U čast legendarnog pjevača

Najveći makedonski stadion od danas nosi naziv po Tošetu Proeskom

Najveći makedonski stadion "Filip Drugi" u Skoplju od danas se zove Nacionalna arena "Toše Proeski", odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije.
Objavljeno: 09. 04. 2019 - 15:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Vlade kažu da je ime prerano preminulog popularnog makedonskog pjevača odabrano jer je Toše Proeski "ostavio trajan trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji".

"Jutros smo na redovnoj, 129. sjednici, donijeli odluku za preimenovanje stadiona Filip Drugi u Nacionalna arena Toše Proeski, u čast te ličnosti koja je ostavila trajan biljeg na makedonsku i regionalnu savremenu istoriju", napisao je portparol Vlade Sjeverne Makedonije Mile Bošnjakovski na Twitteru.

Odluka o preimenovanju stadiona je u skladu sa makedonskim obavezama iz Prespanskog dogovora o rješavanju spora sa Grčkom oko imena.

Nekadašnji Gradski stadion je ime Nacionalna arena "Filip Drugi Makedonski" dobio 2009. u procesu takozvane antikvizacije koji je sprovodila vlada Nikole Gruevskog.

Todor Toše Proeski, poznat kao "balkanski anđeo", "makedonski slavuj", itd., je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pjevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Mnogi smatraju da je svojim osmejhom, pojavom i pjesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: "Ve sakam site!" ("Sve vas volim!").

Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Pjevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.

Komentari: 0

Novi komentar