Poduhvat Narodnog muzeja Crne Gore i Fondacije „Ćano Koprivica“

Sajam knjiga: Promovisana monografija o Krstu Andrijaševiću

Monografija o Krstu Andrijaševiću, prošlogodišnjem dobitniku Trinaestojulske nagrade za slikarstvo, koja je zajednički izdavački poduhvat Narodnog muzeja Crne Gore i Fondacije „Ćano Koprivica“, predstavljena je danas na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.
Objavljeno: 06. 04. 2019 - 20:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sajam knjiga: Promovisana monografija o Krstu Andrijasevicu
Foto: Sajam knjiga

Dvojezična monografija pruža kompletan uvid u jedan od najdirljivijih i najuzbudljivijih umjetničkih opusa na crnogorskoj savremenoj sceni. Iskonske teme čovjek, ljubav, tuga, erotika, smrt, od početaka pa do danas su ga zaokupljale i podsticale na stvaranje svijeta koji je na čudan način istovremeno bolno istinit i infantilno privlačan.

-Krsto Andrijašević preko 40 godina kontinuirano razvija jedinstvenu umjetničku poetiku koja, čini se, nema direktnih uzora, a uprkos poštovanju i oduševljenju stvaralaca, naročito mladih, ni pravih sljedbenika– kazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. 

Ona je istakla da su se svi značajni crnogorski kritičari i istoričari umjetnosti bavili njegovim opusom, a bio je podsticajan i za nadahnute tekstove pjesnika, filozofa, psihologa. Veliki umjetnik Dado Đurić govorio je, imajući na umu Andrijaševićeve skulpture, o vajarevom “samoubilačkom uvaljivanju u ljudske utrobice” i njegovoj superiornosti u prikazivanju “anatomije ljudske svijesti” u odnosu na francuske umjetnike.

- Andrijašević posjeduje blagost bogougodnog čovjeka, znanja mudraca, djetinju čednost, i narodski humor koji čine da recepcija njegovih radova ne bude u moralizatorskom smislu odurna i teška, već dirljiva, uzbudljiva i u krajnjoj liniji otrežnjujuća na putu samoočišćenja – dodala je Karadžić.

krstoandrijasevicsajamknjiga2Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković kazala je da Andrijaševića doživljava kao „Malog princa“, koji je na svojoj maloj planeti, ogledalskoj slici svoje tople i jedinstvene duše, smjestio jedan čaroban, magijski svijet u kojoj caruju jednostavnost, naivnost i čistota djetinjeg, infantilnog, bez obzira da li njime izražava ljubav, erotske maštarije,  iskonske i fetišističke idole, ikonične, znakovne i simboličke ideograme.

- Njegovo djelo, posvećeno velikom i malom čovjeku plijeni i zauvijek nas osvaja dubokom humanom dimenzijom – navela je Zeković.

Knjiga sadrži studijske tekstove koji donose nova čitanja i interpretacije njegovog opusa, reprodukcije radova, bio-biblio – video grafiju, popise izložbi. U knjizi su reprodukovani svi radovi do kojih se moglo doći nakon dvogodišnjeg istraživanja, a koji se nalaze po institucijama kulture i u kolekcijama brojnih kolekcionara u zemlji i inostranstvu. Uvodne tekstove su napisali istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, koja je ujedno i urednica monografije, akademik Tonko Maroević, istoričar umjetnosti i književnik Božo Koprivica. Posebno zanimljiv dio monografije čine citati iz izjava i intervjua Krsta Andrijaševića o umjetnosti, skulpturi, boji, ljubavi, čovjeku… 

Dizajn monografije potpisuje umjetnik Siniša Radulović koji je sa izrazitim senzibilitetom za Andrijaševićevo djelo uspio da napravi spoj između nekonvencionalnog, nelinearnog pregleda radova, usklađenog sa cikličnim ponavljanjem tema i dobre preglednosti knjige.

Za svoj dosadašnji rad dobio je brojna priznanja, pored najvećeg državnog priznanja, Trinaestojulske nagrade, čak pet puta godišnju nagradu ULUCG-a, što je presedan u 70 godina dugoj tradiciji Udruženja.

krstoandrijasevicmonografijasajamknjiga

krstoandrijasevicmonografijasajamknjiga3

Komentari: 0

Novi komentar