Dogovor na samitu u Briselu

Bregzit odgođen do 31. oktobra

Lideri Evropske unije i Velike Britanije su na vanrednom samitu u Briselu, koji se završio sat i po nakon ponoći, odobrili da se izlazak Britanije iz EU odloži do 31. oktobra, potvrdio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.
Objavljeno: 11. 04. 2019 - 08:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

“To znači još šest mjeseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rješenje”, rekao je Tusk.

Kako je istakao, može se ponovo razmisliti o cijeloj strategiji Bregzita.

“To može dovesti do promjena u političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o povlačenju. Do kraja ovog perioda, Velika Britanija takođe ima mogućnost povlačenja aktivacije člana 50 i može odustati od Bregzita u potpunosti”, kazao je Tusk.

Kako javlja BBC, dogovor je postignut poslije pet sati razgovora na vanrednom samitu o Bregzitu u Briselu.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je ranije odlaganje do 30. juna navodeći da bi istupanje možda moglo i ranije da se dogodi, u nadi da to bude do 23. maja, kada su zakazani izbori za Evropski parlament.

“Ako sada uspijemo da postignemo sporazum (…) i dalje možemo da izađemo 22. maja”, rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu, poslije vanrednog samita lidera EU.

Mej je rekla da je tužna zato što je parlament Velike Britanije odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU koji je prethodno postignut s Briselom, prenose agencije.

Međutim, naglasila je da se uveliko radi na postizanju dogovora s opozicijom, kako bi se napravio kompromis.

“Ja sam za to da odložimo Bregzit do 30. juna. Smatram da bismo do tog perioda mogli postići dogovor o sporazumnom izlasku Velike Britanije”, naglasila je Mej.

Prvi datum očekivanog izlaska Velike Britanije iz EU bio je 29. mart, pa je to odgođeno do 12. aprila, a sada je odloženo za kraj oktobra, bez garancija da će se Bregzit i tada ostvariti.
 

Komentari: 1

Мирослав Ђукић

12. 04. 2019 - 11:11

Ово иде по шеми: Енглези би, као, да изађу, а они у Бриселу им, као, не дају!
Novi komentar