklo.
Objavljeno: 04. 04. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Projekti na Cetinju: Ni pare ne pomazu
Foto: rtcg.me

Što predviđa zakon: Zakonom o Prijestonici predviđeno je da se godišnje, za potrebe razvoja Cetinja, u budžetu Crne Gore obezbjeđuju sredstva u iznosu od jedan odsto. U visini od 0,6 odsto finansiraju se projekti koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojni projekti, infrastrukturni, projekti na očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, projekti za valorizaciju turističkih potencijala, projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva ili drugog oblika partnerstva i ostali projekti od značaja za razvoj Cetinja. Ostatak od 0,4 odsto odnosi se na tekuće fininsiranje prijestonice.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan, rekao je u avgustu prošle godine u intervju za Portal Analitika da je za projekte u tom gradu u 2018. bilo predviđeno 5,6 miliona eura. No, iako je očigledno da para ima, projekata ima samo na papiru.

kascelangl

Iz Ministarstva finasija našem portalu nijesu precizno odgovorili koliko je novca Prijestonica povukla. Saopštili su nam da su za redovno finansiranje opštini opredijelili 3,55 miliona eura, a da je za projekte bilo opredijeljeno 4,75 miliona. Ostatak je planiran za gradske saobraćajnice, lokalne puteve, te projekte očuvanja životne sredine.

Iz Ministarstva su naveli i koji su projekti planirani i uputili nas na Upravu za javne radove.

Iz Uprave smo, tako, saznali da je za realizaciju projekata povučeno oko 550 hiljada eura. Najviše novca je potrošeno za sanaciju objekta za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora na Cetinju. Navode da su svi radovi završeni u 2018, a da su utrošena sredstva u visini od 357.146 eura.

U nastavku pogledajte što je i kako realizovano. Odgovore Uprave za javne radove prenosimo u cjelosti:

„Komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekta u biznis zonama – Cetinje – u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Podrška u zapošljavanju OSI, Cetinje – Protokolom je opredijeljeno 20.000 eura. Iz Prijestonice smo obaviješteni da sredstva nijesu utrošena, jer je nedostajuća kompjuterska oprema obezbijeđena donacijama;

Rekonstrukcija Studentskog Trga, Cetinje ugovor  -  u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Rekonstrukcija Trga i pijace u Njegušima, Cetinje  -  u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Rekonstrukcija Njegoševog parka, Cetinje  -  opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. po ovom osnovu nije bilo utroška sredstava;

Nabavka opreme za unaprjeđenje rada javnih službi Prijestonice Cetinje  -  isporučena oprema, u 2018. utrošena sredstva u visini 96.708 eura;

Kupovina prostora za potrebe ʼParking servis i održavanje objekataʼ, za potrebe Prijestonice Cetinje – Opredijeljeno 120.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Izgradnja prihvatilišta za napuštene kućne ljubimce (azil), Cetinje - u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Izgradnja /rekonstrukcija objekata od lokalnog značaja na Cetinju -  Prijestonica Cetinje za prioritetan objekat izabrala izgradnju kapele na Čevu. Opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Sanacija podvožnjaka i uređenja prostora od Ćipura do Vladinog doma Cetinje sa osvjetljenjem Ćipura i Biljarde  - opredijeljeno 45.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava ovom osnovu;

Uređenje pješačke staze do Orlovog Krša, Cetinje - opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Uređenje pristupnog puta i osvjetljenje tvrđave na Žabljaku Crnojevića, Cetinje - u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;.

Izrada tehničke i druge potrebne dokumentacije za potrebe Prijestonice Cetinje -  opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. utrošeno 22.627 eura;

Izrada promotivnih sadržaja za unaprjeđenje turističke ponude Prijestonice Cetinje - opredijeljeno 30.000 eura, u 2018. utrošena sredstva u visini od 14.883 eura;

Kupovina zemljišta za potrebe izgradnje objekata za rješavanje stambenih pitanja za potrebe Prijestonice Cetinje -  projekat u toku, u 2018. utrošena sredstva u visini od 19,957 eura;

Sanacija objekta za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora na Cetinju - svi radovi završeni, u 2018. utrošena sredstva u visini od 357.146 eura;

Izgradnja objekta za izložbeni prostor na Cetinju – u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu“.

cetinje-panorama

Tenderi za vodovodnu mrežu propadaju, vode nema: Cetinjane, ipak, najviše zanima što je sa višedecenijskim problemom vodosnabdijevanja i da li će u 21. vijeku, konačno, jednog dana imati vode noću, tokom ljeta. Oni koji žive na Cetinju kažu da su cijevi često suve i danju.

Iz Uprave za javne radove je saopšteno da su  prošle godine započeli proceduru javne nabavke, ali je Državna komisija za kontrolu javnih nabavki poništila postupak zbog potrebe promjene tenderske dokumentacije.

„Ponovno javno nadmetanje planirano je za 2019. godinu. Procijenjena vrijednost radova je 4,6 miliona eura. U 2018. nije bilo utroška sredstava”, saopšteno je zvanično iz Uprave.

Iz Prijestonice, pak, tvrde da su od ukupno 5,6 miliona eura, koliko su imali na raspolaganju, utrošili 3,5 miliona eura. Što je, ako ćemo da budemo pošteni, tačno, jer je novac iz budžeta utrošen za izgradnju stadiona i deponije Vrtijeljka. Ministarstvo finansija u svojim odgovorima nije navelo da je prošle godine kapitalnim budžetom bilo planirano da se da novac za izgradnju stadiona i Vrtijeljku, iz potpuno nepoznatih razloga.

Stadion kapitalni projekat: Da krenemo od stadiona. Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan je kazao u nedavnom intervjuu Pobjedi da je za njih to kapitalni projekat i najveća investicija.

Izgradnja stadiona počela je 2017. godine, a projekat je vrijedan skoro devet miliona eura. Finansiraju ga, sa po 50 odsto, Prijestonica i Fudbalski savez, i Vlada. Iz Prijestonice su nam saopštili da su za izgradnju stadiona prošle godine utrošili 1,21 milion eura.

stadio-kako-treba-da-izgleda

S druge strane, na završne radove sanacije nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka su, kako kažu, potrošili 660 hiljada eura. Radovi na sanakciji Vrtijeljke su skoro potpuno završeni krajem 2017.

vrtijeljka-cetinje

Zanimljiva je priča oko Biznis inkubatora. Završen i svečano otvoren, uz sve prisustvo premijera Duška Markovića u novembru 2017. godine. Iz Prijestonice tvrde da ih je tokom 2018. godine 360 hiljada koštala sanacija i opremanje tog objekta, koji još uvijek zvriji prazan. Portal Analitika saznaje da ima interesovanja kod cetinjskih privrednika da počnu tamo da rade, ali zašto se to ne realizuj – ne zna se.

0304biznisinkubator

Iz Prijestonice kažu i da su oko pola miliona utrošili na lokalne puteve, kao i za rekonstrukciju Belvederske ulice, za što je potrošeno oko 850 hiljada eura. Rekonstrukcija Belvederske je takođe počela 2017, za vrijeme bivšeg gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića, a kako je tada saopšteno, projekat realizuje opština i Direkcija za saobraćaj.

Ništa od novih projekata: Tako ispada da osim sanacije lokalnih puteva, skoro pa nije bilo nijednog novog projekta.

„Napominjemo i da je više od polovine projekata u kategoriji višegodišnjih i da podrazumijevaju faznu realizaciju, kao i da su u toku 2018. godine među ključnim preprekama za realizaciju projekata bile preduge administrativno-tehničke i tenderske procedure i nepostojanje tehničke dokumentacije. Realizacija projekata, u najvećoj mjeri, zavisila je od Direkcije javnih radova preko koje su plaćani izvršeni radovi“, naveli su iz Prijestonice.

Kažu i da su sa realizacijom projekata krenuli u aprilu prošle godine, jer je Kašćelan imenovan u februaru za gradonačelnika, kao i da su bili zauzeti „uhodavanjem“ i vraćanjem dugova.

Tvrde i da se sredstva koja nijesu iskorišćena prenose u narednu godinu.

0711euri

Ipak, neće biti da je tako. Budžet ne predviđa takvu mogućnost (ako ga, naravno, poštuju i Vlada i Prijestonica, i ne nalaze način da ga malo zaobiđu), objasnili su Portalu Analitika stručnjaci iz te oblasti.

Kako navode, novac koji je planiran  za jednu budžetsku godinu ne može se prenositi u drugu, tim prije što je jasno naznačeno da Cetinju iz državnog budžeta za kapitalne projekte pripada 0,6 odsto. Što u prevodu znači da su dva miliona eura propala. To je malo manje od polovine novca koji bi riješio pitanje vodosnadbijevanja. Da Cetinjani, u 21. vijeku, imaju vodu.

Ni Vlada ne seli MVP na Cetinje

Nije da je sve do Prijestonice Cetinje. Ni državna vlast ne sprovodi Zakon o Prijestonici onako kako bi trebalo. Tako je grupa intelektualaca sa Cetinja uputila otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću, te gradonačelniku Aleksandru Kašćelanu, tražeći da da vrate Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u grad pod Lovćenom, „na njegovo prirodno mjesto, u toku kalendarske 2019. godine, jer su se za to stekli svi predviđeni uslovi“. Zakon o Prijestonici predviđeno je da osim Ministartsva kulture i sjedište MVP bude na Cetinju.

 

Komentari: 52

ljesnjanin

04. 04. 2019 - 00:30

Neznanje i nerad, daš im pare i ne umiju osmisliti projekte
Cetinje

04. 04. 2019 - 00:30

Da li ovaj covjek radi protiv Cetinja, ne dira ga opozicija ciji je ???
Martina

04. 04. 2019 - 06:20

Jadnom Cetinju ni Bog ne moze pomoc!Grad muzej!Dodjes,vidis,odes!
Mitar

04. 04. 2019 - 08:32

Posle mnogo godina i ljeta Prijestonice uzdignuto seta. Krenuo je preporod nase Prijestonice. B R A V O
Semjuel

04. 04. 2019 - 17:06

Koje je to nove projekte osmislio novi tim?
MaleCuce

04. 04. 2019 - 15:33

Cetinje je pod prokletstvom od 1972 godine kada su Cetinjani podrzali rusenje Njegosevog hrama na Lovcenu.
123

04. 04. 2019 - 06:36

Za koga je ovo naruceno...za one prije ili poslije...sto je sad napad na gradonacelnika? Je li zato sto je smanjio dug prijestonice za godinu za milion ili sto je bolji od ministra...
Nikola

04. 04. 2019 - 08:47

Providno odradjeno, ukapiraće oni koji trebaju. A Kašćelanski ti ćeraj po svome, na pravom si putu!!!
Miloš

04. 04. 2019 - 10:04

Nekome je kafa jutros kulturno zapala
NEla F

04. 04. 2019 - 07:53

Mislite da im je neka razlika izmedju Egalizacionog fonda i zakona o prijestonici. Smijesni ste bre
Maja

04. 04. 2019 - 08:24

Volim kad ste kriticki nastrojeni, ali u ovom slucaju ste pogrijesili
Martina

04. 04. 2019 - 08:24

Cetinju ni Bog ne moze pomoc!Grad muzej!Dodjes,vidis,odes.
Rijeka Crnojevica

04. 04. 2019 - 08:28

Naslov se kosi sa tekstom, kao da autorka teksta nije radila naslov ili se varam. Ovo izglada fenomenalno, neka nas Gradonacelnika nastavi istim putem, posteno, istrajno, junacki...
sandra

04. 04. 2019 - 08:37

Nje njemu ministar problem,ZVICER ceka da ga zamijeni
Nesanica

04. 04. 2019 - 08:55

Ruzno je da sad koalicija bolje funkcionice nego ranije u apsolutnoj vlast
Bojana

04. 04. 2019 - 09:01

Zahvalite ovom čiku sa slike jer je konačno počeo preporod naše Prijestonice Crne Gore. Svaka čast. Pozdrav iz Bara
Cetinje_moj_grad

04. 04. 2019 - 09:23

Cetinje je procvjetalo od kad su sa jasli "sišli" ovi zobači koji su bili tu do prije dvije godine. Kašćelan svoj posao radi kako treba i ne može niko da mu nađe mrlju u radu, što boli ove prethodnike............ Uglavnom... štetnost ugovora koje su zaključivali doskorašnji rukovodioci sa izvođačima radova u Prijestonici i ograđivali se u velikim količinama novca, sada su na udaru zbog toga što su građani svjesni da u DPS-u postoje ljudi koji su pošteni i koji žele da rade za dobrobit ovog grada, a za koje vrijeme tek dolazi! Zato... smirite se dušmani
225883

04. 04. 2019 - 09:26

Nije lako voditi Cetinje u ovakvim okolnostima i boriti se svakodnevno za neki boljitak koji je tesko vidjeti ali svaka cast gradonacelniku sto se prihvatio funkcije i preuzeo odgovornost za dalje vodjenje grada s obzirom na pustos koju su ostavili neki drugi ljudi...
StaracFOČO

04. 04. 2019 - 09:27

Hhahahahaahah... kakav tekst......
Fujitsu

04. 04. 2019 - 09:32

Cetinje ce tek dozivjeti boljitak sa ovim rukovodstvom jer Kascelan vazi za jednog od postenih i pametnih ljudi koji je sposoban da od ovog grada napravi nesto. I STO JE NAJVAZNIJE, GRAĐANI MU VJERUJU!
ANA

04. 04. 2019 - 11:05

Neka raspise izbore pa ce vidjet hahahahaha
prijestonica

04. 04. 2019 - 09:35

Cetinje je grad koji ima dusu ali su ga nagrdile ove pokondirene i nesposobne tikve koje su se iza crnogorstva skrivale i ostavile dug od 40 miliona eura..
Gero

05. 04. 2019 - 01:38

Da li je stvarno dug ove varošice 40 miliona?! Ako je tako, neko je tu ozbiljno lopinja
Kika

04. 04. 2019 - 10:57

Cetinje moze sa ovim čovjekom i njegovim timom Beograd voditi.
dorcolplatz

04. 04. 2019 - 12:02

taman. iste dileje kao Radoicic i Vesic.
RP

04. 04. 2019 - 11:12

usvojis im zakon omogucis im pare i oni ne umiju da ih potrose.i sto ce posle da kazu kako drzava ne ulaze u cetinje.najnesposobnija garnitura
30886

04. 04. 2019 - 11:16

Kako što opozicija ne napada Jer im odgovara ovi će Dps da dovedu na 2 000 glasova neradom Zapamtite ovo
POLIMLJE

04. 04. 2019 - 11:18

BOLJE DA SU DALI TE PARE SJEVERU .ZNALI BI SMO DA IH POTROSIMO !
žedni

04. 04. 2019 - 11:39

Veliki problem ne pitajte- da ima države poništila bi zakon i završeno čuš dobili 4mil da naprave vodovod i nisu nišza potrpšili
Tomos_71

04. 04. 2019 - 11:52

Sto vise citam novine jedno mi je sigurno. U Cg je postala vijest kad je neko sposoban. Svaki dan citam samo o nesposobnima. Ovi sto ne rade svoj posao na Cetinju isti su kao i oni u Niksicu Beranama ili nekom drugom gradu. Takvih su hiljade svuda. Na Cetinju je evo problem sto ne umiju da potrose pare koje im je dala drzava u Niksicu sto ne umiju da urade nesto da ljudi ostanu u gradu a sto tek u Bijelom Polju i Beranama? Situacija je kriticna i svi nesposobni moraju da odu. Zadnji je tren da se nesto uradi u Cg.
državadauradinešto

04. 04. 2019 - 11:58

HAHAHAHA DRŽAVA DA URADI NEŠTO!kako su kukali za zakonom jado moj.kad su ga dobili ne umiju jednu ideju da urade.
Mlađo

04. 04. 2019 - 12:17

Njima su date pare na papiru, nijedu oni krivi sto je to imaginarno. Imas ali nemas, malo dijete umije potrositi pare. A drugo je sto ti oni kroz procedure ne daju tvoje pare. Tekst veze s vezom nema. a onda i ovi sto komentarisu cisto da nesto napisu, pojma nemaju o situaciji. Pozdrav iz UK
Milo Vujović

04. 04. 2019 - 12:05

Novac ne Pomaže jer ga i nema za Cetinje,a Posebno za KATUNSKU NAHIJU,Osim što je DPS Dozvolio ovima što su u Vlasti na Cetinju,a porijeklom su sa Njeguša Bogdanović Parača Kašćelan i dr.da Naprave Put do Njeguša i Trg,a drugi Dio Mnogo Značajni Katunske Nahije izgleda ka da je još u KAMENO DOBA ČEVO i MZ ( Ubli Čevske,OžegoviceLastva Čevska,Markovina Velestovo,Barjamovica,i td,) CUCE,BJELICE ĆEKLIĆI, Sram i Stid Ove Vlasti kako izgleda put Cetinje Nikšić,a Novi gradise već 30.g.za Svake izbore po 10.m. Lokalni putevi u MZ. Čevo su Katastrofa a posebno put Ubli-Lastva Čevska,još je Veća katastrofa Struja,kad malo Zagrmi Nema Struje 2-3 Neđelje,Pokrivenost Mobilnog signala je Nula,Moraš da se Popneš na Vrh Brda da bi Nekoga Dozvao,a VODA je Posebna priča,i još Puno Negativnih stvari kao u Kameno Doba,ali Zato Śever zbog glasova,Svako Selo ima Novi put Vodu,Struju,max.Mobilni signal,Nove Opštinske Zgrade,Objekti i dr.a Katunska Nahija bez koje Nebi Postojala današnja Crna Gora NIŠTA !!
Sjever

04. 04. 2019 - 12:27

Milo tvoj problem je sto ni ti ni tvoji plemenici ne dodju na selo 10 dana u toku godine. Eto su vam asfvaltirali 15 km seockih puteva. Na Sjever ima dosta ljudi stalno nastanjenih koji i zasluzuju i da im se da i poslednji cent. Mislim da je priorijetnije grad spašavati pa polako kužno širiti. Cetinja nema 50 ljudi na sva sela đuture.
divizija

04. 04. 2019 - 12:12

deponija je placena parama evrope ne drzave i opstine. kosuta zavrsena prije dvije godine ne otvaraju je. ja ne znam kojesu puteve oni pravili za pola miliona prosle god prosetajte malo novinari cetinjem pa pogledajte koja je zadnja ulica uradjena. bajova prije tri godine. ali pamtimo i goru vlast odje. ne ponovio nam se aleksic i kompanija.
ne radi

04. 04. 2019 - 12:22

da su danas izbori u cetinje opozicija bi dobila
Cetinje_moj_grad

04. 04. 2019 - 12:33

BI KA SVAKI PUT!!!
Hilton

04. 04. 2019 - 12:24

Gradonačelnik Kašćelan je pošten čovjek koji se ne eksponira i koji važi za poštenog čovjeka. Vodio je jedno privredno preduzeće i uvijek imao pozitivan učinak u poslovanju. Čovjek je iz svijeta privrede i zna što treba Cetinju. Samo ga treba puštiti da radi i viđeće se rezultati
DJAVOIZLJUTUTUKA

04. 04. 2019 - 12:28

SASA KASCELAN JE PRIJE SVEGA GRADONACELNIK SVIH GRADJANA I ISTI MU JE TRETMAN PREMA DPSOVCIMA URASIMA DEMOKRATAMA I SVIM OSTALIM NE DAJE PRAZNA OBECANJA NITI OBECAVA ONO STO NE MOZE DA ISPUNI TO STO NEKOME NE ODGOVARA PA NARUCUJE OVAKVE TEKSTOVE PREKO PLACENIH NOVINARA NIJE GRADONACELNIKOV PROBLEM!!!!!!!!!
Natasa

04. 04. 2019 - 14:07

I Kabinet pun Zećana
PRČ

04. 04. 2019 - 12:30

A polakote nemote ljudi. Nije tačno da ne radi. PRIMA SVAKE 20 DANA ĐECU IZ VRTIĆA
bludnik

04. 04. 2019 - 12:31

ne moj te da se igrate sa ovakvim istupima u medijima jer nije ljudski principijelno i moralno vec kad nesto saopstavate recite istinu recite da kascelanu ne daju da radi oni sujetni koji su mislili da su najpametniji a ispostavilo se da nisu i da njihova pamet tek izlazi na videlo neka je svakome na obraz kako radi i kako se ponasa i podrska za kascelana iz rijecke nahije
CAPSLOCK

04. 04. 2019 - 12:35

Cetinje odavno nije imalo boljeg gradonačelnika! Podrška za GOSPODINA Sašu Kašćelana!
______3______3_____

04. 04. 2019 - 12:36

CETINJE JE DOBILO GRADONACELNIKA KAKVOG ZASLUZUJE I NEKA MU OVI DUSMANI KOJI NARUCUJU OVAKVE TEKSTOVE KAO I OVI STO IH PISU I OBJAVLJUJU PUNU U P***O
nick

04. 04. 2019 - 12:56

grad se raspada niko inista ne radi a ovi vele glavni projekat stadion.ma bravo
Dule

04. 04. 2019 - 13:31

Cetinje nije "grad muzej", nego sve više "GRAD MAUZOLEJ". Odatle se bježi glavom bez obzira, jer se u njemu više umire nego što se rađa. Stručnjaci ko Bogdanović su ga upropastili i sad sve izgubljeno treba da nadoknade nekakvi "projekti" za koje pare možeš dobit samo ako si DPS. Kome mažete oči?
Anchi

04. 04. 2019 - 15:31

Dobrim se dobro vraće, samo ti istrajno Kašćelanski. Jedino zajedničko vam je ime a i to je mnogo, da se ne uvrijedi kulturica.
Nejasno

04. 04. 2019 - 15:57

Čitajući tekst i komentare, ispada da sadašnji gradonačelnik radi perfektno, a da u prošloj godini nije realizovao opredijeljena sredstva. Takođe ispada da mu "klipove" podmeće bivši koji je nezakonito zadužio Cetinje 40 miliona eura. Zaključak i pitanje - zašto sadašnji gradonačelnik nije javnost (a Boga mi i nadležne organe) upoznao sa zatečenim stanjem? Zato što je to stil vladanja DPS-a. Onaj koji nagrdi stanje i "napuni se", napreduje a ovaj što naslijedi čitav mandat "kuka" što je naslijedio i pravda se zatečenim stanjem. "Vuci siti, ovce na broju", a hebena stranka Cetinje i njeni građani. Kada ovo građanima "dođe do mozga", onda je kasno. I na kraju nonsens - "Stadion je kapitalni projekat i najveća investicija", reče Kašćelan. Možda i jeste, ali Savićeviću. Građanima Cetinja nije sigurno.
realan

04. 04. 2019 - 16:02

Da radi kao što je organizovao da ga hvale po portala,imali bi i koji projekat završen
Gero

05. 04. 2019 - 01:44

Ulagati ovolike pare u varošicu koja nestaje i koja nema budućnost, dok prosperitetnija mjesta propadaju, je van svake pameti. U kakav crni stadion se ulaže novac a kuburi se sa najosnovnijim stvarima? Lud zbunjenog.
LAKI

05. 04. 2019 - 09:07

novi izbori će brzo
buto

05. 04. 2019 - 20:50

Tu je SD da pripomogne, sve što treba.
Novi komentar