Svečano otvorena Lipska pećina za posjetioce (VIDEO)

Modnom revijom “Bihorski ćilim”, autorke  dr Anastazije Miranović, Lipska pećina je otvorena za posjetioce, i na spektakularni način počela je ovogodinja turistička sezona Prijestonice.
Objavljeno: 05. 04. 2019 - 22:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kolekciju „Bihorski ćilim“ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s vunenim detaljima ćilima izvedenim u tradicionalnoj tehnici tkanja na drvenom razboju. 

Potpunoj umjetničkoj priči doprinos su dali orkestar “Nuovo”  i koreografija studija “Da Qui” Sonje Štilet. 

Oskar Huter direktor Turisticke organizacije Prijestonice Cetinje je kazao da statistički podaci  govore da će i ova sezona biti i bolja nego prošla.

"Mi iz godine u godinu bilježimo rekorde. Kada je u pitanju turistička atrakcija, Lipska pećina, ona svakako ima svoje goste i upravo je ovo još jedan od modela i načina da je promovišemo i šire,  i da dozovemo sve turiste, da znaju šta zapravo imamo, jer Cetinje zaista ima šta da ponudi" dodao je Huter.

"Još niko nije radio reviju u pećini, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, tako da je ovo bio veliki izazov, ali nadam se i koliko sam mogla vidjeti po reakciji publike, da je bio uspješan" naglasila je Anastazija Miranović autorka modne kolekcija. 

vvvvv

Miranović naglašava da je ovo bila jedinstvena prilika da prikažemo crnogorskoj publici i gostima van Crne Gore, kako se može jedno prirodno i kulturno dobro kontekstuirati u svijetu mode. 

''Oba dobra su prirodno zaštićeno dobro. Ovo je spaleološki dragulj Crne Gore, Lipska pećina. I zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, izrada Bihorskog ćilima čiji sam ja finalni proizvod, a to je ćilim, kontekstuirala u savremeni modni izraz u 20 svilenih modela. Poigrala sam se tim bojama, geometrijskim i floralnim šarama, a  u određenim modelima sam  upotrijebila i pravi ćilim da bih pokazala kako ta drevna vještina tkanja na razboju može da se upotrijebi i kao modni detalj, a ne samo kao prostirka ili pokrivač" kazala je Miranović.

U Lipskoj pećini se trude da iz godine u godinu ponude nešto novo  posjetiocima. 

lllll

"Ono što je ove godine bilo novo jeste modna revija u pećini, to do sada nismo imali. Imali smo jako veliki broj događaja, kongresa, prijema i slično, a modna revija je za nas zaista bila nešto novo.

Prošle godine je Lipsku pećinu pojetilo više od 20 hiljada posjetilaca. Mi iz godine u godinu rastemo i očekujemo da će ova sezona biti bolja od prethodnih" objasnila nam je Milena Raicevic direktorica marketinga Lipske pecine.

 

Komentari: 5

Pećinska moda

05. 04. 2019 - 23:12

"Još niko nije radio reviju u pećini,... naglasila je Anastazija Miranović autorka modne kolekcija." Mislim da je svaki komentar izlišan.
@

06. 04. 2019 - 12:24

Inače, ovo kaže direktorica Narodnog muzeja Crne Gore. Ej, čovječe đe smo mi došli. Pohara u Muzeju, a ona organizuje "modnu reviju" prešivenih ćilima.
Selo gori

05. 04. 2019 - 23:19

a baba se češlja.
Cave

06. 04. 2019 - 12:59

Ovo se zove "vraćanje korijenima". Neki iz pećine još nijesu ni izašli, pa im ovo dođe ko prirodni ambijent. Na stranu to što su se manekenke pomele, tamo je 2 stepena na ljeto.
Svečana otvaranja

07. 04. 2019 - 09:44

Ovo je drugo svečano otvaranje Lipske pećine. Oće li je svake godine svečano otvarat? Koliko ja znam svečanose otvara samo jednom. Prije bi se reklo da je u pećini svečano predstavljena moda "čuvene" kreatorke Anastazije.
Novi komentar