Revolucija nauke

U 15 sati naučnici objavljuju veliko otkriće (VIDEO)

Međunarodni naučni tim najavio je za danas predstavljanje nevjerovatnog naučnog otkrića – prve fotografije crne rupe, što je podvig koji će staviti na probu stub nauke: opštu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna.
Objavljeno: 10. 04. 2019 - 13:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crne rupe su izuzetno gusti nebeski entiteti sa gravitacionim poljima koja su tako moćna da ni svjetlost ni materija ne mogu da pobjegnu iz njih, što ih čini izuzetno teškim za posmatranje uprkos njihovoj ogromnoj masi.

Konferencije za štampu biće održane u Vašingtonu, Briselu, Santjagu, Šangaju, Tajpeju i Tokiju na kojima će biti objavljen ovaj pionirski rezultat projekta "Event Horizon Telescope" (EHT – Teleskop horizonta događaja).

Inače, ovaj projekat počet je 2012. godine da bi se direktno posmatrala neposredna okolina crne rupe uz pomoć globalne mreže teleskopa, prenosi Rojters.

Horizont događaja crne rupe, odnosno njena granica, jeste tačka bez povratka poslije koje sve – zvijezde, planete, gas, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja – odlazi u zaborav.

Projekat je ciljao na dvije supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima različitih galaksija. 

Konferencija za štampu u Vašingtonu zakazana je za 9 časova po lokalnom, odnosno 15 časova po našem vremenu i možete je pratiti na postavljenom videu.

 

 

Komentari: 3

Naučnici

10. 04. 2019 - 14:25

Jeli Ćosović među njima da nam pojasni stvari?
Ilija

10. 04. 2019 - 15:38

Kakav Ćosović??? Deretića treba konsultovati ima li tamo traga onome i onima o kojima stalno priča! Mora da ima tu negđe malonekog krucijalno važnog prostora da se oni uture.
@ NAUCNICI

10. 04. 2019 - 19:46

SAD BI SRPSKIH NACIONALISTA BUDALASTINU DA PREBACS CRNOGORCIMA KOJI NIJESU JELI ZLATNOM KASIKOM.NIJESU NAJSTARIJI NAROD I STO JE NAJVAZNIJE NISU NEBESKI NAROD.COSOVIC NIKAD NIJE IZNOSIO TAKVE KRETENIZME A NEKI SRPSKI PROFESORI SVEGA I SVACEGA I DALJE TO TVRDE.JEDINO POZITIVNO U TVOM KOMENTARU JE TO STO SI IZGLEDA NAPOKON SHVATIO IDIOTIZAM TIH IZJAVA PA BI DA IH PRODAS NAMA.BIJEDNO
Novi komentar