Crna Gora potpisala Konvenciju o prekršajima vezanim za kulturna dobra

Predviđeno uvođenje novih krivičnih djela

Crna Gora postala je juče deseta država u svijetu koja je potpisala Konvenciju Savjeta Evrope o prekršajima vezanim za kulturna dobra, jedini međunarodni sporazum koji se posebno bavi kriminalizacijom nezakonite trgovine kulturnih dobara.
Objavljeno: 09. 04. 2019 - 00:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovim dokumentom, kako je precizirano u saopštenju Savjeta Evrope, uspostaviće broj krivičnih djela, kao što su krađa, nezakonito iskopavanje, uvoz i izvoz, kao i ilegalne nabavke kulturnih dobara i njihovo pozicioniranje na tržištu. 
- Biće kriminalizovano i falsifikovanje dokumenata i uništavanje ili oštećenje kulturne baštine kada je to učinjeno namjerno – istakli su iz Savjeta Evrope. Na Konvenciju je potpis stavila ambasadorka i stalna predstavnica Crne Gore u Savjetu Evrope Božidarka Krunić, a u prisustvu zamjenice generalnog sekretara Savjeta Evrope Gabrijele Bataini-Dragoni. 
Međunarodnim sporazum, kako je navedeno, predviđa prevenciju i borbu protiv nezakonite trgovine i destrukcije kulturnih dobara, a dio je okvirnog dokumenta Savjeta Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Konvencija će, kako je istaknuto, biti otvorena za potpisivanje bilo kojoj državi u svijetu, a cilj ovog dokumenta je i da se uspostavi međunarodna saradnja u oblasti borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala koji uništavaju svjetsku kulturnu baštinu. 
Konvenciju su do sada ratifikovali Meksiko i Kipar, a naša država je 10. u svijetu koja ju je potpisala. Stupiće na snagu kada je ratifikuje pet država svijeta, uključujući tri države članice Savjeta Evrope. 
 

Komentari: 3

Za nas

09. 04. 2019 - 07:53

je kasno sa tim zakonom, pošto je sve pokradeno i devastirano.
danilo s.

09. 04. 2019 - 08:24

"- Biće kriminalizovano i falsifikovanje dokumenata i uništavanje ili oštećenje kulturne baštine kada je to učinjeno namjerno – istakli su iz Savjeta Evrope." Fala bogu da se najzad velejsrpski "kovači lažnih istorija", štetočine i kradljivci imovine CG dovedu k poznaniju prava.
PUKOVNIK

09. 04. 2019 - 11:54

Je li Risto Radović već prokleo ovu Konvenciju.
Novi komentar