Ministar inostranih poslova Rusije

Lavrov: Crna Gora će morati da kupuje američko oružje

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će nakon ulaska Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO u tim zemljama nići i vojni objekti Alijanse, kao i da će te zemlje ubuduće morati da troše dodatan novac na kupovinu američkog oružja, ali da se to „nikome neće svidjeti“.
Objavljeno: 05. 04. 2019 - 06:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pored toga, to će ujedno značiti i da će se vojna infrastruktura još više približiti istoku, od čega Evropa neće mirnije spavati, upozorio je.

Lavrov se u intervjuu za „Moskovski komsomoljec“ osvrnuo i na vrijeme kada je tek krenula kampanja za učlanjenje Crne Gore i Makedonije u NATO, ocijenivši da je to rađeno apsolutno „bez svakog pardona“.

- U Makedoniji su organizovali referendum uz najgrublje kršenje Ustava, prije svega, jer Ustav nalaže da se na plebiscit iznosi isključivo jedno pitanje, dok je u ovom slučaju pitanja bilo tri – da li želite da Makedonija uđe u sastav EU, u sastav NATO i da zarad toga promijeni ime, podsjetio je Lavrov i ocijenio da je to bilo izuzetno „kvarno“.

Govoreć i o optužbama na račun Rusije da se miješala u organizaciju referenduma, Lavrov je rekao da to nije bilo fer, jer je Moskva isključivo nastojala da skrene pažnju na poštovanje makedonskog ustava, na osnovu kog makedonski ministri nijesu imali nikakvog prava da potpišu Prespanski sporazum.

Komentari: 10

grbalj

05. 04. 2019 - 07:17

NISTA NOVO. RUSIJI JE CRNA GORA JOS UVIJEK TRN U OKU.
So what, Mr.Lavrov?

05. 04. 2019 - 07:39

You have lost both countries with your infantile imperialistic agenda. Quite frankly you and Putin remind me of Pinky and the Brain . Brain: Pinky, are you pondering what I'm pondering? Pinky: I think so, Brain, but... Stay in Asia and leave Europe alone. Na crnogorskom, pozdravi se sa Crnom Gorom i Makedonijom za sva vremena! Narasla je jos jedna nova generacija i tamo io ovamo koja ne podnosi vasu oligarhiju i vas specificni imerijalizam po bilo koju cijenu!
Roki

05. 04. 2019 - 08:20

đe si do sad, nije te dugo bilo ? Jesi li podrzao krstionicu , zakasnio si ?
Boki

05. 04. 2019 - 09:15

A od vas cemo kupovati auta,namjestaj,bijelu tehniku,kozmetiku,garderobu...Dje se kupas?
Freeman

05. 04. 2019 - 09:29

Apsulutno tačno !.Pogledajte samo kako se odnose prema Turskoj ?.Otvoreno je ucjenjuju SAD,bitan je samo njihov interes ,interes Turske njih ne zanima.Kad se tako odnose prema jednoj regionalnoj sili i članici NATO od 1955,ako se dobro sjećam,šta onda može da očekuje Crna Gora ?.Govorili su nam da je naš glas ravnopravan sa glasom SAD-a, a istina je da mi nesmijemo ni zucnuti,a kamoli imati svoj glas.
danilo s.

05. 04. 2019 - 11:21

@Freeman - A kako bi tek smjeli "zuckati" pred Putinom i Lavrovom?
Pravila i Logika

05. 04. 2019 - 16:14

Turska je dio NATO. Ako je dio NATO onda se obavezala da postuje pisana ali I nepisana pravila. Do sad ni jedna zemlja NATO nije kupovala stratesko rusko oruzje od ulaska u NATO. Prema tome Turska ima logicne opcije ili da ostane I respektuje pravila tj interese alijanse ili da napusti alijansu I da kupuje od koga oce oruzje. Naravno da ce zemlja clanica NATO kupovati oruzje od clanica NATO. Nije li to sasvim logicno. Pored toga zemlje NATO su se obavezale pristupom da odvajaju min 2% bruto proizvoda na alijansu. Drzi se pravila Srbine a ne proizvoljnih nagudjivanja
Potpaljivanje Populizma

05. 04. 2019 - 16:31

Zemlje clanice NATO kupuju oruzje od zemalja clanica NATO. Ima li nesto nelogicno ? Dalje clanstvom u NATO su se obavezale da izdvoje 2% GDP na odbranu. Sve je precizno definisano. To sto neke drzave nisu do sad postovale pravilo od 2% se sada ispravlja. Nista pravilima nije dodato. Ovo je izjava za neinformisane ljude za potpaljivanje populistickih pobuna
Tara

05. 04. 2019 - 17:47

Izgleda kao iz Hitlerovih filmova!
Da

05. 04. 2019 - 18:15

Jezivo draga Tara, jezivo. Po mom misljenju male zemlje prozapadno orijentisane treba da se povezu u neke lokalne alijanse i pomazu jedna drugu. Imam utisak da ovaj opozicioni dio CG u koje ubrajam i Vijesti i Crkvu ... vise I ne kriju ni da rade zajedno sa Rusijom ni sto im je krajnji cilj
Novi komentar