Njemačka kancelarka saopštila

Merkel: Moguće odložiti Bregzit do 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je moguće odlaganje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do početka 2020. godine.
Objavljeno: 09. 04. 2019 - 21:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Odlaganje Bregzita za nekoliko mjeseci je moguće, do početka 2020. godine", izjavila je kancelarka na sastanku s članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka Merkel, koja se danas sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji "neuređeni" odlazak iz članstva, jer je u interesu Unije da nastavi da ima dobre odnose s tom zemljom.

Jelisejska palata je ranije danas saopštila da se Francuska ne protivi odlaganju Bregzita, ali da se čini da je suviše dug period od godinu dana, koliko je za to predložio Brisel.

Pariz "nije zatvoren za druga rješenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cijenu", naveli su iz palate prije sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona i Tereze Mej, koja je iz Berlina otputovala u Pariz.

U Briselu je za sjutra zakazan vanredni samit lidera EU o Bregzitu.

Britanska premijerka je zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna, a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je pomenuo "fleksibilno odlaganje do 12 mjeseci".

Komentari: 0

Novi komentar